Gość: airfan IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 21.07.03, 18:57 podsłuchowując rozmowy pilotów z wieżą natknąłem (po wylądowaniu samolotu i po dokołowaniu na płytę) się na tekst (wieża mówła do pilota) o marszałku - o co chodzi ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
remulak Re: co oznacza 'marszałek'? 21.07.03, 22:51 Samochód "Follow me", a dokładniej tego, który go prowadzi. No, chyba, że są tak bogate lotniska, w których marszałek ma kierowcę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mirko A po jaką cholerę ten cyrk z tym 'Follow me'? IP: *.union01.nj.comcast.net 22.07.03, 00:34 "Lądujemy w Chicago, JFK czy Newarku. Tam są dni, że ląduje i startuje 1500 samolotów. Gdyby tam chcieli mieć "Follow me" to musieliby wynająć peleton kolarski każedmu kolarzowi dać koszulke "follow me" w innym kolorze i chłopaki pedałowałyby po tych betonach każdy w inną stronę z jetem jak stodoła posuwającym za nim... Po zakończemiu dobiegu dostajemy b. krótką i zazwyczaj b. szybko wypowiedzianą krótką instrukcję jak dojechać do rękawa i to wszystko, więc wracając do domu i widząc naszego "Follow me" śmigającego po puściutkim lotnisku - śmiech nas ogarnia" - powiedział pilot z "lotowskiego" 767. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: airfan Re: A po jaką cholerę ten cyrk z tym 'Follow me'? IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 22.07.03, 09:23 no i się wyjaśniło dziękuję bardzo Odpowiedz Link Zgłoś
del-ta Re: A po jaką cholerę ten cyrk z tym 'Follow me'? 22.07.03, 14:18 A na naszym lotnisku (Balice) jest tak, że marszałek czeka na samolot przy jego stanowisku i kieruje go na odpowiednie miejsce. I właśnie o tego marszałka chodzi. W momencie, kiedy pilot "zgłosi marszałka", mogę się z nim pożegnać, bo teraz to już broszka marszałka, żeby samolot był dobrze ustawiony. Ja i tak nie widzę płyty. :-))) Natomiast "Follow me" wyjeżdża rzadko, najczęściej po B767, albo małe samoloty, które są czasem wprowadzane na małą płytę. Nie ma fizycznie możliwości, żeby "Follow" wyjeżdżało po każdy samolot. A nak nawiasem, to ładnie to tak p-o-d-s-ł-u-ch-o-w-y-w-a-ć ?! Pozdrawiam! :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: airfan Re: A po jaką cholerę ten cyrk z tym 'Follow me'? IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 22.07.03, 15:20 a ładnie i to w dodatku nawet to samo lotnisko ! "pilot zgłosi marszałka mogę się z nim pożegnać" - może tępy jestem ale nie łapię... Odpowiedz Link Zgłoś
ddtt Re: A po jaką cholerę ten cyrk z tym 'Follow me'? 22.07.03, 16:36 Gość portalu: airfan napisał(a): > a ładnie i to w dodatku nawet to samo lotnisko ! > "pilot zgłosi marszałka mogę się z nim pożegnać" - może tępy jestem ale nie > łapię... Zgłosił kontakt (wzrokowy) z marszałkiem Odpowiedz Link Zgłoś
del-ta Re: A po jaką cholerę ten cyrk z tym 'Follow me'? 22.07.03, 16:42 Gość portalu: airfan napisał(a): > a ładnie i to w dodatku nawet to samo lotnisko ! > "pilot zgłosi marszałka mogę się z nim pożegnać" - może tępy jestem ale nie > łapię... Co w tym trudnego? Po prostu pilot zgłasza, że widzi marszałka (czyli gościa, który ustawia go na stanowisku), a ja mogę mu już powiedzieć "Dzięki, do usłyszenia". I w tym momencie już jakby kończę pracę z danym samolotem. "Przejmuje" go właśnie marszałek. Znaczy mnie też łobuzie podsłuchujesz?! ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: airfan Re: A po jaką cholerę ten cyrk z tym 'Follow me'? IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 23.07.03, 09:07 no popatrz jaki ten świat mały, nawet nie wiedziałem że to ty :-) Odpowiedz Link Zgłoś
pi_lotnik Re: A po jaką cholerę ten cyrk z tym 'Follow me'? 22.07.03, 19:46 Były przypadki katastrof, no wypadkó spowodowanuch przez podsłuchiwaczy... A tak na marginesie, jak dalego od lotniska z tago aparaciku słychać ciebie i samolot, bo tak się ,czysto teoretycznie zastanawiam czy odemnie z ogródka by się nie dało... Jako kołysankę puszcam sobie przez radio sygnał z radiolatarni pik pikp pik i tak do usranej śmierci... PZDR pi_lotnik Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aviation-fun Re: A po jaką cholerę ten cyrk z tym 'Follow me'? IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 22.07.03, 20:10 Katastrofa raczej nikomu nie grozi gdyż jest to wyłącznie odbiornik na pasmo lotnicze, a co do jego czułości to z zewnętrzną anteną w okolicach Węgrzc bardzo wyraźnie słychać ATIS, kontrolerów słychać bez problemów nawet na oryginalnej antenie tego odbiorniku (jest to urządzenie ręczne). Odpowiedz Link Zgłoś
pi_lotnik Re: A po jaką cholerę ten cyrk z tym 'Follow me'? 23.07.03, 19:30 a jakie to pasmo, znaczy się częstotliwość, bo ja tylko radio latarni słucham jak mi się nudzi... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: airfan Re: A po jaką cholerę ten cyrk z tym 'Follow me'? IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 24.07.03, 08:21 TWR 118.100 APP 121.075 ATIS 126.125 Odpowiedz Link Zgłoś
pi_lotnik Re: A po jaką cholerę ten cyrk z tym 'Follow me'? 26.07.03, 17:06 Co to jest ATIS, jestem technicznym laikiem, dlatego pytam... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aviation-fan Re: A po jaką cholerę ten cyrk z tym 'Follow me'? IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 26.07.03, 17:26 Ja też jestem laikiem, ale z Flight Simulatora 2002 wiem, że tak nazywa się automat o męskim głosie (tak jest w każdym bądź razie na Balicach), który w kółko powtarza pogodę w obrębie lotniska. Odpowiedz Link Zgłoś
del-ta Re: A po jaką cholerę ten cyrk z tym 'Follow me'? 26.07.03, 17:30 pi_lotnik napisał: > Co to jest ATIS, jestem technicznym laikiem, dlatego pytam... ATIS to jest informacja o pogodzie. Pilot ją sobie odsłuchuje i wie, jaki jest wiatr, widzialność, ciśnienie, temperatura, droga startowa w użyciu itp. Każda informacja jest oznaczona literą. Kiedy podaję pilotowi, jaka jest aktualna informacja na ATIS-ie (podaję literkę), to on wie, czy ma aktualne dane. I oczywiście od razu informuję go o zmianie tej informacji. Jest ona oczywiście nadawana po angielsku, a ja jej nie muszę słuchać, bo mam na bieżąco to samo na monitorze przed nosem. Odpowiedz Link Zgłoś
pi_lotnik Re: A po jaką cholerę ten cyrk z tym 'Follow me'? 01.08.03, 18:22 A tak a propos, to co jest na pozostałych częstotliwościach??? Odpowiedz Link Zgłoś
lukaszn3 Re: A po jaką cholerę ten cyrk z tym 'Follow me'? 22.07.03, 15:56 Mirko kto lotowskich pilotow naprowadza / macha palkami juz przy gacie? Mechanicy, loaderzy??? L Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: robbie witaj w klubie ;) IP: *.toya.net.pl 06.08.03, 12:01 A to witaj w klubie! Też jestem podsłuchiwaczem :) Niestety to nielegalne hobby... :| Odpowiedz Link Zgłoś
johnny_tomala Re: witaj w klubie ;) 06.08.03, 12:38 oooo to mnie kolega zaskoczył, skoro w sprzedaży całkiem legalnej są radia o takiej częstotliwości to dalczego nielegalne? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wojek1 Re: witaj w klubie ;) IP: *.lot.pl 06.08.03, 18:17 johnny_tomala napisał: > oooo to mnie kolega zaskoczył, skoro w sprzedaży całkiem legalnej są radia o > takiej częstotliwości to dalczego nielegalne? Czesc Bo miec wolno - konstytucja pozwala. Co innego - uzywanie. Pozdr. Wojtek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: robbie Re: witaj w klubie ;) IP: *.toya.net.pl 06.08.03, 20:59 A podsłuchiwanie nie kończy się na lotnikach :D zbyt wiele nie mówmy... ;) Odpowiedz Link Zgłoś
johnny_tomala Re: witaj w klubie ;) 07.08.03, 09:42 a pokażcie mi paragraf z któego mnie wsadzą? może istnieje taki - nie wiem jak wiecie to mnie uświadomcie. generalnie to sądzę że mówienie że to jest nielegalne jest bez sensu i mówi się tak bo .... tak. bo zawsze siętak mówiło , bo w PRL u wszystko było nielegalne itd. a wg. mnie g... prawda. jest radio, można kupić, mozna słuchać. słuchaniem nie powoduje zagrożenia w ruchu lotniczym. ani w żadnym innym. a policjanci jak nie chca żeby ich słuchać to nich se kupią radia z koderami czy jak to się tam nazywa, żaden problem. po za tym, poza samolotami nic innego do słuchania mnie nie interesuje. nikogo nie krzywdzę i już !!!!!! cholera prawie mały manifest powstał. jak się kiedyś porządnie spiję (naturalnie posłuchowywując) to może taki manifst napiszę (konstytucję kiedyś po pijaku z kumplem napisałem to mnaifestu podsłuchowywacza nie napisze?) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M..M Re: witaj w klubie ;) IP: SquidNT:* / 10.10.10.* 07.08.03, 10:13 johnny_tomala napisał: > a pokażcie mi paragraf z któego mnie wsadzą? > może istnieje taki - nie wiem jak wiecie to mnie uświadomcie. Prosze bardzo: Prawo lotnicze, ustawa z dnia 3 lipca 2002 Art. 125 par.2 Dodatkowo prawo telekomunikacyjne, ale w tej chwili nie mam pod ręką Pozdrawiam M..M Odpowiedz Link Zgłoś
pi_lotnik Re: witaj w klubie ;) 07.08.03, 18:39 A w Hamburgu taki koleś spowodował wypadek... ======================================================= The ultimate Speed Metal solution Odpowiedz Link Zgłoś