Dodaj do ulubionych

Pies w upały

16.07.07, 14:27
mam problem, przez te cholerne upały. Mieszkam na poddaszu, w taki upał to
tam jest po prostu koszmar. Człowiek ledwo siedzi, co dopiero pies.
Wzięłam psa do pracy, ale niestety pracuję też na poddaszu :( Tutaj mam nawiew
przynajmniej. Daje pieskowi pić, co jakiś czas moczę jej sierść wodą, piesek
lezy też troszkę przy nawiewie, ale martwie sie ze to niewiele daje, bo
strasznie ale to strasznie szybko oddycha.
Czy jest jeszcze coś co można zrobić dla pieska w czasie upałów? To szczeniak
- 4mce.
Obserwuj wątek
    • login_niedostepny Re: Pies w upały 16.07.07, 14:29
      Ja mam podobny problem ze swoim futrzakiem (polroczna goldenka). Dobrze jest
      chlodzic brzuch - polewac woda. Zauwaz ze psy najczesciej w ten sposob same sie
      chlodza - kopia dolki zeby odkryc chlodniejsza ziemie lub rozchlapuja wode i
      klada sie w tym brzuchem
      • login_niedostepny Re: Pies w upały 16.07.07, 14:31
        Jesli masz taka mozliwosc to wode stawiaj psu w duzej misce (np w zwyklej
        niskiej miednicy) tak zeby pies mogl zamoczyc sobie lapy lub pysk (to tez
        dobrze go chlodzi)
        :)
    • rezurekcja Re: Pies w upały 16.07.07, 14:58
      Mokra scierka przykryc.
      Albo polzoyc na mokra scierke.
    • anna.jozwik Re: Pies w upały 17.07.07, 00:10
      Przede wszystkim trzeba pamiętać o tym, żeby pies miał cały czas dostęp do wody
      do picia. Te szybkie oddechy, które w zasadzie nie sa oddechami, bo powietrze
      nie trafia wówczas do płuc tylko do górnych dróg oddechowych, służą chłodzeniu
      zwierzęcia. Woda parując z górnych drog oddechowych zabiera ciepło - dlatego
      straty wody trzeba wciąż wyrównywac wodą dostępna w misce do picia.
      Poza tym trzeba pamiętac o przepływie powietrza - niedobrze gdy pies leży w
      zamkniętym nagrzanym pomieszczeniu. Trzeba otworzyc okno. Można zwilżać psu
      siersc, skórę na brzuchu oraz skórę na małżowinach usznych - mozna uzyc do tego
      szmatki nasączonej chłodną wodą. To przyniesie psu ulgę.
    • mojsukces1 Re: Pies w upały 19.07.07, 00:05
      mojego psa w upał traktuję tak: spryskuję woda, ale delikatnie, albo nakładam
      na krótko, np 1 minutę mocno wilgotną szmatkę,żeby sierść się ochłodziła, ale
      nie zmoczyła za bardzo bo słyszałam, że psy przeziębiają się, jeśli się je
      polewa wodą za często( zreszta mój piesek przechodził to kilka razy) Niekiedy
      oczywiście robię mu prysznic, ale rzadko. Spryskuję też cały dom wodą, żeby
      trochę ochłodzić klimat. no i oczywiście wiatrak, przeciągi. Ponoć psy lubią się
      w łazience położyć, dlatego nie warto jej zamykać, gdy wychodzimy z domu. Acha i
      o uszach pamiętam i robię mu okłady. No to tyle moich rad, pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka