Gość: Szpatny IP: *.proxy.aol.com 18.11.01, 16:30 Nie zapominajmy ze Bielsko-Biala to dwa miasta. Slaskie Bielsko i krakowska (galicyjska) Biala. Biala nie moze byc w cieniu Bielska (i Slaska tym samym) tylko nalezec do Wojewodztwa krakowskiego. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Dariusz Chcesz z Ameryki rozpocząć wojnę secesyjną ? IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 18.11.01, 16:44 Nie masz innych problemów ?! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krzyżak Re: Slasko-galicyjska IP: *.zywiec.sdi.tpnet.pl 18.11.01, 23:01 Gość portalu: Szpatny napisał(a): > Nie zapominajmy ze Bielsko-Biala to dwa miasta. > Slaskie Bielsko i krakowska (galicyjska) Biala. > Biala nie moze byc w cieniu Bielska (i Slaska tym samym) tylko nalezec do > Wojewodztwa krakowskiego. Pokaż mi ten podzial w mieście, bo ja jestem tak ślepy i głupi, że po wprowadzeniu się do Bielska-Białej nie potrafię odróżnić ludzi ani z Bielska ani z Białej. Dla mnie jest to jedno wspaniałe miasto, które faktycznie powstało z 2 miast, ale takich historycznie"histerycznych przykładów jest więcej i dziś trzeba byłoby większość naszych miast okroić, bo wchłonęły lub połączyły się nawet ze wsiami - dotyczy to również 3 stolic - Gniezna, Krakowa i Warszawy, ale oni się chyba tym nie martwią. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Szpatny Re: Slasko-galicyjska BB IP: *.proxy.aol.com 19.11.01, 20:22 Dobra to skoro to ma pozostac jedno miasto,to w jakim wojewodztwie chcesz byc (beda jeszcze korygacje!)jezeli mialbys wybor? w gornoslaskim ,obejmujacym historyczne ziemie gornoslaskie,(z opolszczyzna,byc moze ze stolica w Opolu)? czy w krakowskim (malopolskim)? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krzyżak Re: Slasko-galicyjska BB IP: *.zywiec.sdi.tpnet.pl 21.11.01, 11:59 Jeśli mialbym możliwość głosowania, to napewno głosowałbym za małopolską, która z górami zawsze była związana (to trochę żartobliwie), natomiast Śląsk nigdy z górami się nie kojarzy. Inna sprawa to, że Opole jest mi bliższe z innych prywatnych zupełnie powodów, a politycy krakowscy robią wszystko, aby mieć do nich uraz, ale to już inna para kaloszy. Wolę województwo małopolskie. Odpowiedz Link Zgłoś
mazer Re: Slasko-galicyjska BB 22.11.01, 09:50 Krzyżkak, ja też! Może się kiedyś uda. Szpatny, bardzo Cię proszę jesteś kolejną osobą co by nas chciała dzielić. Możesz dac sobie spokój? Ja mieszkam w Białej, a rodzice w Bielsku. Jedyny problem to zakorkowane mosty na rzece, ale qurka zameldowanie mamy w tym samym mieście. Patrzcie na to co jest, a nie na to co było. Odpowiedz Link Zgłoś