bebelu
04.01.20, 16:57
Dawno temu przy takich samych objawach jak teraz miałam wykonaną próbę ischemiczną, wyszła ujemna. Przed próbą przez długi czas suplementowałam wit. D 4000, 5-6 tabl slow -mag i 3 dni przed wapń 1000 mg.
Opis (30.03.16):
Wykonano próbę ischemiczną uciskając prawe ramię opaską elastyczna przez 10 minut, dołączając w ostatnich 2 minutach hiperwentylację. Po zwolnieniu ucisku w m. międzykostnym I nie zaobserwowano wyładowań multipletów charakterystycznych dla tężyczki.
Próba isch. ujemna.
Czy mimo wszystko możliwa jest tężyczka przy takim wyniku?
Witamina d obecnie (28.11.2019) bardzo wysoko: 72,3 (po przerwie w suplementacji).
Od dwóch tygodni wybudzenia po zaśnięciu, zaburzenia równowagi, mrowenia kończyn, drżenie mięśni w spoczynku jak po wysiłku, uczucie nagłego ciepła w palcach rąk, sztywność karku i szyi, lęki, zimne stopy i/lub ręce, raz gorąco raz chłodno, strzelanie w stawach - po całości.
Po drodze badany był parathormon, wynik super, wapń w połowie normy.
Hormony tarczycy w miarę: dawka T4 106, T3 8,75; po obniżeniu dawki pól roku temu ze 112 T4 i 10T3 ataki lęku straciły na spektakularności, a zmęczenie wcale nie większe, za to pojawiły się właśnie mrowienia i drżenia.
Wyniki: Ft4 17,77 [12-22] 57%
Ft3 5,17 [3,1-6,8] 55%, podniosłabym gdyby nie skoki ciśnienia, a przy tym dawkowaniu są
łagodniejsze
Brałam długo antydepresant, po którym mi się bardzo poprawiło (czyli zaburzenia lękowe?), byłam na długiej psychoterapii no i nic z tego. Po odstawieniu antydepresantu w niecałe pół roku prawie wszystko wróciło :(.
Jestem wściekła, muszę dużo leżeć bo mnie "buja" i czuję się niestabilna.
MRI szyi pokazuje problemy, ale zaburzenia równowagi pojawiają się nie przy zmianie pozycji ale podczas spaceru, chodzenia.
Jestem nerwowa, boję się wychodzić z domu. Zaczęłam od nowa brać magnez, nie wiem, czy dokładać wapń. Potas biorę praktycznie cały czas bo mam skłonności do wyników blisko dolnej normy.