Dodaj do ulubionych

SHIH-TZU - problemy

05.09.03, 13:11
Mam 4 miesięcznego pieska rasy Shih-tzu, który często się drapie.
Zaobserwowałam równiez na jego skórze coś w rodzaju "łupieżu" Wizyta u
weterynarza zakończyła się stwierdzeniem że nalezy zmienić karmę - tak też
uczyniłam, jednak problem nadal występuję.
Zaznaczę że jest to pierszy mój piesek i dlatego mam wiele pytań.
- Czy karmić szczeniaka tylko karmą, czy też można czasami urozmajcać
jedzenie i czym (weterynarz stwierdził, ze tylko karma)
- Czy często kąpać pieska? (są tutaj rozbieżne informacje dot. tego tematu)
Kolejną sprawą są zauważane od poczatku u niego ruchy jakby pokrywał sukę.
Dotyczy to nawet poduszki którą strasznie tarmosi, oraz nóg osób które do nas
przychodzą i w związku z tym jak reagowac na takie zachowanie?
Obserwuj wątek
    • gosiahalin Re: SHIH-TZU - problemy 09.09.03, 07:27
      Chciałabym dodać jeszcze - że wczoraj byłam z pieskiem na szczepieniu
      przeciwko wściekliznie i poprosiłam lekarza o radę co zrobic z tym "Łupiezem"
      to otrzymałam wskazówki, aby zmienic KARMĘ (kolejny raz) Co do kąpieli
      poradzono mi że moge wykąpac psa w NIZORALU. Bardzo prosze o radę co robić
      dalej. Zaznacze, że chodzę do ogólnie uznanej poradni weterynaryjnej, ale
      zaczynam wątpić i zastanawiam sie nad zmianą lekarzy.
    • adam.pietron Re: SHIH-TZU - problemy 17.09.03, 14:52
      Jeśli nie pokoi cię stan skóry twojego psa poszukaj lekarza z wiekszym
      doświadczeniem w sprawach dermatologii – przyczyny zaburzeń pracy układu
      powłokowego jakim jest skóra tylko w pewnym procencie zależą od diety – choć
      tak tez może być – skonsultuj się więc z psim dermatologiem.
      Co do jedzenia – możesz gotowa karme urozmaicać domowym jedzeniem , wybierz
      jeden lub dwa dni w tygodniu gdy pies dostaje jedzenie domowe – tzn je
      jedzenie domowników a specjalnie dla niego przygotowywane, mięso warzywa i
      wypełniacze, druga metoda jest wymiana 20 procent jedzenia gotowego na domowe –
      nie zaburzy to bilansu karmy w zły sposób, - czyli np. małe domowe śniadanko
      i gotowy obiadek i kolacja.
      Co do odruchu kopulacyjnego – jest normalny w tym wieku u wszystkich piesków i
      suczek także – nie należy się nim więc przejmować
      Jeśli chodzi o kąpiele – kapac wtedy gdy trzeba w dobrym szamponie dla
      zwierząt – nie dla ludzi.
      A z kapielami u swojego psa wstrzymaj się do wizyty u dermatologa – może
      potrzebne będą kąpiele lecznicze.
      Pozdrawiam
      • gosiahalin Re: SHIH-TZU - problemy 18.09.03, 12:05
        Dziękuje serdecznie za poradę, ale mam obawy czy w mnie w mieście znajdzie się
        lekarz weterynarii specjalizujący się w weterynarii.
    • gosiahalin Re: SHIH-TZU - problemy 13.05.04, 11:27
      Panie Doktorze.
      Po raz drugi zwracam się z pytaniem dotyczącym mojego psa. Chodzi mi o jego
      ruchy kopulacyjne. One zaczeły się już jak ten piesek był mały - miał 2 , 3
      miesiące i trwają nadal ma on juz rok i 2 miesiace. Miałam nadzieję ze kiedyś
      się one skończą - natomiast cały czas się nasilają. Jest to bardzo uciązliwe a
      do tego gdy jest za to karcony to staje sie agresywny. Jest to duzym problemem
      również dla osób odwiedziających nas.
      Ostatni byłam na szcepieniu i lekarz poradził mi aby go wykastrować. Co Pan
      sadzi na ten temat. Bardzo gorąco pozdrawiam i czekam na odpowiedz.

• wawanka1 Re: SHIH-TZU - problemy 18.05.04, 19:08
        hej. Tez mam m.in. shih-tzu i mialam ten sam problem. "To uczulenie na karme" -
        slyszalam w wielu gabinetach lekarskich. I rzeczywiscie, Sonia przestala jest
        sucha karme i jest na diecie (gotowany kurczak, ryz i marchewka). Kapana jest w
        specjalnym szamponie (uwaga - drogi!) ale wszystko skonczylo sie jak reka
        odjal. Oczywiscie o suchej karmie musze zapomniec. Nie uzywaj
        szamponu "ludzkiego". Psia siersc to nie to samo co ludzkie wlosy i mozesz
        zapewne pogorszysz stan. Ps. Nie przejmuj sie, ze z niego taki domorosly
        kasanowa :-)) Nawet nie zauwazysz kiedy mu przejdzie. Pozdrawiam
    • gosiahalin Re: SHIH-TZU - problemy 19.05.04, 08:16
      Wawanka - ten problem z sierścią wystepował już bardzo dawno i poradziłam sobie
      z nim. Lekarz polecił mi suchą karmę i problemy ustąpiły. Najgorsze to to że
      ten mój pies to faktycznie KASANOWA, i własnie teraz zadałam pytanie
      specjaliście i czekam na odpowiedz, co robić i czy go wykastrowac.
      • astra27 Re: SHIH-TZU - problemy 20.05.04, 14:35
        moja koleżanka ma tez shih tzu i wiem ze on tez mial problemy skorne włącznie z
        nużycą na stare lata i kąpała go w nizoralu, podobno niezawodny środek
      • adam.pietron Re: SHIH-TZU - problemy 21.05.04, 17:33
        Według mnie kastrowac - tym bardzie jeśli nie zamierzasz mieć po nim potomstwa -
        pamiętaj tylko o spadku metabolizmu po kastracji i związanej z nim potrzebie
        kontrolowania diety.
        Pozdrawiam
        • gosiahalin Re: SHIH-TZU - problemy 21.05.04, 19:29
          Panie Doktorze - dziekuję za poradę - i wydaje mi się ze chyba jednak się do
          niej zastosuję. Tylko czy mozna napewno stwierdzić że to bedzie dobre
          rozwiązanie? Czy to prawda że pies po takim zabiegu jest spokojniejszy tak
          jakby zmieniła się jego natura. Muszę przyznać że zanim dokonałam zakupu duzo
          czytałam o tych pieskach i oczywiście wymagają one wielkie troskliwosci ale nie
          czytałam o takich problemach. Widocznie mój piesek jest KASANOWĄ. Jeszcze raz
          pozdrawiam i czekam na odpowiedż na dręczące mnie wątpliwości.
          • szczekuszka Re: SHIH-TZU - problemy 28.05.04, 12:08
            Jesli masz psa z rodwodem, skontaktuj sie z hodowca od ktorego kupilas psa.
            Ja radze zmienic karme (i zrezygnuj z podkarmiania, niech je tylko karme dla
            alergikow), sprawdzic czy piesek nie ma przypadkiem pchel. Shih tzu sa dosc
            czesto uczulone na pchly i drapia sie po nich niemilosiernie. A w tej siersci
            trudno zlapac mala wiechrzycielke;).
            Mozesz psu kupowac gammolen, to sklad olejow i witamin, ktore pomoga walczyc z
            lupiezem. Nie boj sie kapac czesto psa. Poszukaj dobrego szamponu dla psow o
            wrazliwiej skorze (www.karusek.com.pl) i pamietaj by przed czesaniem spryskac
            psa woda (ewentualnie zmieszana z odzywka). Poza tym, byc moze psu jest po
            prostu goraco i stad to nadmierne drapanie.
            Co do ruchow kopulacyjnych, pewnie rosnie Ci maly dominant. Nie reaguj na jego
            ruchy, kiedy zaczyna tak robic, po prostu od niego odejdz i przestan nim sie
            interesowac.
            • agniecha423 Re: SHIH-TZU - problemy 01.12.13, 12:07
              witam mam suczke shih tzu starsznie sie drapie az do ran bylam u weta dal jej znowu zastrzyk na swiad i jakies krople na kark wylał i zmiana karmy na brit care lamb & rice.co wylecza sie rany robi nastepne pomozcie co to moze byc szkoda mi pieska wlasnie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka