Dodaj do ulubionych

jakie badania

05.12.07, 08:49
Jakie badania należy wykonać na obecnośc kamieni moczowych u psa?
Obserwuj wątek
    • ela9945 Re: jakie badania 05.12.07, 09:46
      Witaj. Po prostu badanie moczu. Moj miał struwity i łapałam mocz co tydzień.I oczywiscie USG .Do tego odpowiednia dieta ,zależna od rodzaju kamieni [badz tylko piasku] Dlaczego podejrzewasz kamienie? Pozdrawiam! Ela
    • wszystkiegodobrego Re: jakie badania 05.12.07, 10:53
      Mój miał operacyjnie usuwane kamienie. Okazalo się, ze to szczawiany
      wapnia. Ale po zbadaniu moczu w mojej miejscowości okazalo się, ze
      są struwity, fosforany, mocz jest zasadowy. Mam pytanie czy na usg
      można wykryć kamienie?
      • ela9945 Re: jakie badania 05.12.07, 11:29
        Gdy są duże to tak. Kamienie miał moj mąż ,w szpitalu załatwilismy badanie u najlepszego urologa -ponoc własnie on ma najlepszy sprzęt ...i nie był pewny. Kamyczek był maly i wreszcie sam się urodził.Wiec co mowic o sprzecie u weta [może jest gdzieś swietny sprzęt ,ale ja mam złe doswiadczenia ].Struwity można rozpuscic-to jedyne takie kamienie.Wydawałoby się ,ze dieta [polecam hill c/d],ale co robic gdy są 2 rodzaje kamieni??? tu musi się wypowiedziec specjalista. Niech piesek dużo pije ,kup wodę Jan -ja wypraktykowałam i na psie i na mężu . Ela
      • ela9945 Re: jakie badania 05.12.07, 11:30
        Acha ,mojej rodzince pomagał Ginjal-ziołowy lek. To tyle ,co pewnie samemu można zrobić ,jeszcze no-spa dorażnie.
    • wszystkiegodobrego Re: jakie badania 05.12.07, 11:36
      mój od dwóch tygodni dostaje karmę royal canin urinary, sporo pije.
      Na początku często sikał(w nocy wyprowadzałam go co dwie godziny)
      teraz juz sika normalnie (4 razy dziennie, w nocy odpukać śpi).
      Ela jak często trzeba kontrolować mocz?
      Pozdrawiam
      • ela9945 Re: jakie badania 05.12.07, 11:49
        A oże piesek ma zapalenie pęcherza? Wyprowadzałas go w nocy ,to tak jakby go piekło ,tak jak u ludzi. Dobrze ze jest lepiej. Ale kup GINJAL .Namawiam .Hm ,wiesz ,często struwity wspołisnieją z zakażeniem bakteryjnym .Bo i sprzyja temu mocz zasadowy. Dobrze więc go zakwasić karmą .Jednak moj zareagował dopiero na Hillsa -najpierw puszki s/ d potem sucha c/d.Tylko co z tym kamieniem ,przez ktory nacierpiał się Twój piesek? Rozumiem ,ze wtedy dostał inną karmę.? Wiesz ,ja jestem panikara i z łyżką latałam najpierw co tydzie a teraz co 2. Ale po puszkach Hill'sa juz po tygodniu nie było struwitow i mocz ph 6.
        • wszystkiegodobrego Re: jakie badania 05.12.07, 12:01
          te badania moczu wykazały też krew w moczu i stan zapalny, ale nie
          dostał nic oprócz tej karmy royala
    • wszystkiegodobrego Re: jakie badania 05.12.07, 11:39
      Zapomniałam dodać, ze kamienie były duże jeden zatkał cewkę moczową
      sporo ięę psiak nacierpiał.
      • ela9945 Re: jakie badania 05.12.07, 11:52
        Wiesz ,juz przeczytałam o Royalu. No faktycznie ,niby zapobiega on dwum rodzajom kamieni ,czyli w Twoim przypadku .Myślę że tak : Dużo pić [ja czasem dolewam wodę- Jan do karmy -mały patrzy na mnie z wyrzutem ,ale je ] kupu Ginjal [poczytaj w necie ].
    • anna.jozwik Re: jakie badania 06.12.07, 00:15
      Na obecnosc kamieni moczowych potrzebne jest badanie moczu i
      ewentualnie rtg lub usg dróg moczowych. Rozumiem ze pies miał
      zarówno badanie moczu, jak i usg już wykonane?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka