Dodaj do ulubionych

odpadające koło

IP: *.echostar.pl 08.07.06, 21:24
dzisiaj o 8.35 w Poznaniu z lądującego ATR-a odpadło jedno z przednich kół.
Wylądował i kołował bez problemów, ale... Ciekawe czy LOT ujawnia takie
historie i czy często się zdarzają.
Obserwuj wątek
    • Gość: DreamLiner Re: odpadające koło IP: *.spray.net.pl 09.07.06, 15:51
      Co masz na mysli piszac "ujawnia"? Ma napisac o tym na www.lot.com , czy
      zamiescic platne ogloszenie w prasie? :-) Jesli wydarzy sie tzw. zdarzenie
      lotnicze, bedziesz mogl za jakis czas przezytac o nim na stronie ULCu
      • Gość: raf Re: odpadające koło IP: *.echostar.pl 10.07.06, 01:02
        nigdy dotychczas mnie to nie interesowało - proszę o rozszyfrowanie ULC. Czy są
        to informacje ogólnodostępne? Jeżeli tak, to jest właśnie ujawnienie, o jakie
        mi chodzi.
    • jagonia1 Re: odpadające koło 10.07.06, 11:38
      widać, widać, nie znamy się a krytykujemy i szukamy dziury w całym... otóż ULC
      to Urząd Lotnictwa Cywilnego, organ państwowy, polecam zapoznać się z zadaniami
      statutowymi etc. na stronce www.ulc.gov.pl

a ważniejsze to znaleźć to koło i sprzątnąć je z pasa, żeby nikt
      lądujący/startujący później nie miał możliwości zaprezentowania umiejętności
      nabytych na symulatorze

best regards M.
      • Gość: raf Re: odpadające koło IP: *.echostar.pl 10.07.06, 18:03
        Uważam że nie znać się na wszystkim to chyba nie wstyd... A czy odpadające koło
        to naprawdę szukanie dziury w całym? Latam dość dużo i chciałbym wiedzieć jakie
        jest ryzyko. Jeżeli to koło znajdzie się w raporcie ULC (swoją drogą - ciekawa
        lektura) to dla mnie OK. I mam nadzieję, że następnym razem nie odpadnie nic
        więcej.
        Pozdrowienia
        R.
        • Gość: Gosc Re: odpadające koło IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.07.06, 00:16
          He he faktycznie zmartwienie - kolo odpadlo...

Zeby to tylko kola odpadaly...
        • Gość: PM Re: odpadające koło IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.07.06, 23:22
          Szanowny Panie, badaniem wypadkow i powaznych incydentow lotniczych (proponuje
          poczytac definicje w Aneksie 13 ICAO) zajmuje sie Panstwowa Komisja Badania
          Wypadkow Lotniczych, instytucja nie majaca nic wspolnego z ULC. To tak gwoli
          wyjasnienia.
      • Gość: kol Re: odpadające koło IP: 83.238.161.* 10.07.06, 19:54
        A co trzeba się znać na wszystkim???
        Mądrzy ludzie mawiają:
        "trzeba wiedzieć wszystko o czymś i coś o wszystkim"

i to jest zasada!
      • bwv1004 Re: odpadające koło 11.07.06, 00:38
        > to Urząd Lotnictwa Cywilnego, organ państwowy, polecam zapoznać się z
        zadaniami
        >
        > statutowymi etc. na stronce www.ulc.gov.pl

Bardzo ciekawe biuletyny. Szczególnie podobało mi się o niemożliwości zbadania
        minisamolotu czy innej motolotni po wypadku, bo żona pilota statek powietrzny
        porąbała siekierą. Lista przekroczeń przepisów, obowiązków zgłoszeń,
        rejestracji itd w niektórych wypadkach bywa wstrząsająco długa. Niezły jest też
        szybowiec Pirat który jednego lata załatwił (nie pamiętam już, czy na śmierć)
        dwie kursantki, bo hamulce aerodynamiczne w tym sprzęcie po otwarciu otwierały
        się bardziej a już na pewno nie dawały się schować kobiecą rączką. No i ten
        gość co po spowodowaniu (łamiąc kupę przepisów i prawdopodobnie po pijaku)
        katastrofy samolotu i zabiciu w niej kolegi, poczekał aż lekarz pogotowa
        stwierdzi zgon po czym uciekł i sie ukrywał przez 8 miesięcy...

żeby nie było wątpliwości: to wszystko dotyczy lotnictwa amatorskiego.
    • atraxis Re: odpadające koło 12.07.06, 22:01
      Pamietam ,a pracuje na Okeciu parenascie lat ,dwa przypadki odpadniecia kol.
      Pierwszy byl w pierwszej polowie lat 90-tych gdy odpadlo kolo w TU 134 Aeroflotu
      podczas ladowania , a drugi, troche pozniej, B737 Lufthansy podczas kolowania
      skrecajac pod rekaw rowniez stracil kolo ktore wpadlo pod glowne podwozie i
      samolot stanal jak wryty.
      Jakos o tym nigdzie nie pisano (prawda jest , ze praktycznie nic sie nie stalo.
      • Gość: pasażer Re: odpadające koło IP: *.aster.pl 16.07.06, 21:53
        W ubigłym tygodniu wsiadając do TU 134 widziałem jak ręką obsługa przykręcała
        nakrętkę ma przednim kole.Współpasażer stwierdził,że to stały widok na tych
        liniach.
      • gdabski Re: odpadające koło 17.07.06, 00:40
        Podobno to koło od Tupolewa zmierzało w kierunku lotowskiego Boeinga, ale ktoś
        dzielnie zablokował mu drogę służbowym polonezem ;)

/Gdabski
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka