Dodaj do ulubionych

Royal Canin

29.07.09, 21:31
Czy karma ta rzeczywiscie jest przereklamowana?Gdziekolwiek nie pytam
(lecznica,sklep zoologiczny)kazdy mi ja poleca dla malego
Westa(10tyg).Tak wiec kupilam a na forach naczytalam sie o tym ze wcale
nie jest dobra.
Czy mozecie mi polecic jakas karme,dotychczas daje Royal,wczesniej u
hodowcy dostawal Purine ale mi ja w lecznicy odradzono.
Obserwuj wątek
    • tenshii Re: Royal Canin 29.07.09, 21:35
      Tak naprawdę ważne, żeby karma była z tzw wyższej półki, nie marketowa.
      A to która będzie służyć Twojemu psu zależy tylko i wyłącznie od jego organizmu.
      Np mojej koleżanki labradorka po ROyalu dostaje łupieżu. Za to mój pies na Royau weterynaryjnym odżył, zarosły jej w końcu łyse plamy na ciele (alergiczka).
      Royal to dobra karma, więc możesz podawać ją psu jeśli nie zauważasz nic niepokojącego
    • marzenia11 Re: Royal Canin 29.07.09, 23:35
      Tak, zdecydowanie to karma przereklamowana tzn. dobra, ale nie adekwatna do swojej ceny, czyli z jeszcze innej strony - są lepsze i trochę tańsze. Mogę Ci polecić (choć sama mam koty) Hillsa, Orijen, Acana.
    • semi-dolce Re: Royal Canin 30.07.09, 01:17
      Karmę dobiera się do psa - to, co służy jednemu, innemu nie koniecznie. U mnie
      akurat rc się sprawdza.
    • christine.p Re: Royal Canin 30.07.09, 01:33
      Karma RC jest dobra, jeśli jest właściwie dobrana do potrzeb zwierzęcia - nie można kupować przypadkowej, bo są bardzo różne.

Jeśli chodzi o Purinę - to nie jest zła, ale tylko ta specjalistyczna (nie ta supermarketowa).

Są też inne dobre karmy, ale jeśli zależy Ci na dobrym zdrowiu zwierzaka, odradzam kupowanie w supermarketach.
      • clicers87 Re: Royal Canin 30.07.09, 08:06
        Karmę dobiera się pod pieska, oczywiście dobrą karmę,a nie takę z marketu (choć
        wiele psów i kotów dobrze na nich funkcjonuje). Mój obecnie je RC weterynaryjną
        i jest dobrze. Purina Pro Plan też jest dobrą karmą, ma wiele rodzajów. Jeśli
        Twój piesek dobrze toleruje obecną karmę to nie kieruj się opiniami
        innych.Kieruj się opinią pieska.
        • marzenia11 Re: Royal Canin 30.07.09, 09:08
          Co to znaczy "karmę dobiera się pod psa"? Czyli że daje się tę, która mu smakuje?Wtedy warto wypróbować wiele, nie tylko RC.
          RC jest bardzo popularną marką, dobrą, ale cena przerasta jakość. Poza tym jakkość mocno spadła odkąd jest produkowany w Polsce - wiadomo...
          • tenshii Re: Royal Canin 30.07.09, 10:19
            Karmę dobiera się pod psa nie tylko pod względem smaku. Wiadomo - smakować musi, ale trzeba obserwować czy po prostu psu służy.
            Akurat mojemu psu bardzo służy i ją polecam.
            Może Twoim kotom nie służy.
            Różnie to bywa.
            • marzenia11 Re: Royal Canin 30.07.09, 10:24
              Służy. Ale z racji tego, że są lepsze karmy będę próbować także innych, być może posmakują, a będą bardziej odżywcze. Poza tym, z drugiej strony to też tak trochę jak u dzieci: większości smakuje cola - czy znaczy to, że mają ją namiętnie pić?
              • tenshii Re: Royal Canin 30.07.09, 11:13
                Ja nie mówiłam tylko o smaku.
                SMakować musi bo nie chciałabym się użerać z psem, który nie chce jeść karmy którą mu podaje i cudować na 100 różnych sposobów.
                Może się okazać, że Hills może być szkodliwy dla psa autorki wątku.
                Reasumując:
                Royal to dobra karma, jeśli psu smakuje i służy, narazie nie ma sensu jej zamieniać.
              • semi-dolce Re: Royal Canin 30.07.09, 13:48
                Karmę dobiera się pod psa - to znaczy, że:
                po jednej z dobrych, teoretycznie, i drogich karm moje psy maja matową sierść
                po drugiej maja sraczkę, nie nie od zmiany, a od karmy
                po trzeciej chudną w oczach
                czwartej nie chcą jeść
                po piatej tyją - co czasem się przydaje
                po szóstej maja fajną sierść i wagę ok

Pies znajomej natomiast dobrze wygląda i dobrze się czuje na trzeciej. A innej
                znajomej uwielbia czwartą. Itd...
                • animar72 Re: Royal Canin 30.07.09, 13:57
                  Witam mam dwa pytania :
                  - czy RC w sklepach zoologicznych to ta sama karma co RC kupiona u
                  weterynarza?
                  - co sądzicie o karmie NUTRO czy, ktoś karmi bądź karmił ta karmę
                  swojego pupila??
                  pozdrawiam
                  • tenshii Re: Royal Canin 30.07.09, 14:17
                    Ja osobiśie nigdy nie kupiłabym karmy na wagę, bo po kształcie nie rozpoznam czy to naprawdę np Royal, czy kupuję za 20 zł za kg jakieś badziewie.
                    Warto zapoznać się np na stronie producenta z wzorami opakowań i w takich dokładnie opakowaniach zakupywać karmę.
                    Typowo weterynaryjnej karmy np. Royal Canin Sensitivity) w sklepach zoologicznych, tych realnych, nie widziałam
                    • animar72 Re: Royal Canin 30.07.09, 14:53
                      > Ja osobiśie nigdy nie kupiłabym karmy na wagę,

... ja również:) nigdy takowej nie kupowałam moja jest karmiona od
                      małego RC na początku kupowałam u weta ale w tej chwili kupuje w
                      sklepach ale tylko zoologicznych RC pakowaną i to w małych "workach"
                      ostatnio dałam jej nutro zachwalana przez znajomą, i mam wrażenie,
                      że po niej lepiej sie wypróżnia stąd moje pytania:) pozdrawiam
                      • tenshii Re: Royal Canin 30.07.09, 15:16
                        Małe worki są drogie, no i z marżą.
                        Nie lepiej kupić 15 kg np w Krakvecie albo na Telekarmie, dostać ją prosto do domu i zapłacić przy odbiorze?
                        :) O wiele taniej Cię to wyniesie.
                        • animar72 Re: Royal Canin 30.07.09, 15:29
                          Tenshii masz napewno rację:), że taniej by mnie to wyniosło oj nawet
                          bardzo taniej:) ale moja je raz dziennie suchą i raz gotowane i nie
                          jestem całkowicie przekonana, że karma kupiona w tak dużej ilości
                          nie straci na swojej wartości...( odżywczej) ... choc wiem, że
                          przesadzam jeszcze kilka dobrych lat temu karmiłam poprzedniego
                          pupila salcesonem:) i żył długo i szczęsliwie:)a teraz niuńkam się
                          ze swoją gorzej jak z córą...:)
                          • tenshii Re: Royal Canin 30.07.09, 16:10
                            Nie straci :)
                            Tylko trzeba szczelnie zamykać worek :)
                  • semi-dolce Re: Royal Canin 30.07.09, 15:30
                    > - czy RC w sklepach zoologicznych to ta sama karma co RC kupiona u
                    > weterynarza?

Jeśli jest to "normalny" royal a nie stricte weterynaryjny (renal itp) to tak.
                    Część karm ma inne opakowania, np. starter dla sprzedaży w sklepach i dla
                    weterynarzy, ale karma w srodku ta sama.
                    • animar72 Re: Royal Canin 30.07.09, 15:34
                      Własnie o to mi chodziło, bo, że opakowanie inne to wiem:) pozdrawiam
          • christine.p Re: Royal Canin 31.07.09, 00:23
            marzenia11 napisała:

> Co to znaczy "karmę dobiera się pod psa"? Czyli że daje się tę, która mu smakuje?

Dobierając karmę pod zwierzaka, należy kierować się nie tylko walorami smakowymi, ale także rasą psa, jego wielkością, wiekiem, zdrowiem, ew. problemami...

Karma RC jest produkowana właśnie tak, aby dopasować skład i wielkość chrupek, odpowiednio dla danego osobnika.

Jednak nie tylko RC tak robi...
    • afrodyta2307 Re: Royal Canin 31.07.09, 10:55
      ja bym polecała brita, boscha, acane... ale nie jestem w stanie przewidzieć co
      Twojemu pieskowi przypadnie do gustu ;) ogólnie RC nie jest zły ale faktycznie
      przereklamowany i teraz coraz częściej się łapie na tym że bazują na marce jaką
      sobie wypracowali a na jakości nieco odpuścili... Karm jest pod dostatkiem, na
      pewno coś dobierzesz tylko trzymaj się z daleka od marketowych półek z psim
      jedzeniem bo tam szukać czegoś zdrowego to jak szukać igły w stogu siana ;)
      polecam sklepy internetowe typu krakvet.pl kupisz taniej a będziesz miała
      pewność, że nie kupisz byle czego.
      • f.l.y Re: Royal Canin 05.08.09, 11:11
        po czym stwierdzacie, że karma 'straciła na jakości' ?

• crocodylwarszawa Re: Royal Canin 13.08.09, 09:36
        Zgadzam się z przedmówcą :-)

Polecam karmy kanadyjskie gdzie jakość jest naprawdę wysoka a karmy
        spełniają normy które w Kanadzie są dostyć rygorystyczne.

Polecam karmy Acana , Nutram , K9 , ja kupuje w grandecane.pl
        Tekst linka i jak do tehj pory
        nie małem zastrzeżeń co do jakości i treminowości dostawy.
        • semi-dolce Re: Royal Canin 13.08.09, 09:42
          Acana to niezła karma - dla dorosłych psów. Kiedyś chciałam na acanie odchowac
          miot. Szybciuteńko wróciłam do royala :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka