Gość: koko Re: Jaka Szkoła Podstawowa? IP: *.adsl.inetia.pl 19.03.14, 20:07 szkola podstawowa nr 27 w Bielsku-Bialej - tylko dwa slowa, nie nawet jedno BEZNADZIEJA! szkola dla moherow, gdzie mega wydarzeniem nie jest, przyjazd sportowca, lub nawet premiera ale... biskupa! panie na lekcjach opowiadaja dzieciom o katolickich zwyczajach i guslach, zero tolerancji dla protestantow i niewierzacych. poziom "takisobie" Odpowiedz Link Zgłoś
viollcia Re: Jaka Szkoła Podstawowa? 08.04.14, 09:23 Byłam w tej szkole nr. 27 by zapisać dziecko i to co tam zobaczyłam to do teraz jestem w szoku, stałam na korytarzu i słyszałam jak nauczycielka w klasie głośno krzyczy wręcz wrzeszczy po dzieciach i to była pierwsza klasa! Jeżeli takie metody są stosowane w tej szkole to ja dziękuję, wyszłam z tej szkoły, małą gdzie indziej zapisze, dam ją do szkoły która jest normalna i ma normalne podejście do dzieci szczególnie tych najmłodszych Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Jaka Szkoła Podstawowa? IP: *.ssp.dialog.net.pl 09.04.14, 09:03 Potwierdzam. Byłam w szkole w sprawie zapisu dziecka, kobieta (nauczycielka, ale trudno tutaj mówić o prawdziwym pedagogu) darła się na małe dzieci (prawdopodobnie pierwsza klasa), może ta sama osoba? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Renata Proszę o opinie IP: *.ssp.dialog.net.pl 15.06.14, 08:14 Bardzo proszè o opinie szkoł nr 25 w Cygańskim Lesie. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Makumba Re: Jaka Szkoła Podstawowa? IP: 78.10.94.* 27.09.14, 17:39 Nie wiem czy ten głos rozsądku jest faktycznie rozsądny. Mam dla wszystkich dobrą radę wybierzcie szkołę publiczną, cieszcie się "bardzo bogatą ofertą" i nie posyłajcie dzieci do szkół prywatnych jeśli nie znacie dobrze tego, co wam oferują. Każdy mądry człowiek jeśli coś mu nie odpowiada dąży do zmiany, a nie trwania w tym co złe, więc nie biadolcie tylko zmieńcie szkołę swych pociech!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Obiektywny Jaka szkoła IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.09.14, 21:59 Tak łatwo nam przychodzi oceniać inną osobę , szkołę ...... Najpierw oceńmy siebie , swoje dziecko, jego możliwości a potem ........ , najlepiej nie oceniać, gdyż można bardzo się mylić i wyrządzić krzywdę. Przysłowia mądrością ....... a więc " kogo chwalą tego się strzeż, kogo ganią tego bierz." Dzieci moje chodziły i wnuki chodzą do SP 27. Byłam bardzo zadowolona ze szkoły i obecnie moje wnuki też są zadowolone. Wyniki przede wszystkim zależą od pracy samego dziecka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jani1951 opinie na temat szkoły podstawowej IP: *.dynamic.mm.pl 03.10.14, 17:57 Jest w Bielsku-białej jedna szkoła podatawowa którą nie polecił bym największemu wrogowi-szkoła "moloch" ,80% nauczycieli nigdy nie powinno pracować w szkolnictwie-Tą szkołą jest SP36 w B-B.RODZICE!!!!! trzymajcie swoje dzieci daleko od tej "szkoły"!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jaga.baba-jaga. Re: opinie na temat szkoły podstawowej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.10.14, 20:05 Ależ dlaczego???????????????????? Odpowiedz Link Zgłoś
madia2 Proszę o opinię na temat sp nr 25, 31 i 1 07.10.14, 11:25 Od września 2015 r moja córka jako 6 latek ma iść do szkoły i nie wiem jaką wybrać. Proszę o jakiekolwiek opinie. Dziękuję :) Odpowiedz Link Zgłoś
rozwniezmama Re: Proszę o opinię na temat sp nr 25, 31 i 1 08.10.14, 12:37 Moje dziecko również za rok idzie do pierwszej klasy. Jestem załamana stanem polskich podstawówek: - zajęcia w systemie dwuzmianowym (które podstawówki w BB gwarantują pierwszą zmianę?) - małe, przepełnione świetlice - obowiązek meldunkowy (nie liczy się miejsce zamieszkania). Waham się między SP 23 w Kamienicy (plus: kameralna, minusy: zmiany, problem ze świetlicą, szkoła nie bierze udziału w żadnych programach poza "Mleko w szkole" i "Owoce w szkole"...), SP 32 w Wapienicy (plusy: aktywność w programach, strona www, zaplecze sportowe, minusy: zmiany) a nawet anglojęzyczną Primary Steps przy International House (plusy: pierwsza zmiana!!!, mała, małe grupy, angielski na poziomie, zajęcia sportowe - nie trzeba po południu już nigdzie dodatkowo dziecka wozić, minusy: płatna, brak doświadczenia - w tym roku ruszył pierwszy rocznik). Proszę rodziców dzieci ze szkół 23, 32 i Primary Steps o szczere opinie. Dziękuję. Odpowiedz Link Zgłoś
milka7585 Re: opinie na temat szkoły podstawowej 08.10.14, 15:05 Chodziłam do niej 8 lat, ale tamta kadra nie wiadomo czy jeszcze żyje. W latach od 86 r był to moloch, po 36 dzieci w klasie. A klas cały alfabet:-) A czy zna ktoś szkołę nr 18??????? Myślę nad wypisaniem dzieci z tej szkoły i jeszcze się waham, czy tylko ja mam tak słabe zdanie o niej. Z góry dzieki:-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cukierkowa Re: opinie na temat szkoły podstawowej IP: *.centertel.pl 02.02.15, 09:56 Tak znam sp 18 chodziłam do niej 7 lat (z kl "0") nauczyciele są tam naprawdę sympatyczni , mają podejście do dzieci i dobre wykształcenie ! A po za tym szkoła organizuje dużo konkursów , zajęć dodatkowych oraz wycieczek. Odpowiedz Link Zgłoś
madia2 Re: Jaka Szkoła Podstawowa? 09.10.14, 07:03 sp 23 jest kameralna to duży plus ale znowu ma minus bo na wf muszą dzieci dojeżdżać autobusem 2 przystanki, w zimie będzie masakra. sp 31 w starym bielsku też kameralna ale nie wiem nic poza tym. Będę starała się córkę odroczyć ale i tak muszę dziecko zapisać do szkoły nawet jak dostanę odroczenie. Z tego co się orientuję to o odroczenie można się starać dopiero w maju czerwcu i przez wakacje. Nasza szkoła obwodowa to sp 27 ale nie polecam tej szkoły po zmianie dyrektorki na obecną ta szkoła upadła na samo dno. Nie chcę by moje dziecko chodziło do sp 27 więc muszę zapisać je już w marcu. Proszę o opinię o sp 23, 31 i 1 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nek Re: Jaka Szkoła Podstawowa? IP: 151.88.22.* 08.12.14, 14:52 Witam, czy może ktoś napisać coś o Szkole Akademia Odkrywców? Dziękuję Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: radek Re: Jaka Szkoła Podstawowa? IP: *.sferanet.pl 17.12.14, 22:33 Odradzam SP nr 20. Dzieci równane do dołu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: radek Re: Jaka Szkoła Podstawowa? IP: *.sferanet.pl 17.12.14, 22:39 Odradzam SP 20. Rzeczywistość szkolna nie ma nic wspólnego z tym jak szkoła się reklamuje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: my Re: Jaka Szkoła Podstawowa? IP: 81.15.192.* 17.02.15, 12:02 Czy można prosić o więcej szczegółów na temat SP20. Moje dziecko tam chodzi i też nie mam najlepszej opinii na temat niektórych nauczycieli w szczególności Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość sp 2 IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 02.02.15, 22:16 Jestem mama dziecka uczęszczającego do klasy drugiej w Szkole Podstawowej nr 2. Jestem bardzo zadowolona z kadry nauczycielskiej-bardzo doświadczeni i życzliwi nauczyciele, zajęcia ciekawe i co ważne świetlica czynna do 16.45 (dziecko chętnie do niej uczęszcza). W szkole dużo się dzieje, masa konkursów, koncertów, eventów. Jedynym minusem jest dwuzmianowość w klasach I-III ale swoją drugą córkę również poślę do 2. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stella Re: Jaka Szkoła Podstawowa? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.02.15, 17:52 Akademia Żaków, jak wszystkie inne szkoły nie jest idealna. Ale nie łudźmy się, że w innych szkołach nie ma problemów. Zawsze znajdzie się niefajny nauczyciel, czy niefajny rodzic... Akademia Żaków ma nauczanie na bardzo wysokim poziomie, świetny angielski i hiszpański, bardzo dobrze prowadzone. Nauczyciele się starają. Najlepsze zaplecze w Bielsku Białej, piękny budynek. Dzieci z ochotą chodzą do tej szkoły, jest świeża, kolorowa. Wyniki sprawdzianów i konkursów świetne. Szkoda, że piszą niezadowolone osoby, a nie piszą Ci, którzy dziękują nauczycielom za pracę z ich dziećmi itp. Trzeba zmieniać placówkę, jeśli się jest niezadowolonym. Ja mam porównanie z inną szkołą w BB, gdzie były dzieci z mojej rodziny i Akademia Żaków wypada po prostu świetnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rodzic Re: Jaka Szkoła Podstawowa? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.03.15, 16:06 A ja uważam, że szkoły państwowe są bardzo dobre. Właściciele szkół prywatnych najczęściej sami nie potrafią dobrze wychować swoich dzieci i nie mając żadnego przygotowania chcą wychowywać cudze i jeszcze rodziców pouczają jak to robić! Nie łudźmy się, że w prywatnej szkole nauczyciele mają na cokolwiek wpływ. To jest jeden wielki eksperyment, którego jedynym celem jest zysk. I nie ma się co dziwić bo to przecież biznes i tak będzie zawsze. Dziwne byłoby, gdyby było inaczej. Żeby ci właściciele choć trochę byli przygotowani do tej pracy. A tak, każdy stosuje takie metody, jakie sobie wymyśli a rodzice i tak uwierzą we wszystko. Ale oczywiście każdy wybiera zgodnie z własnymi poglądami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jula szkoła nr 1 IP: *.multi.internet.cyfrowypolsat.pl 20.04.15, 17:49 Polecam szkołę nr 1.Moja córka jest już w czwartej klasie i jest najmądrzejszą czwartoklasistką na podbeskidziu. szkoła jest na dużym poziomie. uczy w niej 41 nauczycieli ma najwięcej pucharów ze wszystkich szkół wygrywając nie wiele ze szkolą 27.ale największe wrażenie robią zajęcia poza lekcyjne jest ich 31.Wow.naprawdę gorąco polecam.Pozdrowienia. Odpowiedz Link Zgłoś
kaczuszka85 Re: Jaka Szkoła Podstawowa? 28.01.16, 19:25 W tym roku planuję wysłać moją sześciolatkę to szkoły i w związku z tym, ze będzie to mały rocznik, to możliwe, że będzie można przebierać w podstawówkach. czy polecacie jakieś konkretne? Zastanawiam się na 2, 3, 6 lub 27 - bo to rejon. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alinka Re: Jaka Szkoła Podstawowa? IP: *.adsl.inetia.pl 04.04.16, 22:34 A jak nauczanie w SP 32 bo to rejon mojego dziecka i się zastanawiam czy posłać go to tejże szkoły czy może poszukać innej. Ogólnie jak na razie infrastruktura zewnętrzna nie przemawia mi szkoła. Widać że Dyrektorka jakaś nie zaradna w porównaniu z innymi szkołami. Brak boiska, bieżnia zarośnięta nie mówiąc że W-F polega na bieganiu pomiędzy pozostawionymi butelkami od napojów wyskokowych. Patrząc na inne szkoły podstawowe to pełno boisk typu Orlik. Może poziomem nauczania nadrabiają?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mam Re: Jaka Szkoła Podstawowa? IP: *.adsl.inetia.pl 22.05.16, 18:23 S.P.32 w Wapienicy nie jest może idealna ,ale nie jest źle.Typowa podstawówka ,w każdym razie jest lepsza od tej prywatnej Akademii Żaków . Odpowiedz Link Zgłoś
assisi Re: Jaka Szkoła Podstawowa? 03.06.16, 15:04 Link do wyników szkół ostatniego już Sprawdzianu VI klasisty- woj śląskie- gdyby ktoś był zainteresowany oke.jaworzno.pl/wyniki/sprawdzian/2016_wyniki_szkol_SP.pdf Odpowiedz Link Zgłoś
jzabela Re: Jaka Szkoła Podstawowa? 21.10.16, 09:40 w Bielsku w szkole 33 nauczyciel mamtemtyki daje dzieciom w czwartej klasie za minusy za bzdury za podejśćie za zapytanie dzieci nie moga sie odezwac spytac o nic a od czego jest Nauczyciel jak samo słowo mowi ???? na odpowiadania na pytania a NIE STRASZENIA DZIECI BO ON JEST PAN NAUCZYCIEL Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mama szkoła podstawowa nr 31 Stare Bielsko IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.11.16, 18:38 Witam, Proszę o komentarze odnośnie szkoły podstawowej nr 31 w Bielsku. Jak na Bielsko wydaje się, że szkoła reprezentuje niski poziom nauczania i przygotowania do egzaminów gimnazjalnych ( na rankingu dotyczącym egzaminu od kilku lat zajmuje 500-setne miejsce w województwie śląskim, wyprzedzają ją wiejskie podstawówki). Z czego to wynika? Nauczyciele są słabi? Czy wasze dzieci po ukończeniu tej SP miały potem problemy w dalszej nauce? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mamazAK Re: Jaka Szkoła Podstawowa? IP: *.srv.de.phantom.avira-vpn.net 03.07.17, 14:17 Nie Dla Akademii Żaków Akademia to biznes, a że Państwa dzieci,że są przedmiotem biznesu - trudno. Kasa musi się zgadzać. Odpowiedz Link Zgłoś
gustaw133 Re: Jaka Szkoła Podstawowa? 29.01.18, 16:55 czyli nic się nie zmieniło... nie wszyscy uczą się na błędach.. forum.gazeta.pl/forum/w,53,121720652,121720652,Jaka_Szkola_Podstawowa_.html?t=1517241223#p165508336 Odpowiedz Link Zgłoś
gustaw133 Re: Jaka Szkoła Podstawowa? 29.01.18, 16:58 Gość: Marcin P. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.06.15, 23:21 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Meg Re: Jaka Szkoła Podstawowa? IP: *.play-internet.pl 27.02.18, 14:10 Witam czy możecie coś napisać o szkole podst.nr 38 jakieś doświadczenia??chociaz coś ze słyszenia?? 🙂Bardzo dziękuje!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anna Re: Jaka Szkoła Podstawowa? IP: *.49.153.239.ipv4.supernova.orange.pl 07.12.20, 19:05 Szkoła Podstawowa to miejsce gdzie wśród uczniów ma miejsce przemoc fizyczna, psychiczna i werbalna. Nauczyciele nie reagują bezradnie rozkładając ręce, tłumaczą rodzicowi, że winna jest ofiara przemocy. Dyrektorka jest bierna, tłumacząc, że zdaje sobie sprawę z problemu ale nic nie może zrobić. Pedagog robi jałowe i bezowocne pogadanki i zajęcia na temat sytuacji problemowych w szkole. Efekt? Żaden! Córka wyzywana przy nauczycielach od s_k, wykrzykiwane groźby o naruszenie nietykalności fizycznej. Kilka dziewczynek dostało zakaz siadania na ławkach klasowych, bo są niegodne i "szefowa" klasy sobie nie życzy. Ta sama dziewczynka zabrania klasie przyjaźnić się z niechcianymi. Sprawa omawiana kilkukrotnie z gronem pedagogicznym. Dyrekcja i nauczyciele bezradni. Rodzice dumni, że córka potrafi zarządzać grupą. A na Koniec roku pani dyrektor wręcza dyplom dla ojca za wzorowe zachowanie córki i sukcesy wychowawcze. żałuję, że nie wzywałam policji po każdej akcji w stosunku do mojego dziecka i innych dziewczynek. Zmieniłam córce szkołę i rozkwitła. Syn dopóki był pod skrzydłami cudownej nauczycielki w klasach 1-3 było bez zarzutu. W klasie czwartej to samo piekło, chłopcy byli duszeni i zastraszani przez chłopaka z klasy. Dziecko wracało do domu z połamanymi okularami lub na boso, bo kolega pociła mu buty nożyczkami. Plecak nieraz był pocięty lub rozerwany. Powtórka z rozrywki... Co na to wychowawca, winny syn - trzeba było schować byty do szafki. Plecaka trzeba pilnować itd. Dyrekcja bierna, to dziecko z biednej rodziny nie ma za co odkupić trzeciego plecaka, który zniszczył mojemu dziecku. Chyba nie będę chciała od tej biednej rodziny zwrotu za okulary... Do piątej klasy syn poszedł w innej szkole. Omijać tę szkołę szerokim łukiem. Przemoc i bierność - sprawa dla kuratorium. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anna Re: Jaka Szkoła Podstawowa? IP: *.49.153.239.ipv4.supernova.orange.pl 07.12.20, 19:20 zapomniałam podkreślić, że chodzi rzecz jasna o szkołę podstawową nr 38 w Bielsku - Białej na ul. Filarowej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sonia Re: Jaka Szkoła Podstawowa? IP: 91.229.250.* 12.12.20, 11:20 W odpowiedzi: Wspomniana cudowna Pani z klas 1-3 nie pracuje już około 20 lat, a przez ten czas bardzo wiele mogło się zmienić. Refleksja: Czytając opinie o szkołach na forum.gazeta.pl nasuwa się bardzo smutny wniosek: piszący są pełni żalu, pretensji, wręcz frustracji. Te przykre emocje sprawiają, że szkoły postrzegane są jako zło konieczne. A przecież społeczność szkolną, atmosferę w niej panującą, poziom nauki, osiągnięcia - inne niż naukowe są wynikiem ścisłej współpracy ucznia, rodzica i nauczyciela. Nikt z wymienionych nie jest idealny, każdy wręcz niedoskonały, ale tylko wtedy, kiedy mają ogromną wolę pracy i współpracy mogą stworzyć coś wyjątkowego - szkołę z której wszyscy będą dumni. A może sami w pogoni za "nie wiadomo czym" pozbawili się umiejętności dostrzegania najmniejszych oznak dobra, radości, zachwycania się prostymi rzeczami, bezinteresownego pomagania, wypełniania obowiązków. Usprawiedliwiają siebie szukając błędów u innych, budują swoją pozycję i dobre samopoczucie ciesząc się cudzymi porażkami. Błędne przekonania utwierdzają w sobie szukając społecznego poparcia w środowisku w którym funkcjonują. Idąc do szkoły, zarówno uczeń, rodzic pośrednio, nauczyciel, każdy z nich zanosi codziennie wszystko czym żyje: atmosferę domu rodzinnego, problemy, radości, smutki i siebie jako człowieka z emocjami. Odniosę się do opisanej przemocy. Oczywiście, absolutnie nie usprawiedliwiam, wręcz boleję nad tym, że przemoc rówieśnicza zdarza się w każdej szkole. A dochodzi do niej ponieważ: • dzieci pochodzą z różnych rodzin (wartości, style wychowania, brak zainteresowania dzieckiem), • uczniowie miewają różne zdiagnozowane i niezdiagnozowane zaburzenia, • postawa rodziców w sytuacjach kryzysowych bywa różna (czasami nie współpracują ze szkołą, ślepo wierzą własnemu dziecku, nie przyjmują do wiadomości, że ich dziecko zachowało się niewłaściwie, bronią je za wszelką cenę, nie mają wiedzy na temat zachowania dziecka w grupie rówieśniczej, które często jest odmienne od zachowania w domu itp.) • nauczyciel nie zawsze jest w stanie dociec jaka była prawda o zdarzeniu, ponieważ każde dziecko chroniąc siebie ma "swoją prawdę", ilu uczestników zdarzenia tyle "prawd", • od nauczyciela wymaga się, żeby był policjantem, sędzią i na końcu, by wykonał wyrok na sprawcy, trudno powiedzieć jaki, bo poza wpisaniem uwagi negatywnej, powiadomieniem rodzica, zespołem wychowawczym w którym uczestniczą wszyscy zainteresowani i obniżeniem oceny z zachowania nie ma innych środków, • opisywane przez jedną z mam zdarzenia dotyczyły dzieci w wieku 10-11 lat. Nasuwa się pytanie: czy zgłaszanie na policję zdarzeń dotyczących tak małych dzieci to właściwa droga? • rodzice, którzy wypisują nieprzychylne szkole opinie często nie zgłaszają w niej, że ich dziecko było ofiarą przemocy, a po latach, pod wpływem jakiegoś impulsu, sytuacji kryzysowej chcą sobie "ulżyć" i wylewają cały swój żal, • szkoły podejmują różne działania przeciwdziałające agresji (od pogadanek z uczniami przez intensywny udokumentowany kontakt z rodzicami "uczniów sprawiających problemy" po realizację rekomendowanych programów z profilaktyki zachowań) czasami na efekty tych działań trzeba poczekać - jest to przecież proces wychowania, a nie działanie wróżki z czarodziejską różdżką, bo właśnie takich efektów oczekują rodzice negatywnie oceniający szkołę. Rodzice ci często nie mają wiedzy na temat działań szkoły, a ich oceny bywają pochopne i niesprawiedliwe, • bardzo często i jest to niezmiernie krzywdzące dla szkoły i wszystkich, którzy ją tworzą (przypomnę; uczniowie, rodzice, nauczyciele) rodzice niezadowoleni skupiają się tylko na negatywach szkoły, nie pamiętają co dobrego ich dzieci doświadczyły w szkole (wyjścia do kina, teatru, sal zabaw, wycieczki szkolne, opieka świetlicy, imprezy klasowe i szkolne, środowiskowe, zajęcia z profilaktyki, pomoc w nauce, zajęcia rozwijające zainteresowania, zaplecze techniczne szkoły, mała liczebność klas itp.) Proszę w imieniu wszystkich zawiązanych z jakąkolwiek szkołą: nim cokolwiek zostanie o niej napisane – odrzućmy złe emocje i zastanówmy się czy ten wpis pozwoli pomału budować coś dobrego, czy zburzy wszystko - to co dobre również. Optymistycznie patrząc, jest jeszcze wielu, którzy chcą tworzyć dobry wizerunek szkoły. Stawiać należy na Rodziców wspierających. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mamaP Re: Jaka Szkoła Podstawowa? IP: *.multi.internet.cyfrowypolsat.pl 12.02.19, 21:58 witam,czy ktoś może podzielić się opinią na temat szkoły podstawowej nr 28 w Hałcnowie? Odpowiedz Link Zgłoś