Dodaj do ulubionych

Czesi wyjeżdżają z Polski na zimówkach

IP: *.ssp.dialog.net.pl 31.10.11, 01:30
No i pięknie. Współpraca kwitnie. Szkoda, że przez wysoki kurs korony niewiele się opłaca teraz kupować w Czechach. Kiedyś robiłem tam standardowe zakupy, teraz zostały sery i piwo, okazjonalnie jakiś artykuł z wyprzedaży produktów przemysłowych.

Obserwuj wątek
    • Gość: Zepel A utopency,knedlik,szpekaczki,nakladany ser.... IP: *.ekspres.net.pl 31.10.11, 01:51
      Sztramberskie uszy,fernet,wino krabiczkowe za 15 koron/litr,kielbasa budapesztska,ostravska ,czeske buchty itp.itd tego w Polsce nie kupisz,niezależnie od ceny.
      • Gość: Pawlik Re: A utopency,knedlik,szpekaczki,nakladany ser.. IP: *.ssp.dialog.net.pl 31.10.11, 02:07
        Tak, jeszcze rohliky, jak są w promocji w Tesco. I inne specjały. Ale to są w gruncie rzeczy niszowe produkty. Parę lat temu, jak korona była w okolicach 12,50 za 100 opłacało się kupić pieluszki, proszek itd. W zasadzie zwykłe, codzienne zakupy robiłem po czeskiej stronie. Teraz jeżdżę po ich rarytasy, a oni jeżdżą do nas ... bo tanio.

W sumie dobrze, bo to nasi robią biznes, a po Olomoucké tvarůžky, czy inne smakołyki można się czasem wybrać, niezależnie od ceny.
      • Gość: Pawlik Re: A utopency,knedlik,szpekaczki,nakladany ser.. IP: *.ssp.dialog.net.pl 31.10.11, 02:08
        BTW - nakladany syr robię sam w domu. 3 serki pleśniowe, papryka świeża, czosnek, cebula, przyprawy, olej/oliwa do smaku. Jedyny problem - zaczynamy to jeść ZANIM się przegryzie....
      • Gość: Ostravak Re: A utopency,knedlik,szpekaczki,nakladany ser.. IP: *.net.upcbroadband.cz 31.10.11, 12:02
        Wino w kartonie kupisz wszędzie, nawet w Żabce na osiedlu... Dla np. burčáka warto się jesienią do Czech wybrać a nie takie hovno na siarce.
    • Gość: maro Jak to w końcu jest z tymi przepisami ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.10.11, 08:10
      Szukam jakiejś informacji o zmianie przepisów w Czechach i nic. Było tak, że tylko na wybranych specjalnie oznakowanych drogach (w praktyce nieliczne górskie). A teraz na wszystkich ? Czy jak ? Żaden dziennikarzyna nie mógł się tym tematem zająć ? Na pewno wiele osób w naszym rejonie jest tym zainteresowanych.
      • Gość: abc Re: Jak to w końcu jest z tymi przepisami ? IP: *.euroafrica.com.pl 31.10.11, 11:55
        "Dziennikarzyna"? Skąd tyle pogardy? A ty kim jesteś? Robolem? Urzędasem? Belfrem? Łapiduchem? Gliniarzem?
        • mecenas_misiura Re: Jak to w końcu jest z tymi przepisami ? 31.10.11, 12:11
          Nie każdy, kto składa artykuły może być tytułowany dziennikarzem. To tak jak z aktorami: aktorem jest Janusz Gajos czy Jerzy Stuhr - a bracia Mroczek czy inna Frytka już trochę mniej.
      • Gość: Ostravak Przepisy w ČR IP: *.net.upcbroadband.cz 31.10.11, 12:16
        W Czechach zimówek powinno się używać zgodnie z poniższym:

§ 40a
        Provoz vozidel v zimním období

(1) V období od 1. listopadu do 31. března, pokud
        1. se na pozemní komunikaci nachází souvislá vrstva sněhu, led nebo námraza, nebo
        2. lze vzhledem k povětrnostním podmínkám předpokládat, že se na pozemní komunikaci během jízdy může vyskytovat souvislá vrstva sněhu, led nebo námraza, lze užít motorové vozidlo kategorie M nebo N2) k jízdě v provozu na pozemních komunikacích pouze za podmínky použití zimních pneumatik 18a), a to u motorových vozidel s maximální přípustnou hmotností nepřevyšující 3 500 kg na všech kolech a u motorových vozidel s maximální přípustnou hmotností převyšující 3 500 kg na všech kolech hnacích náprav s trvalým přenosem hnací síly. Zimní pneumatiky podle věty prvé musí mít hloubku dezénu hlavních dezénových drážek nebo zářezů nejméně 4 mm a u motorových vozidel o maximální přípustné hmotnosti převyšující 3 500 kg nejméně 6 mm.
        (2) Ustanovení odstavce 1 se nepoužije pro náhradní pneumatiku použitou v případě nouzového dojetí18a).

Z powyższego wynika, że po nowelizacji, nie muszą być zimówki cały czas (bo np. na południu śnieg pojawia się raptem na 14 dni w sezonie). Ale jest to dość krzywe: gliniarze zatrzymują Cię do kontroli, w radiu beblają o przewidywanych opadach śniegu w przeciągu popołudnia. Jest pochmurno, droga sucha a drogówka wlepia Ci mandat (albo nie musi, ale kłóć się potem, że śnieg nie spadnie a "sucha" droga okazuje się jednak lekko oszroniona.

Zákon říká, že od 1. listopadu do 31. března jsou v ČR předepsány zimní pneumatiky všude tam, kde je na silnici sníh nebo led anebo se dá předpokládat, že podobné podmínky nastanou během jízdy.

Także lepiej je mieć, koledzy z pracy mi mówią, że gliniarze raczej dają pouczenia ale w ubezpieczalnie zarezerwowały sobie furtkę, że w przypadku stłuczki czy wypadku w zimie, pierwsza rzecz jaką sprawdzą, będą opony. I jak śniegu nie będzie a zimówek też nie ale dojdzie do wypadku - ubezpieczalnia pokaże figę z makiem.
      • Gość: marian Re: Jak to w końcu jest z tymi przepisami ? IP: *.48.broadband3.iol.cz 31.10.11, 20:31
        Z tymi zimowkami od 1 listopada wczechach to pic na wode.Juz nawet czeska policja sie z tego smieje,bo ustawa nie jest sprecyzowana.Zimowki musza byc namontoane"pokod na cestě leži souvisla vrstva sněhu"-to znaczy ze snieg musi pokrywac droge,ale nigdzie ustawa nie precyzuje najakiej dlugosci ten snieg ma lezec-1km,10km,a moze 100km.Dlatego Policja Czeska mowi ze bedzie kontrolowac ale tylko jak faktycznie beda ciezki warunki. marian-czeski cieszyn
      • Gość: szymek Re: Jak to w końcu jest z tymi przepisami ? IP: *.adsl.inetia.pl 01.11.11, 14:06
        www.policie.cz/clanek/zimni-pneumatiky-jsou-letos-povinne.aspx
        Dla wyjaśnienia: kategoria M to samochody do 3,5 tony, M2 3,5-12 ton.
        www.mdcr.cz/cs/Silnicni_doprava/Zimni+vybava.htm
    • Gość: st Czesi wyjeżdżają z Polski na zimówkach IP: *.ssh.gliwice.pl 31.10.11, 08:29
      Mientkasy...polski kierowca jeździ na letnich do .... lata
      • Gość: krbik Re: Czesi wyjeżdżają z Polski na zimówkach IP: *.selsoft.pl 31.10.11, 08:52
        To ja chyba nie jestem Polakiem bo całe lato przejeździłem na zimówkach ;P
        • Gość: trü etam, bessęsu IP: *.adsl.inetia.pl 31.10.11, 13:09
          Zbyt miękko. Jedno lato przejeździłem na zimowych (bo ciągle schodziło z wymianą, wtedy jeszczze samych opon), to na każdym rondzie musiałem jechać nie za szybko, a na ciasnych zakrętach jeździłem jak emeryt. Ślizgały się zauważalnie.
    • Gość: cieszyn Re: Czesi wyjeżdżają z Polski na zimówkach IP: *.selsoft.pl 31.10.11, 08:45
      Ja robię zakupu w Billi w Czechach mimo że wychodzi trochę drożej, artykuły spożywcze biją na głowę jakością to co jest dostępne w Polsce. U nich jakoś mniej kantują - mniej wody w szynce i oleju rzepakowego w serze żółtym
      • Gość: gość Re: Czesi wyjeżdżają z Polski na zimówkach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.10.11, 09:44
        też widzisz różnicę? ja w zasadzie cotydzień robię zakupy wędlin i serów w bratysławskim tesco.......po prostu nie lubię jak z foliówki po otwarciu suszonej kiłbasy wylewa mi się woda. :D nie lubię też jak kiełbasa paprykowa robiona jest z .....cienia papryki :D
        • Gość: mk Re: Czesi wyjeżdżają z Polski na zimówkach IP: *.internetia.net.pl 31.10.11, 10:19
          Są 2 podstawowe zasady:
          nie kupuje się wędlin w folii;
          nie kupuje sie wędlin, mięsa i ryb w marketach.
          Małe sklepy są od tego, w małych są małe dostawy i widać co jest disiejsze. A najlepiej wybierać sklepy patronackie, mimo, ze są droższe, to jednak w tym wypadku drożej znaczy lepiej, taniej=gorzej, płacąc taniej w markecie płacisz za wodę i co tylko.
          • Gość: zzz głupoty gadasz IP: *.adsl.inetia.pl 31.10.11, 13:56
            tyle w temacie
            • Gość: mk Re: głupoty gadasz IP: *.internetia.net.pl 01.11.11, 07:36
              haha, odezwał się maniak marketowy. Co ty poczniesz dziś ze sobą? Zamknęli!
      • Gość: Ostravak Re: Czesi wyjeżdżają z Polski na zimówkach IP: *.net.upcbroadband.cz 31.10.11, 12:52
        Se chyba kpisz - która to Billa, ta z Karviny co to w niej można nawet chemię za stravenki kupić? Jakby było tak, jak piszesz to Czesi do Polski po wędliny nie jeżdżą. W dni targowe Wodzisław Śl. przeżywa oblężenie... a jak w Ově rozeszła się fama, ze polski sklep z wędlinami otwarli, to hoho...

...ach, byłbym zapominał - 2/3 importu mięsa jest z... Polski.
        • Gość: mk Re: Czesi wyjeżdżają z Polski na zimówkach IP: *.internetia.net.pl 01.11.11, 07:37
          ja widziałem reklamę na czaskim sklepie "polskie salami".
    • Gość: sylwia nie dziwie sie, IP: *.57.broadband14.iol.cz 31.10.11, 10:12
      W Pradze przelozenie opon 700kc , a jak dojdzie skladowanie to juz 1500kc,przy granicy pewnie taniej ale i tak przy tak mocnym kursie korony sie oplaca.
    • Gość: Kaczorek Wszędzie te Pepiki, opanowały całe Podbeskidzie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.10.11, 12:46
      szarańcza w swoich skodach przed marketami pełno tego stoi.
      • imw to wg Ciebie dobrze czy źle? 31.10.11, 12:51
        jw.
      • Gość: pszemeq Re: Wszędzie te Pepiki, opanowały całe Podbeskidz IP: 212.160.172.* 31.10.11, 12:52
        Walnij się chłopie w głowę i tak z pięć razy. Co Ci się nie podoba - co ma być Polska tylko dla Polaków ??? Zgłoś do prezesa ukrytą opcję czeską ....On Cię zrozumie.
        • Gość: trü Re: Wszędzie te Pepiki, opanowały całe Podbeskidz IP: *.adsl.inetia.pl 31.10.11, 13:15
          Ja tam Czechów i Słowaków bardzo lubię (ale nie policję, bo to wrednie sukinsyny). Spokojni, weseli, gościnni, pomocni, PIWO mają najlepsze na świecie - czego chcieć więcej? Cieszmy się, że mamy takich sąsiadów, a nie takich jak oni ;)
          • Gość: Kozik Re: Wszędzie te Pepiki, opanowały całe Podbeskidz IP: *.kielce.vectranet.pl 31.10.11, 13:50
            Czeska policja pewnie odwdzięcza się Polakom za pomyłkę z 1968, kiedy zamiast Czerwonych Gitar, z występami pojechały czerwone berety!;)
            • Gość: . tylko że oni nam ukradli Zaolzie IP: *.multi-play.net.pl 31.10.11, 15:29
              kiedy wypłata odszkodowań?
              • Gość: Oberschlesier Re: Polacy do spolki Hitlerem IP: *.play-internet.pl 31.10.11, 21:46
                Cos ci sie chyba popieprzylo. To Polacy dokonali rozbioru Czechoslowacji w 1938 do spolki z Hitlerem. A na Zaolziu Polakow nie bylo- wepchali sie tu biedacy z Galicji do pracy w kopalniach za nieboszczki Austrii. Zreszta dzis tez ich werbuja Czesi
                • Gość: mk Re: Polacy do spolki Hitlerem IP: *.internetia.net.pl 01.11.11, 07:50
                  brednie, spis powszechny z 1900 roku wykazł, ze poza powiatem Frydek Mistek wszędzie zdecydowana większość to Polacy. Poza tym Czesi nie wleźli tylko na Zaolzie, byli aż pod Strumieniem. A poza tym zdaje się mowa była o interwencji Jaruzelskiego, sowieckiego generała.
                  • Gość: Oberschlesier Re: Polacy do spolki Hitlerem IP: *.play-internet.pl 01.11.11, 14:36
                    Widze zerowa znajomosc historii. Jestes produktem polskiej nacjonalistycznej propagandy. Wlsanie pod naciskiem Polakow z Galicji nie bylo opcji slaskiej do wyboru w spisie austriackim 1900 roku. Zaliczono hurtem wszystkich slazakow do polakow Tymczasem ci nie chcieli miec wiele wspolnego z obskuranckimi Polakami i bronili sie przed galicyjsko-polskim porzadkiem

upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/7/75/%C5%9Al%C4%85zak_13-02-1909.jpg
                    I przypominam ze republika czeska uznaja narodowosc slaską. To ze niektorzy Slazacy sie uwazaja za pOlaków to niestety efekt admministracyjno- szkolnej represyjno-opresyjnej indoktrynacji polskiego reżimu.
                    • Gość: mk Re: Polacy do spolki Hitlerem IP: *.internetia.net.pl 01.11.11, 20:34
                      ty tam za cieszynioków to się nie wypowiadaj, nie twoje to tereny. Ja mam rodzinę (i tu i tu) różnice są DIAMETRALNE pom. cieszyniokami, a n.p. Katowicami. To raz, dwa to mam też znajomych na tym tzw. Zaolziu, trzy to co ma do tego Śląskość czy nie Śląskość - Czesi zawłaszczyli i tyle, zawłaszczyli i ZASIEDLILI Czechami, cztery: to do dziś wielu ludzi tamtejszych uważa się za Polaków, pięć to za PRL-u w kioskach na Zaolziu była prasa POLSKOJĘZYCZNA. A po ostatnie:
                      pl.wikipedia.org/w/index.php?title=Plik:ZebrzydowicePLmariuszjbie.jpg&filetimestamp=20100926173156
                      A po ostatnie - doucz się. Wejdź sobie na ZAOLZIE.ORG n.p.
                      • Gość: mk Re: Polacy do spolki Hitlerem IP: *.internetia.net.pl 01.11.11, 20:43
                        PS uznanie narodowości śląskiej przez Czechów to byłoby im na rękę, bo zmniejszałoby liczbę Polaków w ew. spisie, bo na tym im zawsze zależało - i przed wojną i po - ty sobie kiedyś tam pojedź i zobacz - bloki, bloki, bloki, w tych blokach mieszkają Czesi, czesi, Czesi, przywiezieni z innych rejonów Czech. W małych miejscowosciach język polski to jeszcze normalka, są polskie szkoły i msze po polsku, w blokowiskach - już nie.
            • Gość: 3.14ciekawy Re: Wszędzie te Pepiki, opanowały całe Podbeskidz IP: *.static.dimenoc.com 31.10.11, 15:38
              Nie pomyliło im się coś? Mogą się odwdzięczyć czerwonym beretom, skoro tacy dzielni i mściwi.
          • Gość: xyz Re: Wszędzie te Pepiki, opanowały całe Podbeskidz IP: *.183.241.177.dsl.dynamic.t-mobile.pl 31.10.11, 21:20
            Czesi ukradli Śląskowi i Polsce tzw. Zaolzie, gdzie było więcej Polaków (Ślązaków) niż Czechów:
            pl.wikipedia.org/wiki/Zaj%C4%99cie_Zaolzia_przez_Czechos%C5%82owacj%C4%99_%281919-1920%29
            Słowacy ukradli Orawę i Spisz, gdzie również większość stanowili Polacy:
            pl.wikipedia.org/wiki/Atak_s%C5%82owacki_na_Polsk%C4%99_1939
      • Gość: Oberschlesier Re: Wszędzie te Pepiki, opanowały całe Podbeskidz IP: *.play-internet.pl 31.10.11, 21:51
        (Jakie Podbeskidzie?? Podbeskidzie Małe, Ślaskie, Zywieckie? Przeciez Beskidy to Karpaty wiec chyba Podkarpacie!)Teschener Schlesien! Sląsk Cieszyński albo Galicja w kierunku wchodnim od Szczyrku i Bialej Krakowskiej!
        • Gość: mk Re: Wszędzie te Pepiki, opanowały całe Podbeskidz IP: *.internetia.net.pl 01.11.11, 07:52
          podbeskidzie to taki klub piłkarski, ew., jak ktoś napisał region - zaczynający się przy wjeździe do Bielska-Białej, a kończący przy wyjeździe.
          • Gość: mk Re: Wszędzie te Pepiki, opanowały całe Podbeskidz IP: *.internetia.net.pl 01.11.11, 07:53
            PS poprawne nazwy dla tych obszarów: Śląsk Cieszyński, Małopolska, Beskid Śląski, Beskid Mały, Beskid Żywiecki, Pogórze Śląskie.
            • Gość: Oberschlesier Re: Wszędzie te Pepiki, opanowały całe Podbeskidz IP: *.play-internet.pl 01.11.11, 14:44
              Jak mozna mieszac kategorie fizjograficzne z historyczno etnograficznymi? Jesli zostalem zle zrozumiany to po prostu to byl moj protest. Nie ma zadnego podbeskidzia. Jest Slask (Cieszynski) i Galicja(ewentualnie małopolska). A jesli jednostki geograficzne to kotlina podkarpacka i beskidy ewentualnie pogórze karpackie(beskidzkie). W zadnym atlasie(polskim!) nie widzialem teakiego okreslenia podbeskidzie. Nie wiem co to za bzdura.
              • Gość: mk Re: Wszędzie te Pepiki, opanowały całe Podbeskidz IP: *.internetia.net.pl 01.11.11, 20:38
                bo nie ma czegoś takiego jak podbeskidzie, jest to sztuczny, nowy twór. Jest Beskid Śląski, Beskid Śląsko-Morawski i Pogórze Śląskie, które wchodzą w skład historycznego Śląska Cieszyńskiego. Na wschód od Białej jest Małopolska, Beskid Mały itd., na zachód od Ostrawicy są Morawy - celowo mieszam, żeby wszelkie możliwe PRAWIDłowe nazewnictwo przytoczyć dla tych terenów.
    • michalaleksandrowicz Czesi wyjeżdżają z Polski na zimówkach 31.10.11, 13:54
      No zeby się nie zdziwili. Nasi "specjaliści" potrafią robic rózne cuda. Rok temu wymianialem opony w serwisie w Bydgoszczy (najbardziej "renomowany" przy galerii pomorskiej). "specjalista" zalożyl mi 3 opony odwrotnie (kto by się przejmowal napisem outside/inside) czyli bieznik w druga stronę. Na pocieszenie powiem, ze jedna udalo mu się zalozyc prawidlowo! Gdy wrociłem z reklamacją prosil mnie abym tego nie zglaszal. Uległem - o ja naiwny! Powiedział mi w podziekowaniu, że gdyby cos jest "do mojej dyspozycji 24h). Długo nie musiałem czekac aby to zweryfikować. Tydzień później jakis geniusz zostawil na parkingu kawal osłony silnika z trzema wkretami - wszytskie zatopily się w mojej nowej oponie. Niczym nie zrazony udalem się do "mojego dłuznika". Była cyba 18.20 a pracowali do 19. Zastałem go. Stwierdził, ze nie ma czasu i wysłał mnie do "całodobowej stacji" niedaleko.... na miejscu okazalo się, ze skończyli pracę o 17.
      Konkluzja? Wolę zaplacic 50% wiecej w czachach niz u naszych "specjalistów"... no i drugi wniosek - nie ma zmiłuj - trzeba wyciagac konsekwencje.
      • Gość: maxi Re: Czesi wyjeżdżają z Polski na zimówkach IP: *.pool.mediaWays.net 31.10.11, 21:58
        nierozumiem ludzi ktorzy sie zalatwiaja do swojego gniazda i jeszcze na poklask licza.

co chesz tym wpisam udowodnic ? ze twoja praca jest nic nie warta ? ze tylko za granica potrafia ?

spytaj tego Czecha co ci opony wymienia co o tobie mysi, a nie bedzie Ci tak wesolo.

pawietasz haslo MediaMarkt ?
    • wuzuwela Czesi wyjeżdżają z Polski na zimówkach 31.10.11, 14:12
      a kiedy w Polsce opony zimowe obowiązkowo?mówiąc zimowe mam na myśli oczywiscie te prawdziwe zimówki ze śnieżynka jak i M+S czy nawet wielosezonowe którymi zreszta em-eski i są:))ja to w kraju nie mieszkam ale czasami przyjeżdżam i trafia mnie gdy zimą toczy się przede mną coś i blokuje ruch bo akurat jest snieg nadrodze czy inne zimowe utrudnienie.Wiem nawet dlaczego to to sie wlecze,przy każdym hamowaniu mimo że się wlecze ma kilka metrów poślizgu i przy ruszaniu musi minąć trochę czasu zanim rozgrzeje opony i te złapią przyczepność,a mnie trafia!dlatego unikam jazdy w dzień i wolę nocne przejazdy,przynajmniej wiem że tylko łosie(nie te w swoich gablotkach na czterech kółkach) i inne zwierzaki mi przeszkadzają na drodze a i to rzadko.Mam dwa komplety felg na letnich i zimowych oponach,przekładka to parę minut małej zaprawy dla zdrowia i po ptokach za to wiem że oszczędzam bo nie niszczę zimowych opon latem a zimą nie ryzykuję poważnym wypadkiem a co za tym idzie,kosztami.
      Tak,warunki całą zimę mogą być idealne,ale wystarcza moment kiedy nas złapie fatalna pogoda i wtedy własnie te opony uratują czasami życie mi lub komuś drugiemu.Bajki że w ten dzień można nie jeździć,przeczekać to już przesada bo można i cały miesiąc czekać chyba że ktoś tylko do kościoła zimą jeździ,może sobie urządzić mini pielgrzymkę pieszą.
      Zimówki obowiązkowo jak światła,trochę niektórzy pokrzyczą ale przywykną,nawet nie będą wiedzieli że im uratowano życie..
      i jeszcze jedno,używanie zimowych opon w żadnym przypadku nie zwalnia od myślenia za kierownicą,jak niektórzy zawiedzeni sądzili :)))
      • Gość: mistrz.prostej Re: Czesi wyjeżdżają z Polski na zimówkach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.10.11, 16:16
        A kiedy wyważasz te koła? Czy wg. Ciebie to niegodna zachodu i zbędna fatyga? :P
      • Gość: ytst Re: Czesi wyjeżdżają z Polski na zimówkach IP: *.180.246.19.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 31.10.11, 16:22
        Sam sobie kółka przekładasz, a wyważasz je też sam? Czy może tacy mistrzowie kierownicy (i interpunkcji) nie potrzebują?
        • wuzuwela Re: Czesi wyjeżdżają z Polski na zimówkach 01.11.11, 10:59
          Gość portalu: ytst napisał(a):

> Sam sobie kółka przekładasz, a wyważasz je też sam?

wyważam tylko przyzmianie na nowe i nie zdażyło mi się aby była potrzeba wyważania w trakcie używania,opona zużywa się równomiernie,"bicia" żadnego nie ma,nie ściąga więc po co wyważać?chyba że złapę dziurę to po wulkanizacji i tak robi się to automatycznie.
          Rozumiem wasze obiekcje jak się nie jeździło w takim wariancie jak ja:)))i jeszcze jedno,używam opon markowych a nie chińskie wynalazki z supermarketu z w promocji.
          No i na koniec dla amatorów regularnego wyważania,możecie sobie to robić przy każdej zmianie ,wiosną i jesienią ,jak już chcecie,po prostu pakujesz koła w bagażnik i do warsztatu gdzie zmienią i wyważą:)))

Czy może tacy mistrzowie ki
          > erownicy (i interpunkcji) nie potrzebują?

nie potrzebują jak nie ma powodów do tego,a z interpunkcją daj se siana bo jako tako widzę zrozumiałeś tekst i to jest w tym najważniejszenie męcz się tak bo to niezdrowo:)))
    • jottsp ??? o co moze tu chodzic ? 31.10.11, 14:22
      "W czeskim zakładzie opony wymieniałem ostatni raz kilka lat temu. Pamiętam, że nie byłem później zadowolony."

oszukali go na azocie ?
    • Gość: vvv a jakby napumpać helu? IP: *.ists.pl 31.10.11, 14:51
      to co by było?
    • romad2447 Dymani przez wladze 31.10.11, 16:23
      Wladza zamiast odsniezac drogi to kaze zmieniac opony,
      i ludzie pokornie wymieniaja,nie wiedzac ,ze to jest relikt przeszlosci.
    • Gość: Knur Czesi wyjeżdżają z Polski na zimówkach IP: *.80-202-94.nextgentel.com 31.10.11, 16:38
      Mądry człowiek kupuje dodatkowy zestaw felg i sam zmienia całe koła, przez co oszczędza i nie niszczy opon. Idiota jeździ 2 razy w roku na przekładki.
    • Gość: Thorn Czesi wyjeżdżają z Polski na zimówkach IP: *.dynamic.chello.pl 31.10.11, 17:23
      Najlepiej sprawdzają się opony zimowe na gołym asfalcie. Czesi znani są z racjonalnego podejścia do życia i umiejętności podróżowania autem . Tak dla braci Czechów, opony zimowe to opony na śnieg, a nie na czysty afalt nawet jeśli temperatura wynosi -30 stopni Celsjusza . Fajnie ze Czesi wymieniają opony w Polsce przynajmniej zostawiają kasę.
      Są jeszcze opony na deszcz, lód, piach, błoto , do szybkiej jazdy , do maszyn wolnobieżnych i inne . Więc Czesi szybko do wymiany opon.
    • Gość: Jura Czesi wyjeżdżają z Polski na zimówkach IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.10.11, 18:04
      Co za bzdura: nie "wykupują" opony, tylko zmieniają.
    • Gość: polak katolik Czesi wyjeżdżają z Polski na zimówkach IP: *.play-internet.pl 31.10.11, 18:08
      ludzie, prawdziwi polacy !!!! ci Czesi to kryptoateiści - diabły wcielone. Pod pretekstem zakupów przeprowadzają inwazje aby zniszczyć naszą polskokatolicką tożsamość i zawłaszczyć nasz majątek narodowy - przecież pompują w te koła Polskie powietrze czyli Polskiego ducha i wywożą za granicę !!! w dodatku nie ma granicy !! więc jak tych heretyków zatrzymać ??? Perfidnie udają że kupują opony a w rzeczywistości wywożą je za półdarmo, nasz skarb narodowy - czyli gumę, Jarosławie !!! dmij w róg bo Czesi Polskę wywożą, nawet Bielsko-Białą zbrukają i trzeba ją będzie nazwać Bielsko-Czarna,
      • Gość: jok Re: Czesi wyjeżdżają z Polski na zimówkach IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 31.10.11, 18:47
        Proszé o wyjasnienie po co wywazac KOLA jesli opony nie byly przekladane???
        • Gość: Tomo Re: Czesi wyjeżdżają z Polski na zimówkach IP: *.merinet.pl 31.10.11, 20:53
          Wyważ koła, przejedź kilkaset kilometrów i ponownie wrzuć je na wyważarkę.
          Na monitorze znajdziesz odpowiedź po co.
    • Gość: Kupno opon Czesi wyjeżdżają z Polski na zimówkach IP: *.pools.arcor-ip.net 31.10.11, 21:07
      A wiec kupuja i tylko kupuja a nie wykupuja, bo takim czym nic by nie bylo jak za PRL. Szok i wscieklosc wielebna GW.
    • Gość: :-) Czesi wyjeżdżają z Polski na zimówkach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.10.11, 21:30
      Znowu bezsensowna afera. Wystarczy kupić dobre całoroczne i po kłopocie.
    • jkredman a nie można normalnie - kupują 01.11.11, 08:47
      a tak wyszło szczucie
    • cajmero Re: Czesi wyjeżdżają z Polski na zimówkach 01.11.11, 08:53
      Czekam teraz, jak jakiś"inaczej mądry"wymyśli taki nakaz w RP?
      Wszystko rozumiem, ale czemu "nikt" się nie zająknie o oponach całorocznych?
      Czemu napędza się klientów warsztatom, czy mają lobby?
      To samo było z gaśnicami,światłami, pasami itd. Wiem, że zaraz będę atakowany przez zwolenników, ale nie każdego stać na takie wydatki, po za tym ceny tych samych opon potrafią się baaaardzo różnić, jakby zmowa jakaś była.

Wszystkie te artykuły są oderwane od realiów życia. Ludzie dojeżdżają do pracy, auto jest powszednie, ale zarabiają dalej"wszawo" i mają dylemat, kupić opony-nawet używane /tu jest dopiero niebezpieczeństwo/ czy zapchać dzieciom gęby i sobie też.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka