Dodaj do ulubionych

Szachownica

12.09.05, 11:55
Mam pytanie dotyczące szachownicy. Dla mnie, zawsze był to symbol lotnictwa
wojskowego, a ostatnio widziałem ją namalowaną na cywilnej Cessnie. Nie taką
wielką na pół statecznika ale jednak była. No i pytanie brzmi co wojskowy
symbol ma oznaczać na cywilnej maszynie? Czy można tak dowolnie używać sobie
oznaczeń jak dla mnie zastrzeżonych dla samolotów wojskowych?
Obserwuj wątek
    • valdivia Re: Szachownica 13.09.05, 00:30
      Mogla byc po prostu Cessna nalezaca do wojska. Jaki i smiglowce wozace
      prezydenta i vipow tez nie sa maszynami wojennymi, ale naleza do wojska i
      dlatego maja szachownice.
      • nepirg Re: Szachownica 13.09.05, 09:18
        Ale ta akurat jest w rękach prywatnych, nie wojska.

Dokładnie chodzi mi o to: www.airliners.net/open.file/873832/L/
        • valdivia Re: Szachownica 13.09.05, 09:33
          Taka akurat szachownice to sobie chyba moze kazdy narysowac... To nie jest znak
          polskiego lotnictwa wojskowego.
          v.
          • nepirg Re: Szachownica 13.09.05, 16:11
            > To nie jest znak
            > polskiego lotnictwa wojskowego.

Bo układ barw nie jest taki jak obecnie obowiązuje?
            • Gość: Zbychu w Cieście Re: Szachownica IP: *.lubin.dialog.net.pl 12.03.06, 15:47
              to co jest na tej cessnie to JEST bialo-czerwona szachownica... z tym ze
              obowiazujaca do 1993 roku. Po 1993 uklad kolorow na szachownicy jest bardzo
              podobny, ale w innej kofiguracji (dla kogos kto sie nie zna wygladaja identycznie)
              Prosze sobie poczytac tu: pl.wikipedia.org/wiki/Szachownica_lotnicza i
              wszystko bedzie jasne

pozdawiam
              • tomi_22 Troche zle napisali, BO 12.03.06, 19:20
                Szachownica pierwszy raz pojawila sie na samolotach "amerykanskich" pilotow
                walczacych po stronie Polskiej w rangach Polskich oficerow, za polski zold,
                podczas wojny Polsko-Bolszewickiej z 1920 roku... Piloci Coopera i Faunt-Le-
                Roy'a... I taraz, zeby bylo smieszniej OBECNY uklad odpowiada ukladowi, jaki
                byl stosowany na samolotach Polskich podczas tamtej wojny az do... 17 wrzesnia
                1939 roku. Oczywiscie stosowany byl na samolotach Polakow w sluzbie obcych
                krajow - USA i RAFu. Po wojnie zmienione (czytaj zabronione) przez wladze
                komunistyczne. Poworcono do "starego" koloru i ukladu po "wyjsciu" z
                Ukladu :))) Ot takie male fakty :)
                • rudy102_t_34_85 Re: Troche zle napisali, BO 15.03.06, 19:02
                  Z tego co ja wiem,to biało-czerwona szachownica była osobistym godłem polskiego
                  pilota Stefana Steca służącego w lotnictwie Austro-Węgier.Po utworzeniu
                  Lotnictwa Polskiego samolot Steca latał z tymi szachownicami w miejscu
                  austriackich krzyży.Tak pomalowany brał udział w walkach z nacjonalistami
                  ukraińskimi o Lwów w 1918 roku i wtedy inni piloci malowali podobne szachownice
                  na swoich samolotach.Nie miały one obwódki a układ pól był rozmaity.Dopiero w
                  grudniu 1918 roku rozkazem sztabu generalnego wprowadzono jednolite oznaczenie
                  dla "wojskowej żeglugi powietrznej" w postaci biało-czerwonej szachownicy z
                  obwódką z czerwonym polem po lewej u góry (czyli odwrotnie niż dzisiaj).Tak
                  malowano szachownice w latach międzywojennych,podczas wojny (na zachodzie i na
                  wschodzie) oraz w czasach PRL.Dopiero po 1989 r. "geniusze" uznali że to
                  niezgodne z zasadami heraldyki (70 lat tradycjii naszego lotnictwa g... ich
                  obchodziło) i wprowadzono JEDYNIE SŁUSZNĄ szachownicę z czerwonym polem po
                  prawej u góry.Ja cały czas mam nadzieję że kiedyś powrócimy do starego,dobrego
                  wzoru...Gwoli sprawiedliwości brak precyzyjnego określenia w rozkazie z 1918
                  roku co do tego czy lewa strona ma być od strony samolotu czy patrzącego
                  prowadził czasem do malowania szachownic "odwrotnych" tj.poprawnych z
                  dzisiejszego punktu widzenia.Jednak 90% samolotów miało szachownice z czerwonym
                  polem u góry od strony patrzącego tj. NIEZGODNIE z obecnymi przepisami w tej
                  sprawie.
                  • rudy102_t_34_85 Re: Troche zle napisali, BO 15.03.06, 19:18
                    A,dopiero teraz zobaczyłem link do "Wikipedii" i kliknąłem.Jest jak mówiłem.W
                    1920 roku szachownica BYŁA JUŻ OFICJALNYM GODŁEM POLSKIEGO LOTNICTWA.
                    I mała uwaga do szachownicy biało-czerwonej malowanej na pojazdach pancernych-
                    tego typu oznaczenie pojawiło się po raz pierwszy na zdobycznym sprzęcie
                    niemieckim podczas powstania w Wa-wie.Przed wojną na polskich czołgach
                    umieszczano oznaczenie w postaci pomarańczowo-czarnej szachownicy wpisanej w
                    okrąg ale w postaci małych znaków i nie na wieży.No ale to już nie o
                    lotnictwie...
      • Gość: jackowlew Re: Szachownica IP: *.wlop.ppp.polbox.pl 18.03.06, 13:53
        valdivia>Jaki i smigłowce oraz tu są to maszyny wojskowe tak jak migi czy
        przyszłe f-16 gwarantuje ci to.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka