Dodaj do ulubionych

Psucie zębów u królika

06.03.08, 18:32
Mam pytanie, mój królik ma już 5 lat. Ostatnio zauważyłam, że zaczynają mu się
psuć zęby. Na dolnych ma ciemny nalot, a jeśli chodzi o górne to prawy jest w
porządku, ale lewy jest tak jakby "zżarty" i krótszy. Zmiana taka nastąpiła w
jakieś 1,5 - 2 miesięcy, bo wcześniej jak sprawdzałam jego uzębienie było
wszystko ok. Jeść je, ale chyba sprawia mu to trudność, bo nagle przestał jeść
jego ulubiony granulat. Oszem rozgryzie go, ale schodzi mu przy tym dłużej i
jak mu zabiorę ten granulat to jest on mokry. Załatwia sie bez zmian. Ostatnio
od czasu do czasu ropiało mu lewe oczko, które przemywałam przegotowana wodą i
po jakimś czasie powracało do normy. Teraz jak poszperałam trochę w internecie
to dowiedziałam się że to może być efekt przerośniętych zębów. Te dolne ma na
ten moment troszkę dłuższe od górnych, ale wydaje mi sie że są one normalnej
wielkości, nie zawijają się. Skąd ten psujący "podżarty" ząb? Czy to jakaś
oznaka starości czy co? Czy mogę mu jakoś pomóc? Co mam zrobić? Może jakichś
witamin mu brakuje? Bardzo proszę o odpowiedź. Mogę przesłać zdjęcie uzębienia
królika jeśli to pomogłoby w zdiagnozowaniu jego choroby.
Obserwuj wątek
    • avasawaszkiewicz Re: Psucie zębów u królika 06.03.08, 22:19
      Jeśli Twojemu królowi towarzyszą takie objawy, nie obejdzie się bez wizyty u
      specjalisty od zajęczaków (gryzoni).
      Przez internet niewiele Ci podpowiemy. Koniecznie więc wybierz się do lekarza na
      wizytę. Za pewne trzeba będzie wykonać zdjęcie rtg i na tej podstawie postawiona
      będzie diagnoza.
      Daj znać co i jak - Ava
      • effa9 Re: Psucie zębów u królika 08.03.08, 16:57
        Byłam dzisiaj u weterynarza. Ku mojemu zdziwieniu powiedział że niby wszystko
        jest ok i to po prostu taka kolei rzeczy bo to 5-letni królik, więc młody już
        nie jest. Oglądnął zęby, powiedział że zgryz dobry a ten jeden "podżarty" ząb że
        też zdrowy tylko właśnie oznaka starości u królika. Podotykał tego zepsutego i
        stwierdził że jest twardy i nie rusza się więc jest w porządku. Odnośnie
        zmniejszenia apetytu na jego ulubiony granulat i jego długie rozgryzanie po
        którym granulat jest mokry - również stwierdził że to oznaka starości i że teraz
        będzie grymasił z jedzeniem, a że jeśli gryzie kostkę wapienną to oznacza że
        ściera sobie zęby i nie sprawia mu trudności jedzenie twardszych pokarmów.
        Powiedziałam też, że jego kupki sa mniejsze niż zazwyczaj, stwierdził że to
        normalne skoro nie je. I zapewnij, że królik jest na pewno zdrowy. Nie wiem co
        mam o tym sądzić, nie jestem do końca przekonana co do tej diagnozy. Wydaje mi
        się że jednak jest coś nie tak.
        • effa9 Re: Psucie zębów u królika 09.03.08, 12:35
          Wczoraj wieczorem podgryzł troszeczkę gałązki, i podrobniłam mu trochę granulat,
          przez noc musiał go zjeść bo nie ma w miseczce. Ale od wczoraj południa do teraz
          żadnej kupki nie zrobił, naprawdę się niepokoję i nie wydaje mi się to normalne.
          • effa9 Re: Psucie zębów u królika 05.04.08, 00:07
            No i tak, stan królika pogarszał się coraz bardziej, nawet jak mu granulat na pół łamałam to w końcu przestał jeść w ogóle, więc czym prędzej pojechałam jeszcze raz do lecznicy dla zwierząt, też nie w moim mieście tylko dalej, ale tym razem do innej. W końcu trafiłam na fachowca od królików. Pani doktor dokładnie go oglądnęła, nie tylko okiem "z wierzchu", ale i wsadzała mu patyczka i palca do pyszczka żeby sprawdzić co się dzieje. Okazało się, że psuł mu się przedni ząbek, bolał go, przez to nie jadł i zaczęły mu rosnąć tylne zęby bo ich po prostu nie ścierał. Dodatkowo Pani doktor wyczuła, że ma spuchniętą tą prawą stronę. Przy następnej wizycie miała spiłować te tylne ząbki. Dostał antybiotyk +witaminy w zastrzyku, dodatkowo wlewałam mu lek do wody i dawałam lakcid forte żeby utrzymać odpowiednią florę bakteryjną po przyjmowaniu antybiotyków. Stan sie trochę polepszył, więc Pani doktor stwierdziła, ze na razie nie będziemy piłować, że może naturalnie sobie je zetrze, dostał kolejny antybiotyk+witaminy i lek do wody. Dziś byłam z nim również na zastrzyku i kontroli. Jest znaczna poprawa, ząbki ma jeszcze trochę wysokie jak mu Pani doktor sprawdziła, ale zaczął jeść coraz więcej granulatu, którego już mu nie przełamuję, więc stwierdziła że naturalnie powinien sobie już je zetrzeć i że nie będziemy go stresować. Z powrotem powrócił mu apetyt, tzn, gdy usłyszy jakiś szelest (jego przyzwyczajenie że będzie jedzenie) to podbiega żeby coś dostać, po czym to chrupie (a w czasie choroby podlatywał, brał do pyszczka i uślinił i zostawiał, potem już w ogóle nie reagował). Oczywiście nie jest jeszcze w pełnej kondycji, bo normalnie jadł dużo więcej, ale widać znaczną poprawę. Codziennie zapisuję ile daję mu suszonych chlebków i granulatu 'frykas' i z dnia na dzień je coraz więcej, co mnie bardzo cieszy. Jestem zadowolona, ze w końcu udało mi się znaleźć odpowiednią lecznicę i fachowego lekarza weterynarii jeśli chodzi o króliki i jestem bardzo wdzięczna Pani doktór za uratowanie życia mojemu królisiowi, bo byłam już bezradna.
    • rezurekcja Re: Psucie zębów u królika 07.03.08, 22:31
      effa9 napisała:

> Czy mogę mu jakoś pomóc?

tak.

> Co mam zrobić?

Isc do lekarza weterynarii, najlepiej specjalizujacego sie w
      gryzoniach i zajeczakach. Ponizej niekompletny wykaz. Ciągnij
      suwakiem do inicjalu swojego miasta. Niektore dane moga byc
      nieaktualne, trzeba dzwonic.

www.kazior5.com/lekarze.htm

> Może jakichś witamin mu brakuje?

Moze. Lekarz zbada i oceni.

> Mogę przesłać zdjęcie uzębienia
      > królika jeśli to pomogłoby w zdiagnozowaniu jego choroby.

Pomyliłas fora. Tu nie jest forum Jasnowidzenie, to jest forum
      Weterynaria, tu nie ma Kaszpirowskich czy innych Harrisow leczacych
      na odleglosc.
      Idz Ty, effa9, i to szybko, do lekarza w realu, on krolika
      zobaczy, dotknie, popatrzy mu na te zeby i powie, co z tym trzeba
      zrobic.
      Szanujacy sie lekarz nie stawia diagnozy przez Internet.

Krolikowi zdrowia zycze.
      • effa9 Re: Psucie zębów u królika 08.03.08, 17:05
        Rezurekcjo nie chodziło mi o leczenie na odległość. Chciałam się dowiedzieć co
        może być przyczyną takiego stanu rzeczy. Niestety w moim mieście nie ma lekarzy
        weterynarii zajmujących się gryzoniami. Byłam u nich kiedyś i postawili złą
        diagnozę, dlatego już tam nie chodzę. Musiałam jechać do innego miasta. Niestety
        ale większość zajmuje się tylko psami i kotami, dlatego opisałam na forum
        przypadek mojego królika. Wiem, że najlepiej udać się od razu do weterynarza,
        ale niestety nie każdy ma możliwość udać się do właściwego.
        • emi56 Re: Psucie zębów u królika 05.04.08, 16:59
          Daj mu suche nasiona i siano, trawe, to co kroliki jedza na
          wolnosci.Tym dzikim nikt nie piluje zabkow. Przy sianie i nasionach
          wiecej bedzie uzywal zabki jak przy granulacie.
          • effa9 Re: Psucie zębów u królika 05.04.08, 21:18
            Nasion ma zawsze pod dostatkiem, bo dostaje gotową mieszankę z animalsa, ale jak
            przychorował to nie jadł tego w ogóle. Natomiast jeśli chodzi o siano, to jadł
            dużo jak był mały, a po około roku czasu jakoś zmienił jadłospis i siana je
            bardzo minimalnie, prawie że wcale.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka