Dodaj do ulubionych

limit bagazu:(

12.01.03, 21:27
czesc wszystkim:)

W najblizszym czasie wybieram sie do Australii droga powietrzna via
Lufthansa. Jako,ze planuje spedzic tam 2 lata (studia),jestem lekko
rozgoryczona limitem bagazu, jaki moge ze soba taszczyc (20 kg, podczas gdy
lot do USA to 2* 30). W zwiazku z tym mam pytanie do czesto podrozujacych
forumowiczow dotyczace bagazu podrecznego. Mam kabinowke i kuferek damski
(taki lotniczy),jednak z tego co sie orientuje moge zabrac na poklad tylko
jedna sztuke tegoz bagazu podrecznego. Kuferek co prawda zmiesci sie do
kabinowki,ale chce jescze wziac komputer (taka mala jednostka centralna),
ktory ladnie miesci sie w tej kabinowce. Zastwanawiam sie czy przepis
dotyczacy bagazu podrecznego w jednym kawalku jest scisle przestrzegany?
Obserwuj wątek
    • Gość: jurek Re: limit bagazu:( IP: 194.251.142.* 12.01.03, 22:36
      Ja tez taszcze dwie sztuki tzn. Torba plus laptop i tylko raz w ciagu czterech
      lat zdarzylomi sie, ze nie wpuscili mnie do samolotu z obiema torbami. Bylo to
      w Finlandii.
    • krzysztof.moczulski Re: limit bagazu:( 13.01.03, 11:41
      Tego to się niestety można dowiedzieć tylko przy check-in. Jeśli na trasie
      będzie full pax to bardzo rygorystycznie przestrzegane są normy dotyczące
      ilości bagażu, który można wziąć na pokład i na nic błagania. natomiast jak
      się łądnie uśmiechniesz do Pani przy odprawie, to nie policzy Ci nadbagażu,
      tylko dopisze 'płatne' kilogramy komuś, kto leci tylko z podręcznym.

pozdr
      ------------------------------
      "Nie wiem, czy bym skoczył na bungee, jakoś nie mam do tej gumy zaufania"

Adam Małysz
    • marq74 Re: limit bagazu:( 13.01.03, 17:18
      Zazwyczaj taszcze ze soba 2-sztukowy ;-)podreczny, i to raczej ciezki. Jesli
      chodzi oten "normalny" bagaz, to rzeczywiscie zazwyczaj usmiecham sie do pan na
      check-inie. Tylko raz musialem zaplacic za ewidentny nadbagaz (55kg) :-(

Jesli chodzi o limit na trasach transatlantyckich, to znowu okazuje sie, ze
      Amerykanie sa o niebo rozsadniejsi od reszty swiata, i nie bez kozery sa
      mocarstwem...
      A moze ktos wie, jaka jest przyczyna tego, ze Jumbo lecacy z Frankfurtu do NY
      uniesie 2*30 od pasazera, a ten sam jumbo lecacy do Sydney juz nie?

Wot, tiechnika....... ;-)
      • andre1 Re: limit bagazu:( 21.01.03, 01:31
        marq74 napisał:

> Zazwyczaj taszcze ze soba 2-sztukowy ;-)podreczny, i to raczej ciezki. Jesli
        > chodzi oten "normalny" bagaz, to rzeczywiscie zazwyczaj usmiecham sie do pan
        na
        >
        > check-inie. Tylko raz musialem zaplacic za ewidentny nadbagaz (55kg) :-(
        >
        > Jesli chodzi o limit na trasach transatlantyckich, to znowu okazuje sie, ze
        > Amerykanie sa o niebo rozsadniejsi od reszty swiata, i nie bez kozery sa
        > mocarstwem...
        > A moze ktos wie, jaka jest przyczyna tego, ze Jumbo lecacy z Frankfurtu do
        NY
        > uniesie 2*30 od pasazera, a ten sam jumbo lecacy do Sydney juz nie?
        >
        > Wot, tiechnika....... ;-)

.... zapomniales o jednym malym drobiazgu PALIWO-jumbo leci z Amsterdamu do
        Singapuru(w drodze do Sydney) 13 godz!!!!(prawie polowe jego masy startowej
        stanowi PALIWO) -lot transatlantycki trwa powiedzmy polowe tego czasu.
        Teraz juz wiesz gdzie mozna upchnac ten extra bagaz.

Wot, tiechnika....... i ten rozsadek amerykanski............
    • Gość: Lukasz maly tryk na obejscie nadplaty IP: *.online-age.net 14.01.03, 18:54
      Z regully do samolotu mozesz wziasc: jedna sztuke bagazu podrecznego typu carry-
      on no kolkach i jedna sztuke typu toerbka damska lub business'owka meska czy
      torba na komputer. Wazne zeby to byly dwie sztuki - tzn po jednej z kazdej
      rece.

Teraz jest taki tryk: idz na lotnisko z kims np z rodziny i niech ta osoba
      zatrzyma przysobie najwiekasz z toreb ktore miwesci sie na pok;ladzie i ktora
      mozesz potraktowac nie jako podreczny tylko jako zwykly bagaz. Idz do check-in
      tylko z torba komputerowa i bagazem do odprawy. Jak sie juz odprawisz to potem
      z calym bagazem podrecznym ( tym dodatkowym) idziesz do gate'u i tam oni ci
      zabieraja ta dodatkopwa torbe pod poklad nie wpisujac jej jako nadbagaz ale
      jako tem ktory nie zmiescil sie na pokladzie. Cjaczyk jest tylko taki ze jak ci
      pozwola z nia wejsc to jestes zkazana/skazany na tarczenie jet przez caly czas.
      jescze jedno: niech ta torba nie bedzie zbytni za ciezka wymagane jest 8 kilo
      nie mozesz jest doladowac wiecej niz np 10 bo wtedy ludki przy gate'cie moga
      wyczuc ze cos jest nie tak (to jest taki tryk ktory norotycznie sotsuja
      Japncscy turisci latajacy da USA:).

Rowniez proponowalbym telefon do buira Lufthansy w miesci gdzie mieszkasz lub
      faks do W-wy z przedstawieniem twojej sytuacji, moze ktos bedzie o tyle
      rozsadzny i pozwloi studentowi wziasc pare kilo wiece. Generalnie to stawki za
      nadbagaz na lotnisku sa 1% od taryfy pelnoplatnej tuyp "Y - economy full fare"
      za kazdy kilogram. W przpadku WAW-SYD to moze byc nawet 30-35 dolarow za
      kilogram!!! Byc moze Lufthansa ma inne opcje / oferty na nadbagaz gdy sie
      wczesniej zglosic z pytaniem do biura lub agenta rezerwujacego. Mozesz rowniez
      rozpatrzyc opcje wyslania czesci rzeczy poczta.

Powodzenia!!!
      L

• troy-der-1 Re: maly tryk na obejscie nadplaty 15.01.03, 09:50

Oficjalne informacje na temat:

cms.lufthansa.com/us/fly/en/pas/0,3279,0-0-469303,00.html
      • emerytka? Re: litości!!! 15.01.03, 15:48
        Czy Ty wiesz,co to jest tryk??? ;))
        Poza tym sprawa w niektórych portach nieaktualna.
        Do check-in wpuszczani są tylko osoby posiadające bilet na dany rejs.
        A wcześniej jeszcze trzeba wszystkie paczki prześwietlić.
        • emerytka? Powinno być "wpuszczane są" 15.01.03, 15:50
          znowu samo się wysłało!!!
          • andre1 extra bagaz 21.01.03, 02:01
            Laduje w walizke 23-max 25 kg (przy limicie 20 kg)
            bagaz podreczny nr1 8-12 kg
            bagaz podreczny nr2,3.. (laptop lub jakas torba nastepne pare kg)
            potrzebny odprowadzajacy trzymajacy bag nr 2,3...
            Przy odprawie biletowej walizka 23-25 kg z reguly "przechodzi" bez wiekszych
            problemow.Pytam sie wtedy czy ewentualnie wezma moj bagaz podreczny Nr1 zebym
            nie musial nosic go do samolotu-tutaj szanse sa 50-50.Jezeli ten nr. nie
            przechodzi a moj bagaz nr1 i nr.2 tak waga jak i objetoscia przekraczaja
            dopuszczalne normy ide spokojnie na .....piwo i wcale nie spiesze sie na
            samolot.Czekam jak wszyscy pasazerowie wsiada i zaczna wolac mnie przez
            mikrofon,ze czekaja wylacznie na MNIE (samolot nie odleci bez mojej skromnej
            osoby-musieliby wyladowac moja walizke a to do cholery roboty).Po wezwaniu
            imiennym (czasami czekam na powtorne wezwanie jak extra bagazu jest do cholery)
            szybko podazam do "gate" i wtenczas nikt i nigdy nie zareklamowal mojego
            BAGAZU PODRECZNEGO tylko szybko upychal mnie do samolotu.
            pozdr. i powodzenia
    • chris1_gazeta limit bagazu ale dla często podróżujących 22.01.03, 00:21
      Ciekawa rzecz jest z przywilejem dla często podróżujących pasażerów mających
      wyższy status uczestnictwa. W informatorze, który dostałem wraz z kartą FTL
      jest napisane, że mam zwiększony limit bagażu do 40 kg na wszystkie przeloty
      Lotem, Lufą i Austriakiem. Mimo, że numer mojej karty został wpisany do
      systemu na bilecie widnieje jak byk 23 kg bagażu. Rzadko mam w bagażu 40 kg i
      nawet te 23 kg mi wystarczą, ale kiedyś może będę objuczony jak więlbłąd i co
      wtedy? Mam wszędzie brać ze sobą broszkurki M&M i machać nimi personelowi
      naziemnemu przed odprawą? Przedtem jak był Qualiflyer to na bilecie wyraźnie
      pisało - 30 kg. Może się czepiam, ale skoro przyznaje się przywileje to chyba
      nie tylko na papierze ale chyba powinny obowiązywać przy odprawie?
      .
      • emerytka? Re: limit bagazu dla Chrisa 22.01.03, 19:37
        Chris,a moze by tak zainterweniować bezpośrednio w "Miles and more" lub
        w Locie?
        Obawiam się ,że posty na forum nic nie zmienią.
        Pozdrawiam
        Stefania
        • chris1_gazeta Re: limit bagazu dla Chrisa 22.01.03, 22:42
          emerytka? napisała:

> Chris,a moze by tak zainterweniować bezpośrednio w "Miles and more" lub
          > w Locie?
          > Obawiam się ,że posty na forum nic nie zmienią.
          > Pozdrawiam
          > Stefania

Jasne Stefanio, masz w zupełności rację, ale to, że coś piszę na forum to nie
          znaczy, że nie podejmuję działań w realu. A jak narazie należy dać trochę
          spokoju z interwencjami w M&M (biuro Warszawskie), mają tam pracownicy co
          robić poważniejszego (przenoszenie kont z Qualiflyera). Tak czy owak, w
          przyszłym tygodniu będę miał drukowany bilecik więc będzie okazja do
          przekonania się jaka ilość bagażu się tym razem pojawi na bilecie.
          Pozdrawiam serdecznie
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka