Dodaj do ulubionych

kiedy do ogrodu??

29.12.08, 14:56
Przygarnelam miesiac temu ok 3-4- m-c kotka.Juz sie zadomowil,polubil dwa
kocury mieszkajace ze mna od 4 lat i psa...wlasciwie to one sie go boja,w
kazdym razie schodza mu z drohi.Kacper zaczyna zauwazac, stare koty wychodza
sobie na dwor,na zyczenie otwieram im okno ( mieszakam w domku z ogrodem,duza
dziala wokol inne domy ale tez na duzych posesjach) i kotki sobie ida.I
pytanie kiedy w jaki sposob pozwolic mu wyjsc.Tamte koty przygarnialam w
cieplej porze roku,wiec nie bylo problemu,drzwi staly otworem wchodzily kiedy
chcialy,poki co nie oddalajac sie daleko.A teraz mroz zimno...czu pozwolic mu
wyjsc jak bedzie sie domagal?? jak to zrobic zeby nie stala mu sie kzrywda?
macie doswiadczenie??
Obserwuj wątek
    • mist3 Re: kiedy do ogrodu?? 29.12.08, 15:02
      Jeśli się nie domaga to ja bym go jeszcze nie wypuszczała, niech się do was
      bardziej przyzwyczai. Czy myślałaś już o kastracji kocurka? Bo w sumie zbliża
      się już do właściwego wieku? No i czy kotek jest zaszczepiony na podstawowe
      choroby? Jeśli nie to warto o tym pomyśleć, zanim go wypuścisz.
      Co do krzywdy - wiadomo, że wykastrowane kotki trzymają się domu, ale
      wypuszczając kota nigdy nie wiesz czy nie stanie się mu krzywda. Jest to ryzyko,
      które właściciele kotów wychodzących po prostu biorą na siebie, rozważając za i
      przeciw. Pani A. Bruce w książce "Kot doskonały" podaje sposób, jak nauczyć kota
      by trzymał się tylko swojego ogrodu, ale ja jestem sceptyczna czy to działa. W
      każdym razie ja bym jeszcze poczekała parę tygodni, jak kot sam się nie domaga
      wyjścia.
      • moonalisa Re: kiedy do ogrodu?? 29.12.08, 15:42
        Praktycznie kotek może zacząć wychodzić,ale najlepiej w Twoim towarzystwie
        razem z innymi kotami lub psem.Dawkuj te spacerki,często,krótko...potem coraz
        dłużej i dalej,niech pozna okolice i niebezpieczeństwa z nią
        związane(auta,ulica, nieprzychylny pies sąsiada,grupa rozwrzeszczanych dzieci
        itp)-ale pod Twoją kontrolą.
        Oczywiście pomyśl o kastracji,gdyż już niedługo zacznie się ten okres i kotek w
        pogoni za kotką może zaginąć.
        • mmbocian123 Re: kiedy do ogrodu?? 29.12.08, 21:07
          wszytskie moje kocurki sa kastrowane,ale 5 m-cy bo tyle ma najwyzej Kacper to
          chyba zbyt malo,kastrowalam swoje w wieku 7-8 mocy...
          a wracajac do tematu wychodzenie,wiem ze najlepiej byloby razem ale kazde i tak
          idzie w sowja strone, nie jestem w stanie upilnowac.wiem ze poki sam nie bedzie
          hccial zdecydowanie to nie wypuszcze,,ale to sie moze zdarzyc w kazdej
          chwili.Koty sa madre wierze ze i w tym przypadku nie zawiedzie i madrosc..

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka