Gość: barszcz33 Re: Straszenie kolędą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.12.05, 20:37 A mowia, ze grzech pychy to powazna sprawa... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dexter To ci dopiero ksiądz IP: *.bb.msk.pl / *.bielsko.msk.pl 17.12.05, 20:42 Ja sam o tym księdzu słyszałem dużo dobrego. Jednak nie wolno straszyć sankcjami za brak przyjęcia kapłana. A gdyby wszyscy akurat byli za granicą z kilkumiesięczną podróżą służbową i siłą rzeczy musieliby zostawić pusty dom, to chyba oni nadal są chrześcijanami Swoją drogą pierwszy raz o takim przypadku słyszę. Najciekawsze jest to, że powiedział to ksiądz, który jest proboszczem parafii bezpośrednio sąsiadującej z Kurią Diecezjalną w Bielsku-Białej. Mimo wszystko nie wolno nikomu kto jest katolikiem odmawiać kościelnego pogrzebu. Jest to zwyczajnie niemoralne i godne największego potępienia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wanda43 Re: Straszenie kolędą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.12.05, 20:43 Srednio rozgarniety czlowiek powinien wiedziec,ze: 1/koleda,to nie datek na kosciol,ale datek dla ksiedza,ktory stanowi jego dochod osobisty,podobnie,jak datki za chrzty,pogrzeby czy sluby oraz msze wypominkowe, 2/cmentarze komunalne,na ktorych odbywaly sie pochowki osob innych wyznan,czy nie wierzących zostaly na mocy haniebnego konkordatu przekazane kosciolowi katolick kiemu,aby mial dodatkowy dochod z zasilku pogrzebowego wyplacanego rodzinie, 3/Parafia i kosciol oraz dobra parafialne są wlasnoscią wiernych.Zaden ksiądz nie ma prawa nakladac na parafian obowiązkow niezgodnych z konstytucją, a tym bardziej domagac sie jakichkolwiek swiadczen drogą szantazu bądz pod przymusem. Im szybciej wszyscy zrozumieją,gdzie jest miejsce kapłana i do czego został powołany i zatrudniony w parafii,tym lepiej i dla wiernych i dla samego koscioła. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aktawia Re: Już się boję IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.12.05, 22:55 masz racice az po same kolana -księża zyja ponad stan,wrecz to jest teraz swietny zawód-nic prawie nie robic a kasę łupić ! na zachodzie to księża prowadza działalnośc gospodarczą i tylko nieliczne dewotki dostarczaja im kasę ale u nas zawsze musi byc inaczej,bo społeczeństwo jest glupie Odpowiedz Link Zgłoś
grazynaslawinska6 Re: Straszenie kolędą 17.12.05, 20:58 Tradycje koscielne w domach,to oddzielny rozdzial w naszym zyciu.Wydaje mi sie,ze to juz zbyt duze wymagania.Ludzi wychowuje szkola,praca .W prywatnym domu niestety nikt nie ma prawa takich wymagan stawiac.Na koscioly wszyscy dali bo sie odbudowaly.Ksiadz nie moze wymagac bo jest sam nie udolny i musi zebrac po domach Tak bez ogrodek to wyglada.Koledy to nikt sie nie boi .Tak ze jak w demokracji kto zechce to sobie zaprosi.Dzisiaj nit nie zyje koscielnym zyciem i molestowac sie nie da. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Nie mam juz sily... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.12.05, 21:01 Ile sie trzeba ludziom natlumaczyc ze wiekszosc ksiezy jest w porzadku a tutaj taki burak psuje wszystko swoimi debilnymi ulotkami. Normalnie brak slow... Moze niech poda numer konta od razu i jesli ktos nie wplaci co miesiac sumy ustalonej to koniec z pogrzebem. szkoda slow... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rom948 W diecezji opolskiej od lak ksiadz nie moze brac IP: *.rybnet.pl 17.12.05, 21:08 kasy w czasie kolendy i tam nie matego problemu jak kto nie przyjmie to szybciej odfajkuje swoj rejon:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Makary Re: W diecezji opolskiej od lak ksiadz nie moze b IP: 85.219.140.* 17.12.05, 21:22 Już otym pisałem , tak jest od lat i jest dobrze , kto ma ochotę daje na tacę kiedy chce i ile chce.A poza tym 100% racji ma p. Grazyna śławińska6 z tego forum. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hikikomori Re: Straszenie kolędą IP: *.satbit.pl / 81.219.210.* 17.12.05, 21:19 Czy u was też tak robią, że wywieszają w Kościele listę kto ile dał? Dla współczesnych księży nie liczy się, że ktoś dał mało, bo tylko na tyle go stać, że tak naprawdę chodzi o gest. Czyżby Miltona Friedmana czczono także w Seminariach Duchownych? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tadek_niejadek Re: Straszenie kolędą IP: *.canreg.ca 17.12.05, 21:25 Oj, oj, KK to chyba fetysz naszej GW - jakis nierozgarniety ksiadz plecie bzdury, a gazeta ma z tego wiadomosc na pierwsza strone... czyzby subiektywny punkt widzenia, albo jakies uprzedzenie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: H56 Re: Straszenie kolędą - ewidencja niewiernych IP: *.comnet.krakow.pl 17.12.05, 21:32 kilka dni przed kolędą do mieszkania pukają ministranci z zeszytami i pytaja czy przyjmuje się księdza po koledzie, dozeszytu zapisała mnie też jakaś pinda w moherowym berecie sprzedajaca opłatki. Tak się dzieje na oś. Krowodrza Górka w Krakowie. Denerwuje mnie to , bo szlag wie czy jakieś moherowce nie beda robić mi jakiś świństw. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: najzdolniejszy Re: Straszenie kolędą. Są tacy co nie wierzą i im IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.12.05, 21:35 Są tacy co nie wierzą i im ksiądz nie jest potrzebny. Ot taki to niegroźny maniak religijny! Rydzyk to jest groźny i jego politycy. Jakiś wrażliwy na zboczenia, leczy się czy co? Ot ludzie chcący władzy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aktawia Re: Straszenie kolędą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.12.05, 21:40 jestem wyznania katolickiego ale teraz to mam juz dość,non stop jakies zbiórki pieniedzy ale nie w Kościele tylko po mszy-dlaczego tzw.taca nie jest przeznaczana na potrzeby,o ktorych mówi sie podczas mszy i trzeba przynajmniej 2 do 3 razy wyciagac portfel,poniewaz jakis bezdomny tez czeka pod Kosciolem-to jest chore,ale co Wy o tym myslicie?Niech ONI wreszcie wezmą sie do konkretnej pracy-tak jest na zachodzie-byłam to wiem-tam nie mozna wejść do Kościoła w dzien powszedni Ja przykładowo nie potrzebuje wizyty duszpasterskiej-bo polega to na katowaniu,ze podaja terminy kilku dni i ja musze w tym czasie byc w domu,chociaż mi to nie odpowiada i jak wreszcie przyjdzie ksiadz to odczuwam duzą ulgę az do naste[pnego roku... Odpowiedz Link Zgłoś
gigiart skandal 17.12.05, 21:48 Teraz dopiero w katoprawicowej Posce poczuja wiatr w żagle.Nikt im nie podskoczy i bedziemy mieć wyznaniowy ultrakatolicki kraj w środku Europy. Odpowiedz Link Zgłoś
evil1 PANOWIE KSIEZA 17.12.05, 21:50 UDZIELILIS MY WAM GOSCINOSCI I PRACY W POLSCE. WIEC IEJ NIE NADUŻYWAICIE .PŁACIMY WAM ZATO ŻEBYSCIE BYLI NA NASZE POSLUGI .JAK SIE PANOM NIE PODOBA TO ROZWIĄŻEMY Z WAMI UMOWE I FORA ZE DWORA . MNIE OSOBISCIE NIE JESTESCIE POTRZEBNI Z UWAGI NATO ŻE MAM BEZPOSREDNI KONTAKT Z PANEM BOGIEM ,ALE NIE LUBIE JAK JAKIES NIE FORMALNE GRUPY SZANTAZUJĄ MOICH RODAKÓW .ZASTANÓWCIE SIE ANIOŁOWIE CIEMNOSCI JAK WAS WYWALA Z PRACY TO GDZIE BEDZIECIE SZUKAC PRACY SKORO NA WASZE USLUGI POZA PAROMA KRAJAMI NIEMA ZAPOTRZEBOWANJA -CZASY SIE ZMIENIAJĄ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miłosnik GW Re: Straszenie kolędą IP: *.cable.satra.pl 17.12.05, 21:58 jak to fajnie coś takiego przeczytac w gw!Udalo sie znaleźć,gdzieś w Rybniku- sukces reporterski-bravo.I podpowiem:w Kamieniu Wielkm koło Zdunskiej Woli proboszcz ukradł 17 jajek-z myślą o nadchodzących swietach/noworocznych oczywiście/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Robert Re: Straszenie kolędą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.12.05, 22:00 Trzeba znać ks. Krzysztofa, a dopiero później wypiwyać takie rzeczy. jest to człoiek całym sercem oddany Bogu, Kościołowi i człowiekowi. Jeśli czeo ś w życiu pragnie, to najbardziej wiary w sercach swoich wiernych - i do tego zmierzają jego wszelkie działania. Na pewno nie miał zlej intencji pisząc ten list, wypływał on z dobroci serca i poczucia odpowiedzialności za powierzoną sobie wspólnotę. Dbałość o śpiew, liturgię, głoszenie Słowa Bożego, strone gospodarczą parafii... Kou zależy na walce z człowiekiem tak oddanym Bożej sprawie? Odpowiedz Link Zgłoś
indianski Re: Straszenie kolędą 17.12.05, 22:03 Serce to on pewnie i ma , ale merca Rydzykowi zazdrosci . Ciekawe czy czytal Biblie ? Odpowiedz Link Zgłoś
indianski zaplacisz - pochowaja 17.12.05, 22:00 nawet Millerowi nie odmowia hieny . Odpowiedz Link Zgłoś
tom1003 Re: Straszenie kolędą 17.12.05, 22:01 troche w tym przeaady ale z drugiej strony jeżeli nie chce sie obrzezac, to nie moge miec pretensji ze nie beda chcieli mnie przyjac na cmentarzu zydowskim Odpowiedz Link Zgłoś
indianski Re: Straszenie kolędą 17.12.05, 22:06 katolikom nikt nie karze sie rzezac , a ci ktorzy czytali biblie wiedza ze nie wazne jest kiedy sie przylaczysz . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ateista a w d.. mam wasze szopki pogrzebowe IP: *.Boleslawiecka.ip.WRO.Korbank.PL 17.12.05, 22:02 po smierci i tak tylko biale robaki i nic wiecej tchorze wierza w jakies dżisasy i tzw. zycie wieczne niby dlaczego ma cos takiego istniec? a jest niebo dla osiolkow? psow? chomikow? brednie precz z klerem, wyciagajacym kase z naiwnych! ateista Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aktawia Re: a w d.. mam wasze szopki pogrzebowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.12.05, 23:35 po smierci nie ma robaków- ty tego juz nie odczujesz ale jest cos co może Cie zupelnie zawrócic z tej drogi,która nie zbyt dobrze wybrałeś-zawracaj z niej !Po tym zyciu jest tez zycie i nie ma mowy o tym,że nie będzie konsekwencji twego,obecnego zycia-zobaczysz tez Atlantyde i jeszcze inny ląd-to bedziee kopia ziemi zycie tam tez będzie ale na poziomie energetycznym-może byc gorzej lub lepiej.Jednak zapamietaj,jesli sam sobie odbierzesz życie lub zginiesz w sytuacji np. w wypadku to mozeesz nie oderwac sie od Ziemi i napastowac rodzine i wtedy to nie bedzie dobre... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ateista ;-) IP: *.Boleslawiecka.ip.WRO.Korbank.PL 17.12.05, 23:52 proponuje szybka wizyte u psychiatry serio mowie Odpowiedz Link Zgłoś
tomekp1 Re: Straszenie kolędą 17.12.05, 22:03 Jeden ksiądz to nie cały nasz kościół- nie przesadzaj E. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mordzinas TO SĄ NEWSY WYBORCZEJ!!!! IP: *.adsl.inetia.pl 17.12.05, 22:15 Jakis przygłupawy prowincjonalny proboszczyna uczynił głupstwo ( jeśli oczywiscie to prawda) a dla Wybiórczej jest to hit. Super news. Czym się różnisz Wybiórcza wywłoko , szmato , od Faktu czy Superekspresu???? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: leziox Re: Straszenie kolędą IP: *.ipt.aol.com 17.12.05, 22:19 Niektórzy z klechów to zwykle bydlaki,którym wydaje sie iz kosciól to miejsce najlepsze do robienia kasy,a nie takie,gdzie mozna sie pomodlic i poszukac spokkoju dla duszy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aktawia Re: Straszenie kolędą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.12.05, 22:29 masz calkowita racje,dlatego jesli chcesz to powróżę Ci za darmo.Potrzebna data urodzenia i imie oraz pytanie lub pytania ale konkretne Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: diament21 Re: Straszenie kolędą IP: *.sitel.net.pl 17.12.05, 22:26 Tą firme nie interesuje czy człowiek jest w pracy czy emeryt lub rencista jest w szpitalu ksiądz czyli koscielny poborca życzy sobie kategorycznie daniny katolik ma sypnąć kasą i to nie małą straszenie że nie zrobi pochówku to problem księdza jeszcze są pochówki świeckie i to dużo tańsze a ja jestem katolikiem i niemam zamiaru puszczać kościelnego poborcy żeby mi kąty oglądał.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mee... PRAWDA JAK ZWYKLE PO SRODKU ? IP: *.avenel01.nj.comcast.net 17.12.05, 22:30 ...ksiadz chodzi po kolendzie do katolikow...zawsze mozna powiedziec dziekuje nie jestem katolikiem...i o co tu tyle zametu...jak trwoga to wszyscy do boga czytaj; smierc- pogrzeb to tylko katolicki...ludzie zastanowcie sie o co wam chodzi...-))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: euterpe A u nas na Opolszczyznie biskupa Nossola IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.12.05, 22:32 jest w porzadku - nic nie trzeba. Jesli chce sie zaprosic ksiedza,trzeba to zglosic na specjalnej kartce,a pieniadze daje sie dopiero po zakonczeniu koled, na mszach styczniowych,normalnie do koszyczka podczas zbierania tacy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: J.Balicki z Gdyni [...] IP: *.gdynia.mm.pl 17.12.05, 22:32 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś