jacek.o 24.09.04, 12:34 Założyłem do auta filtr oleju NTZ i przejechałem 30 000km bez wymiany oleju... wszystko gra, ale obawiam się czy wymiana oleju dopiero po 150 000km jest bezpieczna ( producent to gwarantuje )? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
macwall Re: Filtr NTZ 24.09.04, 18:34 Producent oleju czy samochodu czy tez filtra gwarantuje nieszkodliwy dla auta przebieg 150 tys km bez wymiany? Bo to jakas bzdura! Moze Ci sie pomylilo i chodzi Ci o 15 tys km, bo az mi sie wierzyc nie chce szczerze mowiac ze mowisz to powaznie. Ciagniki siodlowe ktore maja silniki naszpikowane elektronika i komputerami nadzorujacymi olej, paliwo itd maja przegladay co kilkadziesiat albo kilkaset tys km ale Ty chyba takim nie jezdzisz..prawda? Olej TRZEBA wymieniac co 15 tys km (albo szybciej) lub raz do roku. Nie dlatego ze sie brudzi tylko dlatego ze traci swoje wlasciwosci (badz z zuzycia badz przez starzenie sie). Oczywiscie mozesz jezdzic nawet i 50 tys nie zmieniajac oleju, ale za rok dwa nagle zobaczysz ze nie ma kompresji, ze sie panewki zatarly, ze sie costam pozatykalo... Auto stanie i lipa.. naprawa za gruube pieniadze. Jezeli gadam glupoty to niech mnie ktos wyprostuje pliz. Odpowiedz Link Zgłoś
lobuzek1 Re: Filtr NTZ 24.09.04, 23:34 Macwall napisał tak, że nic dodać, nic ująć. Wymiana oleju po 150 tysiacach kilometrów? Chyba w jakiejś książce z zakresu fantastyki naukowej. Odpowiedz Link Zgłoś
jacek.o Re: Filtr NTZ 30.09.04, 23:08 jak nie wierzysz to wejdź na stronę www.ntz-filter.com ( a jak nie znasz angielskiego to na www.marian_36.webpark.pl )... a potem możemy pogadać ... Odpowiedz Link Zgłoś
macwall Re: Filtr NTZ 02.10.04, 10:53 Podtrzymuje to co wczesniej napisalem. Tego ze olej nadaje sie do wymiany NIE ODCZUJESZ organoleptycznie. Silnik bedzie chodzil jak dawniej tylko zacznie sie zuzywac w tempie wzrastajacym wykladniczo. Niekoniecznie po 30, moze po 50tys. Przeczytalem o tych filtrach i jakos mnie to wcale nie przekonalo - to nie jest jakis cudowny filtr tylko zwykly filtr celulozowy (papierowy inaczej) ktory jedynie filtruje dokladniej. Nie wplywa jednak na pozostale parametry oleju kwalifikujace do wymiany. Jezeli w to wierzysz co tam jest napisane to proponuje zebys dal znac jak auto jezdzi po 150tys bez wymiany oleju (o ile jakikolwiek jeszcze zostanie;) ). PS. w magnetyzery tez nie wierze. Masz silnik diesla czy beznynowy? jak diesel to moze troche dluzej pojezdzi. Odpowiedz Link Zgłoś