Gość: rondo IP: *.media4.pl 01.12.05, 15:26 z pokładu? Za każdym razem kiedy samolot jest na ziemi, czy np. dopiero wtedy pojemniki się zapełnią? Ma tu znaczenie ciężar? :-) No bo np. tankuje się tylko tyle żeby dolecieć do miejsca przeznaczenia. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
corazonlatino Re: co jaki czas są opróżniane pojemniki z nieczy 01.12.05, 15:34 A dlaczego nie tankuje sie na Fulla?????? tylko tyle ile trzeba ??? a jak beda zle warunki pogodowe albo inne klopoty????? mozecie mi to wyjasnic???? prosze!! Odpowiedz Link Zgłoś
gdabski Re: co jaki czas są opróżniane pojemniki z nieczy 01.12.05, 22:32 Tankuje się tyle, by i w przypadkach nagłych było bezpiecznie. I nie musi to oznaczać tankowania do pełna. Istotne znaczenie ma lokalizacja lotniska zapasowego wyznaczonego w planie lotu. /Gdabski Odpowiedz Link Zgłoś
clarka Re: co jaki czas są opróżniane pojemniki z nieczy 01.12.05, 22:36 Ilos paliwa zalezy m.in od ilosci pax, od wagi bagazu, pogody iitp, nie znam sie za bardzo na tym bo ja tylko cuekirki rozdaje ;) Odpowiedz Link Zgłoś
mala_nicki Re: co jaki czas są opróżniane pojemniki z nieczy 02.12.05, 15:06 Cukierki rozdaje to inny nick :D:D:D:D Odpowiedz Link Zgłoś
martica tankowanie 01.12.05, 23:58 w usa byly chyba kiedys przepisy ktore mowily ze powinno sie miec tyle paliwa, zeby starczylo na ewentualny powrot (bo przeciez samolot zawsze moze zostac zawrocony)+ jakis zapas jakby musial czekac 'w kolejce' na ladowanie po zawroceniu. byc moze dotyczylo to tylko lotow wewnetrznych. jak to jest teraz, to nie wiem...wiem tylko ze wchodza w gre dosxc skomplikwoane wyliczenia i chyba zalezy to od linii lotniczych. skadinad ciekawa jestem jak to wyglada... pz, mh Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jast Re: tankowanie IP: *.arc.nasa.gov 02.12.05, 01:28 Przepisy mowia ze musisz miec tyle paliwa aby doleciec do celu, potem do lotniska zapasowego i jeszcze 45 minuty. Nie, nikt nie ma paliwa aby powrocic do punktu startu, to byloby bez sensu. To wszystko w duzym uproszczeniu, prawdziwe wyliczenia sa dosc skomplikowane. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rondo Re: co jaki czas są opróżniane pojemniki z nieczy IP: *.media4.pl 02.12.05, 00:32 ktoś mi zepsuł wątek :-) mi o kible chodziło! :-))))))))))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jast Re: co jaki czas są opróżniane pojemniki z nieczy IP: *.arc.nasa.gov 02.12.05, 01:29 kible sie oproznia tylko na lotniskach. Co spuszczaja od czasu do czasu podczas lotu to brudna wode z umywalek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rondo Re: co jaki czas są opróżniane pojemniki z nieczy IP: *.media4.pl 02.12.05, 11:44 jak to PODCZAS LOTU?????? to istnieje podział na spuszczoną wodę w sedesie i spuszczoną wode w umywalce???? to wszystko razem nie rafia do samolotowego mini-szamba?????? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jast Re: co jaki czas są opróżniane pojemniki z nieczy IP: *.dsl.pltn13.pacbell.net 02.12.05, 20:24 zgadza sie - jest podzial. Pojdz sobie na airliners.net i zobacz zdjecia jak samolot leci na pelnej wyskosci i "spuszcza" wode. Odpowiedz Link Zgłoś