Dodaj do ulubionych

strach przed lataniem

IP: *.dhs.org 27.08.03, 11:55
ciekawy jestem ilu jest takich co kochają samoloty ale za żadne skarby by
nie polecieli(niestety ja do nich należę).Proszę o wpisy i ewentualną radę
jak sobie poradzić z tym uprzedzeniem.Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • Gość: pilot Re: strach przed lataniem IP: *.Astral.Lodz.PL 27.08.03, 16:12
      Nie masz sie czego bać , latanie samolotem to czysta przyjemność. Ja latam
      czesto, zazwyczaj to służbowo, najczęściej do Niemiec, Francji czasami do Włoch
      i z rodziną na wakacje :-) Tutaj nie ma się czego bać. Musisz spróbować
      polecieć samolotem, przy starcie poczujesz troche wcięcie w fotel, ale jak
      samolot bedzie już na pełnej wysokości to czujesz sie tak jakby samolot stał w
      miejscu. Im mniejszy samolot tym bardziej czuć start a im większy tym mniej a w
      tych transatlantyckich nic nie czuć. Z mojego doświadczenia wynika że mniej
      odczuwalny lot jest w Airbusach niż w Boeingach, ale to chyba zależy też od
      pilota.
      A więc musisz się przełamać, bo to naprawde nic strasznego!!!
      Powodzenia

P.S. Jezeli masz jeszcze jakieś pytania to pisz pod adres: kuba197@wp.pl
    • lubicz1 Re: strach przed lataniem 27.08.03, 18:43
      Jesli lubisz lotnictwo to postaraj sie zrozumiec co sie dzieje podczas lotu
      (troche fizyki nie zaszkodzi). Mnie zawsze pomaga jesli siedze za skrzydlem i
      obserwuje wysuwajace sie flapy przed startem i ladowaniem, podnoszace sie
      spoilery, ailerony itd. To daje poczucie, ze wszystko jest "under perfect
      control". Poza tym, pomysl ile czasu spedzil Twoj pilot szkolac sie zanim
      poprowadzil ten samolot, a porownaj to np. z kierowca autobusu.
    • Gość: kris Re: strach przed lataniem IP: *.bialogard.sdi.tpnet.pl 27.08.03, 21:11
      Wielkie dzięki Panowie.Pojurze wyruszam do Radomia ,mam zamiar się przełamać i
      zafundować sobie lot widokowy.Serdecznie pozdrawiam!
      • Gość: eddie Re: strach przed lataniem IP: *.era.pl 12.09.03, 10:58
        a jak to jest ze sprzętem?
        latam nawet czesto i zawsze się boję.
        co do kompetencji pilotów nie mam żadnych lęków, ale zawsze boje się że jednak
        coś tam padnie w tym samolocie. jak to jest? zawsze się ma prawo coś zepsuć,
        ale jak czesto to może się stać, co się może zepsuć, co musi się zepsuć żeby
        było niebezpiecznie (ewentualne odpowiedzi ze silnik na przykład będą
        idiotyczne)
        opowiedzcie coś o tej stronie "bania się".
        dzieki
        pzdr
        • Gość: toya Re: strach przed lataniem IP: *.acn.waw.pl 01.10.03, 19:45
          -ja zawsze mam paranoje, ze odpadnie skrzydlo:-) ale kocham latac mimo strachu,
          to bardzo ambiwalentne uczucia... na dodatek wyszkolilam sie na samolotach ,
          aby juz sie w ogole nie bac, Tobie tez radze!!
          • chabiort Re: strach przed lataniem 02.10.03, 10:22
            dzieki ja też bym się chciał wyszkolić ale brak kasy mnie powstryzmuje
            skutecznie - moze kiedyś.
            ja też bardzo lubię latać i też się boję i wszyscy sie dziwią jak tak można :-)
            pozdro
            eddie
            • Gość: Romek Re: strach przed lataniem IP: *.chello.pl 04.10.03, 00:19
              Dlaczego strach przed lataniem jest tak wielki, wobec jego braku przy
              nieporównanie większym ryzyku jazdy samochodem? Bo tam zagrożenie śmiercią
              następuje szybko, zanim zdążysz pomyśleć. Można sobie wyobrazić jedynie równy
              strach w zalanej łodzi podwodnej bez możliwości wynurzenia, choć ten pierwszy
              jest chyba silniejszy. Czy ktoś wie, czy są znane filmy z zachowania się
              pasażerów lub pilotów w śmiertelnym pikowaniu? Napiszcie o tym.
    • Gość: untochables Re: strach przed lataniem IP: 213.76.152.* 07.10.03, 14:22
      latanie jest mniej ryzykowne niz jazda pociągiem
      piloci to zawsze ludzie bardzo dobrze wyszkoleni
      nie jak kierowcy PKS
      i ta niesamowita przyjemność przy starcie
      ;)))

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka