Dodaj do ulubionych

Echo serca

11.12.08, 10:19
Gdzie i u kogo w Warszawie mozna zrobić echo serca psiakowi?. Dr. Niziołek robi w Wawrze i w tym roku nie ma juz miejsc, dr. Garncarz na urlopie, bedzie dopiero pod koniec stycznia. Sprawa dosyć pilna. Bede wdzięczna za pomoc
Obserwuj wątek
    • avasawaszkiewicz Re: Echo serca 14.12.08, 17:22
      Oj to będzie problem. To jedyne na razie osoby w Warszawie mające
      dostęp do tego typu sprzętu (wedle moich informacji).
      A czy było wykonane ekg? i rtg? Jaki jest powód wykonania echa?
      POzdrawiam - Ava
      PS uważam, że powinnaś dzwonić, dzwonić może coś się zwolni (ktos
      odwoła wizytę) - 3mam kciuki.
      dr Niziołek swego czasu wykonywał to badanie również na SGGW-u
      ponownie tam zadzwoń i wypytaj.
      • puniaa Re: Echo serca 15.12.08, 09:48
        Dzwoniłam na SGGW, brak zapisów, na styczen jeszcze nie prowadzą. Inne badania były juz robione i wyniki nie są takie złe. Pies po prostu strasznie dyszy od dłuższego czasu. To staruszek, ma prawie 17 lat ale ogólnie jest w niezłej formie tylko to dyszenie... Ani rtg płuc i serca ani usg ani badania krwi i moczu nie daja jednoznacznej odpowiedzi jaki moze być powód takiego zachowania. Pies dostawał zastrzyki przeciwzapalne i antybiotyk, teraz dostaje Fortekor, Eufilinę, Rimadyl i Hepatil (parametry wątroby były podwyższone) ale na razie brak jest poprawy. Jutro kolejna konsultacja - zobaczymy co da.
        • avasawaszkiewicz Re: Echo serca 15.12.08, 13:28
          A co wyszło na zdjęciu rtg klatki piersiowej? - czy widać na nim wątrobę? jest
          powiększona - co wykazało usg - rozumiem,że wykonywano usg jamy brzusznej tak?
          A czy ekg było wykonywane?
          Jak serduszko i obraz płuc (lekarze Ci coś mówili) - czy widać jakieś zmiany.
          Jakiej psiak jest postury (rasy, wagi?)
          To starszy Pan pozdrawiamy go serdecznie.
          A do kiedy występuje to dyszenie? Od jak dawna przyjmuje leki?
          Pozdrawiam - Ava
          • puniaa Re: Echo serca 15.12.08, 14:06
            Nie mam teraz przed soba wyników ale pamietam, że poziom ALATu był bardzo przekroczony, ok 400(?), Ekg tez było zrobine , nie dawało powodów do niepokoju,na usg watroba nie była powiększona, jedynie na podstawie wyników stwierdzono stan zapalny.
            Pies jest wielorasowy, wazy ok 21 kg.
            Z opisu RTG: Powiększenie obrysu serca w obrębie przedsionków i komór. Zmniejszenie powietrzności płuc w płatach nad i zasercowych.
            Leki przyjmuje od kilku tygodni a dyszenie zaczeło sie kilka miesiecy temu ale sporadycznie - zaczęto pod nami kopać metro, pies się wyraźnie denerwował, był niespokojny i dyszał, wtedy kiedy był pobudzony. Teraz nie ma już odgłosów z budowy a pies dyszy non stop. Potrafi, zwłaszcza wieczorem kilka godzin chodzic po mieszkaniu i dyszeć. Jest b.biedny, widze, że meczy sie a jednoczesnie jest tak, jakby nie mógł się położyć .
            Bardzo dziękuję za zainteresowanie, będe wdzięczna za każdą radę.
            • avasawaszkiewicz Re: Echo serca 16.12.08, 22:50
              Zmniejszenie powietrzności w obrazie płuc - czy wiadomo jest jakieś podejrzenie
              na jakim tle? Widoczne są zwapniałe oskrzela?, płyn? W ilu projekcjach
              wykonywane było rtg?
              Jakie dawkowanie i jakie leki piesek przyjmuje?
              Pozdrawiam - Ava
              PS czy piesek dużo pije? Jak z siusianiem?
              • puniaa Re: Echo serca 17.12.08, 10:09
                Rtg było wykonywane tylko w jednej pozycji - na boku. W opisie nie ma mowy o zwapnialych oskrzelach ani płynie zalegającym w nich. Pies dostaje Fortekor 1/2 tabl/1x dz., eufilinę 2x1/2 tabl., hepatil 1 x dz., eltroxin 2x1i1/2 tabl. 2x dz.- wielokrotnie przekroczone wyniki w kierunku niedoczynności tarczycy. Na razie w 4 tyg. leczenia nie ma żadnej poprawy, dyszy jak dyszał z tym, że on nie ma objawów duszności, on po prostu dyszy tak jak pies po długim biegu - tak jest stale wtedy, kiedy chodzi po mieszkaniu - a potrafi i pare godzin, nie kładąc się. Wczoraj zasugerowano, że jego stan może miec podłoże psychogenne - ponieważ źle widzi, źle słyszy, gorzej orientuje się w przestrzeni może być pobudzony i niespokojny z tego powodu - dostał relanium i tramadyl. Boję się, że to tylko spowoduje jeszcze większe otępienie i taki bedzie już całkiem "nie kumaty", ale zobaczymy.
                Nie wiem czy to echo serca cos by jeszcze wyjasniło, czy trzeba jeszcze to robić czy nie?
                Majka
                • avasawaszkiewicz Re: Echo serca 18.12.08, 14:06
                  A jak wyglądaja te wyniki hormonów tarczycy?
                  Od kiedy bierze ten eltroxin? też od 4 tygodni? a było wykonywane kolejne badanie?
                  Nie wiem czy echo coś tu wyjaśni. Owszem prawdą jest, że pieski o kiepskim
                  wzroku i słuchu (mam to u siebie w domu) mogą być takie nadpobudliwe. Jak tam
                  zadziałał ów Tramadol - czy nie wyciszył go zanatto?
                  A jak wyglądają stawy psiaka? Jak wygląda jama brzuszna? Rozumiem, że kwestie
                  wątrobowe są pod kontrolą a jak lekarz ocenia jamę brzuszną podczas omacywania?
                  Czasami pieski chodzą po domu gdyż położenie się sprawia im ból i wolą chodzić -
                  może to być związane właśnie z klatką piersiową ale i z jamą brzuszną czy tez
                  stawami. Ów dyszenie to też może być objaw bolesności.
                  Stąd moje pytanie jak psiak czuł się po tramadolu?
                  Pozdrawiam - Ava
                  • puniaa Re: Echo serca 18.12.08, 15:52
                    Nie pamietam niestety wyników tarczycy, eltroxin bierze od tygodnia. Po tramadolu i relanium jest półprzytomny, ledwo wieczorem wstaje po całym dniu spania, wczoraj przespał chyba 12 godzin, wstając raz, może dwa i wieczorem musiałam mu pomóc wstać na tylne nogi - potem był żwawszy przez godzinke i znów poszedł spac. Przez ten czas dyszał troche - chyba mniej.
                    W casie badania jamy brzusznej i stawów biodrowych momentami odwracał się do lekarza z zebami, cos tam musi byc takiego, co sprawia mu chyba ból ale to nie jest za kazdym razem niemniej brzuch ma wg. mnie napięty kiedy stoi. Wydawało mi sie, że Rimadyl likwiduje stan zapalny stawow ale może nie do końca, może rzeczywiście boli go w środku wszystko. Mam jeszcze wrażenie, że ma powiekszone stawy na łapach ale na to jakos nikt nie zwrócił uwagi - może mu potrzebne leczenie w tym kierunku?. Jestem coraz bardziej bezradna
                    • avasawaszkiewicz Re: Echo serca 19.12.08, 18:43
                      Niestety bez zobaczenia psiaka niewiele pomogę.
                      Zdjęcia rtg na pewno wyjaśniły by podejrzenia (ale sądząc z wieku
                      psa na pewno mamy do czynienia z chorobą zwyrodnieniową - ważne jest
                      tylko jak zaawansowaną i czy ona moze być powodem takiego
                      dyskomfortu psa. Rimadyl niweluje objawy stanu zapalnego i działa
                      przeciw-bólowo nie likwiduje jednak problemu.
                      Co do brzuszka to powinien go ocenić przede wszystkim lekarz
                      prowadzący. Usg jest bardzo ważny badaniem ale nie zawsze w 100%
                      zgadzającym się z rzeczywistością.
                      Czy oby na pewno wątroba, śledziona są w porządku?
                      Bardzo chciałabym Ci pomóc ale niestety wirtualnie nie jest to
                      możliwe.
                      Co do owych hormonów, które psiak otrzymuje tydzień to nie jest
                      jeszcze bardzo długo.
                      Skąd jestes może wyslemy Cię do jakiegoś dobrego lekarza.
                      Pozdrawiam - Ava
                      • puniaa Re: Echo serca 21.12.08, 16:42
                        Niestety wszystkie wyniki sa w komputerze w lecznicy, poprosze o ich
                        wydrukowanie, mam nadzieję, że nie beda mieli nic przeciwko temu ale w zw. z tym
                        nie umiem odpowiedziec na pyt. dot. stanu brzucha dokładnie. Nie sugerowano rtg
                        stawów biodrowych - a z tym jest ewidentnie problem dla psa, cieżko wstaje,
                        kładzie się po długich przygotowaniach, przewraca wchodzac na schody. Po
                        ostatniej wizycie pies dostał jeszcze Atarax 2x dz.1. Nafaszerowany jest tymi
                        lekami okropnie a poprawy własciwie nie ma. Ale może trzeba na to czasu
                        Jestem z Warszawy, leczymy się w lecznicy na Bemowie.
                        Majka
                        • avasawaszkiewicz Re: Echo serca 02.01.09, 00:37
                          Czy udało Ci się zdobyć jakieś informacje?
                          Jak się czujecie?
                          Pozdrawiam - Ava
                          • puniaa Re: Echo serca 02.01.09, 14:45
                            Nie wyciągnełam tych informacji z lecznicy, szczerze mówiąc zajełam się trochę
                            bardziej kicią - była sterylizowana, coś się popaprało, musiałam z nią jeździć.
                            Pies ostatnie dni był strasznie zamulony, wstawał po południu a potem w nocy,
                            jadł ok 12 w nocy i to ledwo ledwo, wychodził z wielkim trudem. Ponieważ tak mu
                            się porobiło, nie dawałam mu przez dwa dni leków (tylko Rimadyl)i wszyscy
                            stwierdzilismy że jest jakby lepiej, jest żwawszy, nie przewraca się tak, nie
                            śpi tyle.
                            Ja już głupieje - jeżeli te leki powodowały u niego taki stan zamulenia,ledwo
                            chodził a dyszenie nie ustawało -może nie dawać mu ich, bo i tak nie pomagają -
                            chyba udamy się znowu do lecznicy choc nie spodziewam się rewelacji.
                            • avasawaszkiewicz Re: Echo serca 04.01.09, 01:48
                              No to 3 mamy kciuki za koteczkę.mam nadzieję, że już wszystko jest w porządku?
                              A co do psiaka tak wiele rzeczy na raz mu doskwiera, że wiąż uważam, że należy
                              je usystematyzować. Działając objawowo na jeden problem zakłócamy drugi i tak w
                              kółko. Wybierzcie się więc znowu do lekarza aby dobrze ustawić psiaka.
                              Pozdrawiam - Ava
                              • puniaa Re: Echo serca 04.01.09, 21:16
                                Wybieram sie z psiuniem w tym tygodniu do lekarza ale mam niejasne przeczucie,
                                że powinnam znaleźc jakiegoś doswiadczonego lekarza, w tej klinice same takie
                                młodziaki... mam wrazenie, że nie maja na niego pomysłu. Chetnie skorzystam z
                                jakiegos dobrego adresu, byłabym wdzięczna za jakąś sugestię w tym kierunku. Z
                                kicią ok, juz szaleje, pozdrawiam również
                                Majka

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka