tenshii 20.07.09, 14:50 Oglądałam ostatnio jakiś program na animal planet, i powiedziano w nim, że koty tricolor to zazwyczaj samiczki, a jak się już trafi samiec to jest bezpłodny. Zaciekawiło mnie to - jak się do tego odniesiecie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
macarthur Re: Pytanie do kociarzy 20.07.09, 15:47 myślę że to prawda że zazwyczaj tri to kotki co do samców to nie widziałem nigdy takiego Odpowiedz Link Zgłoś
semi-dolce Re: Pytanie do kociarzy 20.07.09, 23:33 Prawda to :) ja nie kociarz, ale wiem :) I jeszcze rzadkością są całkowicie rude samice, zazwyczaj całkowicie rudy kot to facet. Odpowiedz Link Zgłoś
kirke18 Re: Pytanie do kociarzy 21.07.09, 16:11 Słyszałam, że kot trikolor- choć faktycznie najczęściej rudy, biały i szary (czasem pręgowany) jest z pewnością kotką, co potwierdzają moje obserwacje, a szylkretki to zasadniczo jedyne w tym rodzaju bikolor- czarny z rudymi maźnięciami (patrz na zdjęcie w podpisie-Axla), tylko dziewczyny. Jest to związane z dziedziczeniem- geny są ze sobą powiązane- ten rodzaj umaszczenia i żeńska płeć. Podobnie jak często białe koty są głuche (choć nie muszą) co również związane jest z dziedziczną głuchotą powiązaną z białym umaszczeniem. Odpowiedz Link Zgłoś
feber Re: Pytanie do kociarzy 22.07.09, 18:52 ja slyszalam (od weterynarza), ze calkowicie biale koty czesto maja wade wzroku sama mam rudego faceta (w linku :) Odpowiedz Link Zgłoś
semi-dolce Re: Pytanie do kociarzy 22.07.09, 22:54 Białe - i psy i koty - faktycznie często mają wady wzroku lub/i słuchu. Dzieje się tak wówczas, gdy w rejonie oczu/uszu także brak barwnika. Odpowiedz Link Zgłoś
shecat Re: Pytanie do kociarzy 22.07.09, 10:26 ja mam szylkretke wlasnie kotke :) tez slyszalam, ze to prawda. najwyrazniej gen tego umaszczenia jest jakos sprzezony z plcia, to calkiem normalne z punktu 'widzenia' genetyki :) swoja droga uwazam ze takie ubarwienie jest najladniejsze dla kota, najciekawsze, super :) Odpowiedz Link Zgłoś
krokodyl_13 Re: Pytanie do kociarzy 22.07.09, 12:50 jest sprzężony ale u samicy nie działają dwa chromosomy X, jeden z chromosomów X, inaktywowany we wczesnym okresie rozwoju zarodkowego, we wszystkich komórkach blastocysty. Proces inaktywacji zachodzi w sposób losowy i stan ten przenosi się na komórki potomne. I mamy łaciatego lub szylkretkę :-) Odpowiedz Link Zgłoś
ona_kontrowersyjna Re: Pytanie do kociarzy 31.07.09, 14:09 Mieliśmy dwa razy trójkolorowe kotki: jeśli rodziły trójkolorowe kocięta to wyłącznie kotki. Odpowiedz Link Zgłoś
ona_kontrowersyjna Re: Pytanie do kociarzy 31.07.09, 14:10 A, dodam jeszcze, że to wynika z dziedziczenia genów określonego umaszczenia - tricolor są nawet przykładem na zajęciach z genetyki ;) Odpowiedz Link Zgłoś
moonalisa Re: Pytanie do kociarzy 31.07.09, 14:46 mialam wyjątkową kotkę,całą rudą zwana Pomarańczką-niestety ukradziono mi ją. Odpowiedz Link Zgłoś