madziula861 07.02.08, 10:59 co to za choroba? skad sie bierze? jakie sa objawy? jak leczyć? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
agrafik Re: Tężyczka 07.02.08, 11:51 Tak w skrócie jest to choroba związana z niedoborem wapnia. Wystepuje u suk po porodzie. Najczęściej wtedy gdy przypada szczyt laktacji czyli 2-3 tygodni po urodzeniu maluchów. Źródła literaturowe podają, że najczęście występuje u suk małych ras, które odchowują liczny miot. Ja spotkałam się z tężyczką u boksera i sznaucera olbrzyma, więc jest to sprawa odżywienia suki w czasie ciązy i po porodzie. Jeśli suka jest karmiona dobrą, zbilansowaną karmą to nie powinno byc problemów. Objawy to dyszenie, podwyższona temperatura,niepokój, problemy z chodzeniem, brak zainteresowania szczeniętami. A co do leczenia to o tym powinien zadecydowac wet po dokładnym badaniu, krwi i poziomu wapnia w surowicy /poziom wapnia w surowicy (norma 9-11 mg/dl, w przypadku tężyczki poniżej 7 mg/dl)/ Odpowiedz Link Zgłoś
madziula861 Re: Tężyczka 07.02.08, 12:16 no wlasnie bo suczka (sznuacer min) która urodzila na początku stycznia, wlasnie niedawno zachorowala, miala liczny miot bo az 7 szczeniaczków, pytam bo martwie sie o psine, chociaz to nie ja jestem wlascicielem chorego zwierzaczka, ale moj piesek jest "ojcem" szczeniąt :) bardzo dziekuje Ci za odp Odpowiedz Link Zgłoś
anastazja55 Re: Tężyczka 07.02.08, 22:58 mam pytanie dotyczace tej choroby,czy suczka moze zachorowac na te chorobe?nigdy nie rodzila ale prawie po kazdej cieczce ma ciaze urojona,jest od trzech lat leczona sterydami,nie jestem przekonana co do trafnosci diagnozy,ma takie obiawy jak przy tej chorobie,ostatnio miala robione badanie krwi ale pod katem plytkowosci,dziekuje za wszelkie informacje. Odpowiedz Link Zgłoś
anna.jozwik Re: Tężyczka 13.02.08, 00:38 Jesli pytasz o to, czy Twoja suczka może zachorować na tężyczkę z powodu ciaży urojonej, to odpowiedź brzmi - nie, nie może. Tężyczka jest spowodowana niedoborem wapnia w organizmie suki, a bierze się to z powodu nadmiernego wydzielania wapnia z mlekiem przy dużej liczbie szczeniąt przy jednoczesnej zbyt małej jego podaży. Zbadaj poziom wapnia w surowicy, to będzie jasnosc. Odpowiedz Link Zgłoś