gucek1 25.08.04, 21:51 Witam mam taki problem w ibizie 1.4 rocznik 2001 że od dwu tygodni w zbiorniczku wyrównawczym ubywa płyn chłodzący ( dwa razy dolewałem )niestety nic niewidać że by gdzieś ciekło, co może byc przyczyną , prosze o opinie Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
lobuzek1 Re: znikający płyn chłodzący 25.08.04, 23:25 Jeśli wykluczasz wycieki, to stawiam na walniętą uszczelkę pod głowicą. Sprawdź pod korkiem wlewu oleju i na bagnecie jego stan (czy nie jest spieniony) i kolor (jeśli jest barwy kawy z mlekiem to uszczelka). Zobacz też czy nie robi się "masło" pod korkiem wlewu oleju. Odpowiedz Link Zgłoś
takietam1 absolutnie nie. 30.08.04, 07:10 Najpierw pytania do wlasciciela, czy w tym samochodzie zbiorniczek wyrownawczy ma polaczenie zwykla rurka z chlodnica? Przy korku wlewu do chlodnicy? A zbiorniczek przelewowy nie ma korka cisnieniowego? Bo jesli tak to: 1) konstrukcja zbiorniczka wyrownawczego pozwala na zasysanie plynu w czasie gdy jest go zbyt malo w ukladzie i silnik stygnie. Wtedy plyn jest "pociagany" najbardziej, kiedy sie kurczy do temperatury otoczenia. 2) Plyn z ukladu chlodzenia jest wypychany do zbiorniczka wtedy, kiedy w ukladzie panuje zbyt wysokie cisnienie i zbyt duzo plynu. 3) GDYBY w ukladzie chlodzenia bylo zbyt duze cisnienie spowodowane wydmuchana uszczelka z glowicy, to wtedy PLYNU W ZBIORNICZKU przybywa. Az do calkowitego wywalenia plynu z chlodnicy. Wnioski: Uszczelka pod glowica jest NA PEWNO dobra. (Bo plynu w zbiorniczku ubywa) Kolejne wnioski: Zasysanie plynu ze zbiorniczka do ukladu chlodzenia oznacza jedynie maly wyciek, ktory jest potem kompensowany przez zassanie brakujacego plynu w czasie stygniecia silnika. Oznacza to calkowicie normalna prace ukladu chlodzenia i zaworu cisnieniowego w korku do chlodnicy. !!!Oznacza tez rowniez, ze wyciek nastepuje jedynie na goracym silniku i jedynie pod cisnieniem!!!! Przyczyn wycieku nalezy wiec szukac po stronie silnika w czasie normalnej jego pracy. Najczestszymi przyczynami sa: 1) pompa wody (tutaj wyciek musialby byc jedynie w czasie pracy silnika a wiec pod cisnieniem, a wiec obserwowac pompe na duzych obrotach i goracym silniku) 2) zawor nagrzewnicy (malo prawdopodobne) 3) przewody cisnieniowe przy opaskach (ulegaja rozwarstwieniu i ciekna jedynie w czasie jazdy powodujac powstawanie minimalnej struzki plunu, przez co wyciek jest prawie niewidoczny) Zadna inna przyczyna NIE WCHODZI W RACHUBE!!! I mowie wam to jako doktor specjalista od chorob przyzebia. A wiec wiem co mowie. Hehehe. Naprawa: Pojechac do mechanika, kazac sprawdzic uklad chlodniczy pod cisnieniem. (jest do tego specjalne narzedzie, taka glowica nakladana na chlodnice z pompka) Pompuje sie to i od razu widac i sluychac gdzie cieknie. Proste jak budowa cepa, mam nadzieje, ze pomoglem. W calkowicie innym przypadku, kiedy zbiorniczek przelewowy ma korek cisnieniowy a chlodnica nie i plynu dolewa sie jedynie przez korek wlewu do zbiorniczka, to znaczy ze mamy problem. Wtedy mamy do czynienia z innym ukladem i tzw. zbiorniczkiem cisnieniowym a cale powyzsze rozumowanie nie ma wtedy sensu i trzeba rozpatrywac wieksza game wariantow w tym uszczelke pod glowica. (test chemiczny na obecnosc CO2 w zbiorniczku cisnieniowym) Pozdrawiam serdecznie. Odpowiedz Link Zgłoś
lobuzek1 Re: absolutnie nie. 30.08.04, 12:30 Jedna uwaga - przecież płynu może ubywać także przy walniętej uszczelce. Jeśli płyn przedostaje się do komór spalania, to naturalne jest, że będzie go ubywać, tyle że wtedy spaliny powinny wyglądać inaczej niż zwykle. Jesli natomiast uszczelka poszła pomiędzy kanałem wodnym i olejowym, to płyn miesza się z olejem i go przybywa (sam tak miałem u siebie). Natomiast co do wycieków to się zgadzam, są trudne do wykrycia i zanim zacznie się dłubać przy poważniejszych rzeczach należy wykluczyć wycieki. Jeśli auto jest zagazowane, to trzeba też brać pod uwage parownik, ogrzewany niczym innym jak właśnie płynem chłodniczym. Warto też zacząć od najbardziej prozaicznej rzeczy, a mianowicie samego korka od zbiorniczka wyrównawczego, może to on nie trzyma ciśnienia i puszcza płyn. Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
marcin.klonowski Re: znikający płyn chłodzący 30.08.04, 13:10 jeżeli padła uszczelka pod głowicą to powinien się z rury wydechowej wydoywać biały dym (para) Odpowiedz Link Zgłoś