Dodaj do ulubionych

Bielsko powinno brać przykład z Ostrawy

IP: 195.205.146.* 04.06.06, 01:11
forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=59&w=42896992&a=42946226
Popatrzcie na rendery nowego centrum Ostrawy. Czy i w BB nie powinniśmy dążyć
do czegoś podobnego? Mamy dużo zaniedbanych terenów blisko centrum. Aż się
prosi.

Pozdro
Obserwuj wątek
    • Gość: aliveinchains Re: Bielsko powinno brać przykład z Ostrawy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.06.06, 18:53
      O kurde (..opad szczeny..)

Czesi to mają jednak rozmach...możemy nie być najbogatszym państwem Europy, ale
      możemy żyć w ładnym otoczeniu...ładnie przedstawiają się dzielnice Pragi z lat
      2030tych...zresztą i teraz orginalnej architektury nie brakuje...podobnie
      podąża Ostrawa:)

Kiedyś podejmowałem temat nowego centrum dla BB...okolice Sfery świetnie do
      tego pasują:)
      • pawel_bielsko Re: Bielsko powinno brać przykład z Ostrawy 04.06.06, 19:20
        wstyd ze knedlicki i utopelce nas wyprzedzaja, wstyd.
        • albrecht1 Re: Bielsko powinno brać przykład z Ostrawy 04.06.06, 20:08
          Jaki wstyd? Od dawna w wielu dziedzinach Czesi okazują się bardziej pragmatyczni
          niż Polska. Zamiast wstydu lepiej skorzystać z ich doświadczeń.
    • jorg_z_bielitz Re: Bielsko powinno brać przykład z Ostrawy 04.06.06, 19:39
      A masz linki na coś imponujacego-zbudowanego a nie projektowanego w Ostrawie.
    • aliveinchains Re: Bielsko powinno brać przykład z Ostrawy 05.06.06, 15:17
      www.karolina.cz/cz/projekt/img_projekt/big/d17.jpg
      Wygląda na kawał dzielnicy z uliczkami, placykiem i dominantą w postaci
      fikuśnego wierzowca jakiego by żadne miasto w Europie się nie powstydziło!
      www.karolina.cz/cz/projekt/img_projekt/big/d22.jpg
      Pozatym mamy piękne "zaokrąglone" kamiennice z biurami, sklepami na pierwszych
      kondygnacjach i mieszkaniami na wyższych. Prawdziwie kompleksowe rozwiązanie...
      www.karolina.cz/cz/projekt/img_projekt/big/d21.jpg
      postmodernizm z Krakowa i Wa-wy wysiada..
      www.karolina.cz/cz/projekt/img_projekt/big/d20.jpg
      Czy amerykanie i europejczycy w dzą w Ostrawie coś więcej niż tylko miasto
      będące centrum czeskiego przemysłu ciężkiego? Może będą lokować się tam firmy z
      myślą o polskiej części śląska?

Nie zdziwię się, że jeśli projekt wypali ...to pora wyprowadzać się do Cieszyna
      i szukać pracy w Ostrawie...:)

Gdyby u nas ktoś zajął się rewitalizacją terenów poprzemysłowych, wydzielił
      działki, kwartały, ulice itd i stopniowo przyciągał inwestorów...
      • malloppo Re: Bielsko powinno brać przykład z Ostrawy 05.06.06, 15:34
        > postmodernizm z Krakowa i Wa-wy wysiada..
        > www.karolina.cz/cz/projekt/img_projekt/big/d20.jpg

No to popatrzcie na "kompleksowe rozwiązania" tej dzielnicy Krakowa Siewna
        Bociana. Ale i tak brawo dla Ostrawy. To dobry przykład dla BB.

> www.skyscrapercity.com/showthread.php?p=8742234#post8742234
        • pawel_bielsko Re: Bielsko powinno brać przykład z Ostrawy 05.06.06, 15:57
          na to krakowskie przesiewziecie troche zbyt duze jak na Bielsko, wiec nie ma na co liczyc. wlasnie, nie jest troche dziwne ze w Bielsku nie buduja sie nowoczesne bloki czy apartamentowce?
    • malloppo albo z Bratysławy! 06.06.06, 15:25
      www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=295923&page=31&pp=20
      • Gość: dominos Re: albo z Bratysławy! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.06.06, 15:50
        Co z tego że odpicuja centrum OstravyMentalności Czechów nie zmienią a to
        strasznie nudny naród.Byłem tam ostatnio,właśnie w dzielnicy Karolina i koło 23
        w centrum ani żywego ducha(sobota!).Aut na ulicach zero, światła w blokach
        pogaszone.Czesi spali.Będą mieli piękne puste centrum miasta!I
        • settembrini Re: albo z Bratysławy! 06.06.06, 16:13
          co ty opowiadasz? a byles na ulicy stodolni? tylko na niej jest kilkadziesiat
          barow, widac byles ze slabo zorientowanymi kamratami ;)
          • pieprz.kajenski Re: albo z Bratysławy! 06.06.06, 17:04
            ale nie zmiania to faktu, ze generalnie na odpicowanych, czyściutkich z ładną
            architekturą ulicach Ostrawy w sobotnie, czy niedzielne słoneczne popołudnie są
            pustki. Dziwne uczucie, a miasto przeciez duże, powrównywalne z Katowicami
            których powszechnie uważane za nieprzyjazne centrum tętni życiem w zestawieniu
            z Ostravą. Czesi naprawde maja inną mentalność :-)

Tymbardziej szacunek dla nich, że mimo powyższego potrafią przyciągnąć takie
            inwestycje.
            • rozmowny Re: albo z Bratysławy! 07.06.06, 00:25
              No ja też byłem w Ostrawie. Dla mnie to brzydkie miasto, przypomina jak cholera
              nasze Katowice, znaczy sie te szare uliczki, taki no wiecie klimat podobny i te
              kopalnie... nuda. Mają KASYNA od groma. Prawie jak Las Vegas haha.. ee tam.
              Serio to nie wiem czym wy sie tu zachwycacie. A projekty i plany zawsze walą na
              pysk, a efekt dokonany to zawsze inna sprawa jeśli już został poruszony taki
              temat...
              • Gość: Olo Re: albo z Bratysławy! IP: *.kat.3s.pl 07.06.06, 00:55
                Ty chyba jednak nie byłeś w Ostrawie, tak mi się wydaje.
                • rozmowny Re: albo z Bratysławy! 09.06.06, 19:22
                  Jak bym nie był to bym się nie udzielał, a byłem 14 lutego tego roku i szukałem
                  zajebistej knajpy, a w rezultacie wylądowałem w Cieszaynie czeskim, bo tam lipa!
                  Może mam trochę odmienne zdanie od coniektórych tutaj, ale mnie się poprostu w
                  Ostrawie nie podoba i tyle!! Być może jak bym je głębiej zwiedził to by mnie
                  czymś wkońcu urzekło, ale pierwsze wrażenie było tam dla mnie lipne poprostu i
                  tyle.
    • malloppo Re: Bielsko powinno brać przykład z Ostrawy 01.07.06, 23:32
      Inne propozycje budowy nowego centrum w ostrawie
      skyscrapercity.com/showpost.php?p=8997196&postcount=3
      skyscrapercity.com/showpost.php?p=8997232&postcount=4
      Za parę lat może i w BB doczekamy się czegoś takiego. Sfera I, Sfera II. a potem
      "nowa dzielnica" kto wie?:)
      • pawel_bielsko Re: Bielsko powinno brać przykład z Ostrawy 01.07.06, 23:34
        ja niechcialbym, aby Bielsko tak plastikowo wygladalo.
        • malloppo Re: Bielsko powinno brać przykład z Ostrawy 01.07.06, 23:36
          możemy zrobić coś w tym stylu ale lepiej. Zresztą plany jak na Ostrawę trochę
          wybujałe.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka