Dodaj do ulubionych

Pchły w domu co robić

26.07.07, 23:41
No właśnie, dużo tu doświadczonych osób i eksperci, więc proszę o pomoc. Mam
dużego psa mieszaniec owczarka i nowofunlanda, który jest wychowany w domu.
Dotąd łagodny, dwa tygodnie temu rzucił się na 12 letnią dziewczynkę, córkę
mojej lokatorki i ugryzł ją w rękę. Musieliśmy przynajmniej czasowo usunąć go
z otoczenia dziecka, bo mała się go boi. Pies został przeniesiony do dużego
pomieszczenia z wybiegiem. Ale do czego zmierzam. Otóż po 4 dniach zauważyłam
u siebie i córy mnóstwo ukąszeń, po kolejnych 2 dniach odkryłam w mieszkaniu
pchły. Po usunięciu psa z domu odpchliłam go profilaktycznie, bo nie
zauważyłam, żeby się drapał. Okazało się że pchły były i po wyprowadzce psa
zostały w domu. Walczę z tym już dwa tygodnie i nie mam siły. Poradźcie coś
skutecznego a zarazem bezpiecznego i działającego na wszystkie etapy
rozwojowe pcheł.
Ania
Obserwuj wątek
    • anna.jozwik Re: Pchły w domu co robić 27.07.07, 00:46
      Był kiedys w lecznicach weterynaryjnych i w sklepach zoologicznych tak środek
      do zwalcznia pcheł w pomieszczeniach i nazywał on sie Bolfo-plus spray. Jak
      nazwa wskazuje, był to spray którym opryskiwało sie dywany, ściany i podłogi.
      Niestety nie wiem czy nadal jest on dostepny na rynku. Przejdz sie do lecznicy
      wet. lub do sklepu zoologicznego i popytaj, a moze maja cos nowszego i jeszcze
      lepszego.
      • an-nika Re: Pchły w domu co robić 27.07.07, 17:18
        Dziękuję za tak szybką odpowiedź. Ten preparat z tego co zdążyłam ustalić jest
        w Polsce niedostępny. Można go kupić na allegro sprowadzony z Niemiec. Szukałam
        wczoraj długo w nocy specyfików i znalazłam co nieco. Może się komuś przyda. Sa
        to PROTEKTO PLUS otoczenie producent Beaphar, działa na wszystkie formy i ok 6
        miesięcy /dość drogi/ i SABUNOL SPRAY producent Dr Seidl /tańszy/ działa ok 2
        mies. Udało mi się dostać oba w dobrym sklepie zoologicznym, jutro robię akcję
        pryskania i napiszę co i jak.
        Ania
        • anna.jozwik Re: Pchły w domu co robić 29.07.07, 00:19
          Bardzo się cieszę, że udało Ci sie znaleźć cos przeciwko pchłom w otoczeniu w
          naszych rodzimych sklepach zoologicznych.
          No i jak przebiegła akcja odpchlania otoczenia? Udała się?
          • muraszka1 Re: Pchły w domu co robić 30.07.07, 12:00
            An pewnie jeszcze walczysz,napisz jak idzie
            • an-nika Re: Pchły w domu co robić 01.08.07, 13:51
              No właśnie musiałam odczekać parę dni, żeby zobaczyć czy środki działają.
              Opiszę co zrobiłam, może ktoś skorzysta z moich doświadczeń. Zaczęłam od klatki
              schodowej, bo tam było najwięcej i stamtąd wnosiliśmy je do domu. Spryskałam
              droższym środkiem bardzo dokładnie drewniane schody i wszystkie szpary. W domu
              porządki w kanapie pryskanie wewnątrz i na zewnątrz, zdjęte listwy
              przypodłogowe i spryskane dziury między ścianą a podłogą. Tego lepszego środka
              starczyło mi jeszcze tylko na dwa pomieszczenia pryskając tylko przy ścianach.
              Resztę pomieszczeń tak samo potraktowałam tym tańszym. Oprócz pryskania na
              klatce, i przy drzwiach do mieszkania ustawiłam płytki na owady firmy BROS,
              które też działają na pchły. Przez pierwsze trzy dni zdarzały się jeszcze żywe
              egzemplarze, ale dość łatwo było można je dobić - słabo skakały i nie gryzły.
              Mam ułatwione zadanie, bo w tej chwili nie mam w domu dywanów i jasną podłogę,
              więc widzę co się dzieje. Jak zakupię drugą butlę tego lepszego preparatu, to
              spryskam dwa dywaniki i z powrotem położę. Środek, szczególnie ten droższy jest
              taki jakby oleisty i na podłodze widać, gdzie było spryskane. Staram się
              jeszcze tego nie zmywać, schodów też nie myję, tylko zamiatam. Gdybym chciała
              spryskać w domu całe podłogi musiałabym zakupić litry tego środka, ale mimo to
              sytuacja jest chyba opanowana, myślę, że te kratki owadobójcze zrobiły też
              swoje. Zresztą polecam do domu również na muchy i komary. To chyba tyle.
              Dziękuję za pomoc i zainteresowanie.
              Ania
              • muraszka1 Re: Pchły w domu co robić 01.08.07, 17:33
                ktorym preparatem spryskalas klatki schodowe,
                ktorym "poglaskalas " zwierzaczka
                • an-nika Re: Pchły w domu co robić 01.08.07, 22:55
                  Psa pryskałam Fiprexem, ale to było wcześniej, jeszcze przed odkryciem przeze
                  mnie pcheł, schody PROTEKTO PLUS . Cały problem w mojej sytuacji polegał na
                  przeprowadzce psa właśnie z korytarza, gdzie przebywał, do miejsca poza
                  mieszkaniem ze względu na pogryzienie mojej małej lokatorki z parteru. Pies
                  aktualnie raczej nie ma pcheł, chociaż na forum zwierzęta raczej bardziej
                  polecany jest Frontline. Na mojego psa Fiprex działa.
                  No i właśnie pies opuścił korytarz z częścią pcheł /pryskałam go dopiero
                  następnego dnia po akcji z pogryzieniem dzieciaka/, reszta została w mieszkaniu
                  i podczas jego nieobecności znalazła sobie innych żywicieli - czyli mnie i
                  córę. Pozatym okazało się, że jestem uczulona na ukąszenia pcheł, poprostu
                  koszmar. Dodam jeszcze, że gdyby ktoś musiał na przykład oddać psa lub usunąć
                  go z jakichś powodów z domu, należy upewnić się, czy nie ma pcheł. Jeżeli są to
                  trzeba zastosować środek na pchły dla psa działający długotrwale i odczekać ok.
                  miesiąca. Jest szansa, że w tym okresie będzie cały cykl rozwojowy i te
                  wylęgające się pchły padną od tego środka działającego na psie nie robiąc
                  zwierzakowi krzywdy.
                  Ale się rozpisałam, myślę, że mogę zostać ekspertem od pcheł w domu /ha, ha/,
                  posiadam dużo informacji o ich rozwoju, wyglądzie itd. Gdyby ktoś potrzebował
                  pomocy to piszcie na an-nika, bo pewnie po jakimś czasie wątek zaginie a
                  problem pozostanie.
                  Ania
                  • monikasob-1 Re: Pchły w domu co robić 26.08.07, 21:50
                    cześć, to już miesiąc jak zaczęłaś walkę. Czy udało Ci się je
                    wytępić??
                    JA zaczynam od jutra Twoją metodą. Wczoraj odkryłam pchły w swoim
                    domu- Nasz kotek je przyniósł. Jestem przerażona tymi pasożytami,
                    niewierzyłam, ze mogą mieszkać w domu i tak ciąć po nogach. Jak
                    dotąd zauważyłam, że żyją na podłodze, czy mogą pojawić się wyżej
                    np. w łózku lub na półkach z ubraniami?
                    Wielkie dzięki, że napisałaś o tym na forum - dzięki Tobie ludziom
                    będzie łatwiej podjąć skuteczną walkę z tym paskudztwem.

pozd.
                    Monika
                    • an-nika Re: Pchły w domu co robić 28.08.07, 14:13
                      Widzę, że mój wątek odżył. No to małe podsumowanie mojej walki.
                      Użyte przeze mnie środki są dość skuteczne, ale zdarzyło się kilka
                      razy że znowu pojawiały się pchły. Występuje to mniej więcej w
                      kilkudniowych odstępach. Podejrzewam, że gdzieś w trudno dostępnych
                      szparach jeszcze występują jaja i one się wykluwają. Tyle, że te
                      pchły są już takie mało ruchliwe i skoczne, dają się wytłuc ręcznie.
                      Odpowiadając na pytania napewno warto prać to co ma związek ze
                      zwierzętami, do tego jakieś narzuty, dywaniki i inne tego typu. Ja
                      prałam też pościele, kołdry, maskotki, ale to raczej z
                      przewrażliwienia. Opróżniłam też tapczan i tam też pryskałam. Myślę,
                      że tak na 95% chyba zwalczyłam problem, ale cały czas obserwuję co
                      się dzieje. Te owadobójcze płytki o których pisałam są bardzo
                      pomocne, bo w przypadku wykluwania się nowych powodują ich
                      eliminację.
                      Ania
    • alka_xx Re: Pchły w domu co robić 19.08.07, 10:52
      Miałam ten problem.Nie mogłam usiąśc na moment, bo juz czułam
      ugryzienia. Mieszkam w domu jednorodzinnym 4 osoby dorosłe plus
      dziecko plus pies plus 4 koty. Odnosiło się wrazenie, że cały dom
      jest "skażony" więc nie było szansy, by zrobic to samemu.
      Oddałam więc sprawę w rece fachowców, cały dom od piwnic po strych
      został spryskany jakims preparatem. Trwało może godzine,może dwie, w
      trakcie których wyszlismy z domu, ale potem...niesamowita ulga!

PS.A to wszystko przez Noego!
      • an-nika Re: do alka_xx 28.08.07, 14:19
        A jaki jest koszt takiego zabiegu w domu jednorodzinnym, jestem
        ciekawa. Przyznam, że też o tym myślałam.
        • alka_xx Re: do an-nika 29.08.07, 09:01
          Nie pamietam dokładnie, ale nie było więcej niz 300 zł
          a efekt fantastyczny i utrzymujacy sie do dziś!!/ dobrze ponad 2
          lata!/. naprawde polecam.
    • larson41 Re: Pchły w domu co robić 20.08.07, 20:34
      sa specjalne preparaty , a to co mozna wyprac to trzeba zrobic
    • paulinka.paulikowska Re: najlepszy srodek na pchly i kleszcze 20.08.07, 21:24
      www.canina.de/
      ja tylko ich witaminy i preparaty kupuje i jestem zadowolona,
      sa przyjazne dla srodowiska, i bezpieczne w kontakcie z oczami.
      spreye ladnie pachna, kropelki tez i sa najwazniejsze skuteczne.
      obroze sa tak neutralne ze male dzieci nawet je moga gryzc - juz przetestowane
      przez corke.

musisz wszytskie textylia spryskac spreyem
      PETVITAL Bio-Insect-Shocker 250 ml
      www.ecch.de/shop/canina/fotos_h/sparpa.jpg
      bedzie ci w domu pachniec bardzo przyjemnie, kwiatowo.

pozdrawim
      paula
      • saana Re: najlepszy srodek na pchly i kleszcze 28.08.07, 00:18
        poniewazte wszystkie srodki to paskudne chemikalia, wiec jezeli ktos ma
        uczulenie, zawsze mozna probowac poczciwym octem.
        Podejrzewam jednak ze zawszesie ten problem pojawiajak sa zwierzeta w
        domu.Pamietam kiedys jak rodzina wyjechala z dwoma psami na wakacje , ja
        musialam wrocic do domu na pare dni, myslalam ,ze nareszcie mam chate wolna, i
        co ja dopiero za balangi bede robic.
        Ale jak weszlam do domu poczulam jakbym weszla w pajeczyny -pchly mnie takie
        oblazly. I zamiast balang,mialam najbardziej pracowite wakacyjne dni w zyciu.
      • an-nika Re: do paulinka.paulikowska 28.08.07, 14:16
        A gdzie to można kupić, napisz, może komuś się przyda.
        Ania
        • paulinka.paulikowska Re: do paulinka.paulikowska 02.09.07, 12:58
          www.canina.de
          i pozniej nalezy kliknac na Hunde i pojawi sie 5 stronowa lista przeroznych
          produktow. ale ja polecam SparPacket - sa tam 2 spraye , tebletki czosnkowe i
          krople. Jak odebralam moja Lili od hodowcy to miala pchly, a z racji ze musialam
          z nia zaraz do domu wracac ok 600km to cale auto mi sie "zarazilo" tymi pchlami.
          wiec jak tylko przyjechalam spryskalam Lili , po 30 minutach do wanny i ponownie
          spryskalam.
          na drugi dzien spryskalam samochod i zamowilam pranie tapicerki.
          gdzies wyczytalam ze zaczna czesc pchel nie jest w psi tylko w otoczeniu czyli w
          dywanach, soafch ..legowisku, tam gdzie pies przebywa.

ufff ciesze sie ze juz mam to za soba.:)
          jak ktos sobie jakis art wybierze to moge mu zamowic i do polski przeslac.
          mieszkam w niemczech i mam taka mozliwosc.

pzodrawiam
    • piotr_58ekspert Re: Pchły w domu co robić 01.09.07, 16:22
      kup sobie preparat Odorgone. na allegro lub na www.odorgone.pl
      Środek jest przeznaczony do likwidowania przykrych zapachów, ale po
      zastosowaniu wszystkie drobnoustroje, uciekają.
      Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka