19.12.04, 22:29
Mam problem z " maluchem", a mianowicie gdy uruchomię zimny silnik to po do0daniu gazu przygasa, nawet podczas jazdy, dy zatrzymam się na skrzyżowaniu też przygasa, ale gdy silnik nagrzeje się wszystko jest ok. Co to może być? Czy może to być luz na zaworach?
Obserwuj wątek
    • patrycjusz_g Re: Fiat 126p 20.12.04, 23:13
      A może to wina filtru powietrza ? POMÓŻCIE
    • ag2812 Re: Fiat 126p 20.12.04, 23:56
      Jeżeli występuje to tylko na zimnym silniku to prawie napewno nie jest to luz zaworów ani filtr powietrza. Przyczyny szukałbym w układzie zapłonowym a w dalszej kolejności ewentualnie w gażniku. Jesli to 126 w wersji z aparatem zapłonowym (nie EL) to zacznij od sprawdzenia szczeliny i czystości styków na przerywaczu. W dalszej kolejności rozdzielacz zapłonu jeśli występuje (bo nowsze już miały cewki dwuobwodowe) przewody wysokiego a szczególnie styki i dalej świece i ustawienie szczelin. Na koniec ustaw wyprzedzenie zapłonu. jeśli nie pomoze sprawdź ustawienie gaźnika poziom paliwa, ustaw wolne obroty i skład mieszanki na wolnych obrotach. 90/100 F126 po takich zabiegach będzie chodzić bez zarzutu. Oczywiście jeśli filtr powietrza nie był zmieniany a zawory nieregulowane "odkąd pamiętasz" to napewno nie zaszkodzi to zrobić.
      Pozdr.
    • diabel.tasmanski Re: Fiat 126p 21.01.05, 12:59
      ssanie wyłącz :) ten typ tak ma
    • marekglowacz Re: Fiat 126p 22.01.05, 15:54
      to chyba najnormalniejszy z objawów fiacika. To samo miałem w 125p, zimny bez
      ssania ni cholery, zgodnie z powiedzeniem "ja mu gaz a on zgasł". Zimnego nawet
      zapalić bez ssania nie da rady, pierwsze kilometry też na ssaniu zawsze
      jechałem bo inaczej na każdym skrzyżowaniu zdychał a jak nie zdechł na wolnych
      obrotach to i tak nie ruszył. Dodanie gazu dawało efekt odwrotny od
      zamierzonego. Zawsze uważałem to za normalne dla tego samochodu i nawet się nie
      zastanawiałem czy to usterka :)
    • marcin.klonowski Re: Fiat 126p 27.01.05, 10:09
      A może linka od ssania jest źle wyregulowana?
      • jaro_ss Re: Fiat 126p 28.01.05, 12:38
        Przedmuchaj dyszkę niskich obrotów i popzrz, czy nie trzeba wymienić jakiejś
        uszczelki w gaźniku...
    • drac0 Re: Fiat 126p 28.01.05, 13:37
      Ten typ tak ma hehe :)
      Powietrze dolotowe go gaznika powinno byc cieple w pierwszej fazie rozruchu.
      Pozniej musi byc zimne. Jak przy rozruchu dostanie zimnego powietrza zdycha - i
      po to wlasnie jest ssanie, zamyka dolot zimnego powietrza go gaznika, podnosi
      obroty zeby nagrzac silnik.
      u mnie w CC700 to samo.
      Pozdrawiam
      • etom wow 29.01.05, 01:55
        drac0 napisał:
        > Powietrze dolotowe go gaznika powinno byc cieple w pierwszej fazie rozruchu.
        > Pozniej musi byc zimne. Jak przy rozruchu dostanie zimnego powietrza zdycha -
        > i po to wlasnie jest ssanie, zamyka dolot zimnego powietrza go gaznika,

a cieple bierze wtedy...no skad ??
        ssanie to wzbogacenie mieszanki - powod ,mniejsz lotnosc zimnego paliwa
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka