Dodaj do ulubionych

problem z wyjącym sprzęgłem

29.12.04, 18:40
w moim yarisie,gdy na wstecznym puszczam sprzęgło w momencie zasprzęglenia
słychać buczenie.czasami dzieje się to na jedynce(gdy jest duże obciążenie
np.przy ruszaniu pod górkę lub gdy ruszę na wstecznym,potem wrzucę jedynkę
też mogę to buczenie wywołać).z góry dziękuję za wasze porady
Obserwuj wątek
    • tomkoziolek Re: problem z wyjącym sprzęgłem 30.12.04, 18:55
      Witam
      Mam podobny problem w Toledo II 1,8 20V. U mnie dodatkowo czuć to na pedale
      sprzęgła. Objaw taki sam , w momencie wsprzęglania słychać jakby dudnienie i
      czuć na pedale. Jedni mówią że to skończył się docisk albo sprzęgło , inni żę
      to coś z kolektorem wydechowym. Na razie nie doszedłem co to . Będę walczył
      dalej , a objaw ten jest cholernie denerwujący. Gdybyś znalazł odpowiedź , będę
      wdzięczny za ujawnienie przyczyny . Dodam tylko żę przebieg Seacika to 52 tys.
      Napisz coś więcej może razem dojdziemy co to.
      Pozdro
      • darek9999 Re: problem z wyjącym sprzęgłem 30.12.04, 23:17
        wydaje mi się,że na zimnym sprzęgle,na jedynce trochę szarpie mi pedał(odczucie
        tak jakby buksowalo koło)przebieg auta 35 tys km.co ciekawe mialem golfa 4 1,6
        i tam przy ruszaniu,a nawet na drugim biegu słyszałem pisk.w serwisach jak
        zwykle nigdy się z tym nie spotkali,ale zauważyłem,że gdy słyszę taki dźwięk
        przy ruszaniu spod świateł to zawsze w pobliżu jest golf,oktawia,toledo lub
        bora.tamto auto sprzedałem,bo mógłbym o nim książkę napisać,jaki to był knot,a
        tu traf chciał,że kupiłem używanego yarisa i znów problemy ze sprzęgłem
        • tomkoziolek Re: problem z wyjącym sprzęgłem 31.12.04, 16:06
          Jwki zbieg okoliczności. Ja sprzedałem golfa 4 1,6 bo zaczął się sypać ( między
          innymi sprzęgło i przegób ) . Ale wracając do problemu , czy w yarisie są
          zmienne fazy rozrządu , jeżęli tak to podobno drgania przenoszą się z silnika ,
          w Toledo są zmienne fazy , w serwisie jak byłem i przedstawiłem swój problem to
          stwierdzili że wszystkie toledo z silnikiem 1,8 20 V tak mają , aha sprawdź czy
          po puszczeniu sprzęgła nie dochodzą cię hałasy w okolicy skrzynki
          przekładniowej , takie jakby dźwięczenie , jeżeli tak to czasami docisk możę
          być wadliwy. Jeżęli chodzi o zimny silnik to u mnie jest dokładnie tak samo ,
          hałasy są bardziej słyszalne i odczuwalne , po przejechaniu jakiś 200 m
          maleją , ale przy ruszaniu z większym obciążeniem lub pod górkę znów je
          słychać. w przyszłym tygodniu jadę do zaprzyjaźnionego mechanika-zapaaleńca
          może coś znajdziemy wspólnie. Jakby coś Ci się nasunęło pisz.
          • darek9999 Re: problem z wyjącym sprzęgłem 31.12.04, 16:57
            żadnych hałasów nie słychać,zaś cała reszta jest jakby,żywcem wyjęta z mojego
            auta.silnik yarisa to vvti,czyli ze zmiennymi fazami rozrządu.natomiast toledo
            ma 5 zaworów na cylinder i chyba zmienne długości kolektorów dolotowych,raczej
            skok zaworu iczas otwarcia jest stały.ps wszystkieg najlepszego w nowym 2005
            roku,obyśmy za swoje pieniądze kupowali auta o niezawodności golfa 2 czy merca
            beczki
            • tomkoziolek Re: problem z wyjącym sprzęgłem 01.01.05, 21:08
              Pozdrowienia i życzenia , aby problem ze sprżegłem sie wyjaśnił , jak będę coś
              wiedział to napiszę

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka