Dodaj do ulubionych

Pytanie o stawy....

20.07.08, 19:05
Każdy wie jak pieski, szczególnie szczeniaki, uwielbiają leżeć na kurczaczka, tzn. na brzuszku z tylnymi łapkami wywiniętymi na wprost do tyłu.

Słyszałam, że jeśli dorosły pies może tak leżeć to oznaka tego, że ma zdrowe stawy bidorowe.

Dziś jednak usłyszałam od kolegi, że jego dorosły mastaf dość często tak leży no i jego weterynarz stwierdził, że ma chore bioderka bo dorosły pies nie powinien tak móc.

Nie wiem co o tym myśleć, ale bardzo mnie to zaciekawiło.
Osobiście jeśli już miałabym wybrać jakąś wersję, skłaniałabym się ku pierwszej.
Obserwuj wątek
    • avasawaszkiewicz Re: Pytanie o stawy.... 23.07.08, 13:52
      Ja osobiście nie sugerowałabym się tą możliwością. Jest wiele ras psów, którym
      nie doskwierają problemy z dysplazją bioder o pozycja na fokę (bo tak ja ją
      nazywam) jest ich ulubioną jak np. u buldożków. Wszystko też zależy od tego
      jakiego rodzaju problemy doskwierają psom. W przypadku zaawansowanych zmian
      zwyrodnieniowych taka pozycja nie jest możliwa ale np. u dysplastyków tych
      młodych często zwierzęta przyjmują właśnie tę pozycję.
      Nie można więc generalizować. Suchy nos wcale nie musi u psa znaczyć, że ma
      gorączkę. Podobnie jest w tym przypadku.
      To też o tyle trudne pytanie, że jest wiele psów które w obrazie rtg ocenione są
      jako dysplastyczne a jednak nie wykazują takich objawów, bywa też na odwrót psy
      u których na zdjęciu nie widać istotnych zmian czasami je pokazują. Czyli gdyby
      porównać tę diagnozę do leżenia na fokę ciężko powiedzieć co zdarza się
      częściej. Najważniejsze jest więc jak czuje się pies i żyje z danym problemem.
      Czasami o dysplazji
      u psa właciciele dowiadują się dopiero po wielu latach - gdyż wcześniej nie było
      żadnych objawów.
      Pozdrawiam - Ava

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka