Gość: raf IP: *.echostar.pl 08.07.06, 21:24 dzisiaj o 8.35 w Poznaniu z lądującego ATR-a odpadło jedno z przednich kół. Wylądował i kołował bez problemów, ale... Ciekawe czy LOT ujawnia takie historie i czy często się zdarzają. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: DreamLiner Re: odpadające koło IP: *.spray.net.pl 09.07.06, 15:51 Co masz na mysli piszac "ujawnia"? Ma napisac o tym na www.lot.com , czy zamiescic platne ogloszenie w prasie? :-) Jesli wydarzy sie tzw. zdarzenie lotnicze, bedziesz mogl za jakis czas przezytac o nim na stronie ULCu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: raf Re: odpadające koło IP: *.echostar.pl 10.07.06, 01:02 nigdy dotychczas mnie to nie interesowało - proszę o rozszyfrowanie ULC. Czy są to informacje ogólnodostępne? Jeżeli tak, to jest właśnie ujawnienie, o jakie mi chodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
jagonia1 Re: odpadające koło 10.07.06, 11:38 widać, widać, nie znamy się a krytykujemy i szukamy dziury w całym... otóż ULC to Urząd Lotnictwa Cywilnego, organ państwowy, polecam zapoznać się z zadaniami statutowymi etc. na stronce www.ulc.gov.pl a ważniejsze to znaleźć to koło i sprzątnąć je z pasa, żeby nikt lądujący/startujący później nie miał możliwości zaprezentowania umiejętności nabytych na symulatorze best regards M. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: raf Re: odpadające koło IP: *.echostar.pl 10.07.06, 18:03 Uważam że nie znać się na wszystkim to chyba nie wstyd... A czy odpadające koło to naprawdę szukanie dziury w całym? Latam dość dużo i chciałbym wiedzieć jakie jest ryzyko. Jeżeli to koło znajdzie się w raporcie ULC (swoją drogą - ciekawa lektura) to dla mnie OK. I mam nadzieję, że następnym razem nie odpadnie nic więcej. Pozdrowienia R. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gosc Re: odpadające koło IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.07.06, 00:16 He he faktycznie zmartwienie - kolo odpadlo... Zeby to tylko kola odpadaly... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PM Re: odpadające koło IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.07.06, 23:22 Szanowny Panie, badaniem wypadkow i powaznych incydentow lotniczych (proponuje poczytac definicje w Aneksie 13 ICAO) zajmuje sie Panstwowa Komisja Badania Wypadkow Lotniczych, instytucja nie majaca nic wspolnego z ULC. To tak gwoli wyjasnienia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kol Re: odpadające koło IP: 83.238.161.* 10.07.06, 19:54 A co trzeba się znać na wszystkim??? Mądrzy ludzie mawiają: "trzeba wiedzieć wszystko o czymś i coś o wszystkim" i to jest zasada! Odpowiedz Link Zgłoś
bwv1004 Re: odpadające koło 11.07.06, 00:38 > to Urząd Lotnictwa Cywilnego, organ państwowy, polecam zapoznać się z zadaniami > > statutowymi etc. na stronce www.ulc.gov.pl Bardzo ciekawe biuletyny. Szczególnie podobało mi się o niemożliwości zbadania minisamolotu czy innej motolotni po wypadku, bo żona pilota statek powietrzny porąbała siekierą. Lista przekroczeń przepisów, obowiązków zgłoszeń, rejestracji itd w niektórych wypadkach bywa wstrząsająco długa. Niezły jest też szybowiec Pirat który jednego lata załatwił (nie pamiętam już, czy na śmierć) dwie kursantki, bo hamulce aerodynamiczne w tym sprzęcie po otwarciu otwierały się bardziej a już na pewno nie dawały się schować kobiecą rączką. No i ten gość co po spowodowaniu (łamiąc kupę przepisów i prawdopodobnie po pijaku) katastrofy samolotu i zabiciu w niej kolegi, poczekał aż lekarz pogotowa stwierdzi zgon po czym uciekł i sie ukrywał przez 8 miesięcy... żeby nie było wątpliwości: to wszystko dotyczy lotnictwa amatorskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
atraxis Re: odpadające koło 12.07.06, 22:01 Pamietam ,a pracuje na Okeciu parenascie lat ,dwa przypadki odpadniecia kol. Pierwszy byl w pierwszej polowie lat 90-tych gdy odpadlo kolo w TU 134 Aeroflotu podczas ladowania , a drugi, troche pozniej, B737 Lufthansy podczas kolowania skrecajac pod rekaw rowniez stracil kolo ktore wpadlo pod glowne podwozie i samolot stanal jak wryty. Jakos o tym nigdzie nie pisano (prawda jest , ze praktycznie nic sie nie stalo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pasażer Re: odpadające koło IP: *.aster.pl 16.07.06, 21:53 W ubigłym tygodniu wsiadając do TU 134 widziałem jak ręką obsługa przykręcała nakrętkę ma przednim kole.Współpasażer stwierdził,że to stały widok na tych liniach. Odpowiedz Link Zgłoś
gdabski Re: odpadające koło 17.07.06, 00:40 Podobno to koło od Tupolewa zmierzało w kierunku lotowskiego Boeinga, ale ktoś dzielnie zablokował mu drogę służbowym polonezem ;) /Gdabski Odpowiedz Link Zgłoś