omd54 11.06.05, 20:43 mam seicento 900 i przejechane około 60 tyś.km., jeżdziłam cały czas na mobilu syntetycznym, czy mogę teraz przy wymianie zalać silnik mineralnym olejem, czy cały czs musi być syntetyczny - jeżdżę tylko po mieście, dziękuję Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
hondziarz Re: do p.Klonowskiego 11.06.05, 21:53 klonowski się nie nazywam, ale odpowiem jako ja. Nie rozumiem po cholere i dlaczego zmieniać olej z lepszego na gorszy. Możesz mi to wyjaśnić? Odpowiedz Link Zgłoś
vatseq Re: do p.Klonowskiego 12.06.05, 00:53 Nie nazywam się omd54, ale odpowiadam jako ja. Domyślam się, że chodzi o oszczędność kilku złotych :-) Ja bym nie przechodził na gorszy olej nawet z powodu oszczędności. Pomyśleć też należy o zimie i kłopotach z rozruchem na mineralnym - na syntetyku mniejsze opory przy kręceniu zimnego silnika = mniejszy stres dla akumulatora i katalizatora (który dostaje czyste paliwo, zanim motor nie zaskoczy). vatseq Odpowiedz Link Zgłoś
bambus_us Re: do p.Klonowskiego 12.06.05, 03:13 Mozesz spokojnie przejsc na mineralny ,tylko pilnuj wymiany z czestoscia zalecana przez producenta .Takze lepkosc musi byc odpowiednia .Olej syntetyczny to jest tak jakby uzywac dwoch kondomow .Jest lepszy od mineralnego ,ale czy potrzebujesz syntetyczny?W zimie nie bedziesz mial problemow z mineralnym ,bo w Polsce nie ma zimy .Lej smialo . Odpowiedz Link Zgłoś
omd54 Re: do p.Klonowskiego 12.06.05, 09:26 dziękuję za szczere wypowiedzi, faktycznie chodzi o kasę, syntetyczny jest dość drogi, wiem że to taka pozorna oszczędność, ale jak z pieniędzmi cienko to co robić - pozdrawaim monika Odpowiedz Link Zgłoś
mobile5 Re: do p.Klonowskiego 12.06.05, 16:39 www.allegro.pl/show_item.php?item=54266675 Odpowiedz Link Zgłoś
lobuzek1 Re: do p.Klonowskiego 12.06.05, 20:27 Jasne, oszczędność. Tylko ile razy w roku zmieniasz olej, bo jak piszesz jeździśz tylko po mieście? I ile tym autem jeszcze pojeździsz żeby oszczędności się zwróciły? Wystarczy poszukać oleju w tańszym sklepie, różnice mogą dochodzić nawet do kilkunastu złotych na litrze. I ostatnia uwaga - Ile lejesz tego oleju? 4 litry? To ile zaoszczędzisz? 30-40 zł? A ile wydajesz na paliwo? Przecież tego nawet nie odczujesz przy zmianie oleju. Sama zdecyduj, czy eksploatowanie silnika na gorszym oleju jest warte tych mizernych oszczędności. Moim zdaniem absolutnie nie. Odpowiedz Link Zgłoś
hondziarz Re: do p.Klonowskiego 12.06.05, 13:23 rozumiem problemy finansowe, ale podejdź do tego tak. Renomowanej marki mineral kosztuje tylko, co np. litr syntetyka orlenu czy lotosu. Wybierz więc takie marki, a nie drogie shelle, castrole czy mobil. Odpowiedz Link Zgłoś
vatseq Re: do p.Klonowskiego 13.06.05, 10:36 Dokładnie! Tańszy syntetyk z Orlenu nie jest wcale gorszy od zachodnich marek: na świecie jest tylko czterech producentów dodatków uszlachetniających do olejów syntetycznych (wg informacji od fachowca z Orlenu), wszyscy producenci przygotowują jedynie tzw. bazę i kupują owe dodatki. A właśnie owe dodatki stanowią o własnościach oleju. vatseq Odpowiedz Link Zgłoś
marcin.klonowski Re: do p.Klonowskiego 13.06.05, 10:22 można zmienić na mineralny bez problemu Odpowiedz Link Zgłoś
marcin.klonowski Re: do p.Klonowskiego 13.06.05, 10:25 Mineralny ma nawet lepsze własności smarujące niz syntetyk, ale szybciej podlega procesom starzenia, trzeba więc zwracać baczniejszą uwaghę na jego stan i jeżeli robi się zupa to nawet wymienić go przed terminem. Jak na SC 900 mineralny będzie ok. Nie jest to technika kosmiczna Odpowiedz Link Zgłoś
siwy-55 Re: do p.Klonowskiego 25.06.05, 16:01 marcin.klonowski 13.06.2005 10:25 Mineralny ma nawet lepsze własności smarujące niz syntetyk, ale szybciej podlega procesom starzenia, trzeba więc zwracać baczniejszą uwaghę na jego stan i jeżeli robi się zupa to nawet wymienić go przed terminem. Jak na SC 900 mineralny będzie ok. Nie jest to technika kosmiczna -------------------------------------------------------------------------------- Panie Marcinie,kto panu takich glupot naopowiadal ? ,ze syntetyczny low friction oil smaruje gorzej ???. Pzdr. ________________________________________________________________________________ Odpowiedz Link Zgłoś
marcin.klonowski Re: do p.Klonowskiego 27.06.05, 10:48 Drogi Panie a na czym jeżdżą silniki w rajdzie Paryż-Dakar? na MINERALNYM. W paru innych dyscyplinach też. Rozumiem, że nie ma Pan styku z tą częścią motoryzacji, ale proszę tego nie nazywać głupotami. Przez szacunek dla rzeczy, które nie są Panu znane. Tu jednak dodam, że ja też zrobiłem wielkie oczy jak się o tym dowiedziałem pare lat temu. Sam mam trochę do czynienia z silnikami wyczynowymi, więc jest to wiadomość sprawdzona Odpowiedz Link Zgłoś
poldek16 Re: do p.Klonowskiego 27.06.05, 12:47 marcin.klonowski napisał: > Drogi Panie a na czym jeżdżą silniki w rajdzie Paryż-Dakar? na MINERALNYM. W > paru innych dyscyplinach też. Drogi Panie Marcinie, jeśli już zna się Pan tak na rzeczy i zaleca mineralny do SC900 powołując się na rajd Paryż-Dakar to jeszcze dobrze by było aby dodać pod jakimi warunkami olej mineralny będzie lepszy od syntetyku. To bardzo wazne bo jeśli się nie mylę autor postu na rajd się nie wybiera. Odpowiedz Link Zgłoś
siwy-55 Re: do p.Klonowskiego 28.06.05, 08:34 hondziarz napisał: można zmienić ale po co? -------------------------------------------------------------------------------- siwy-55 napisał: .. na "Kujawski" , koniecznie z pierwszego tloczenia !!! -------------------------------------------------------------------------------- Odpowiedz Link Zgłoś
siwy-55 Re: do p.Klonowskiego 29.06.05, 08:23 HIGH STRESS LUBRICATION FOR SMALL ENGINES USE EVERY OIL CHANGE Today's smaller engines work harder and run hotter than six and eight- cylinder engines. This can cause motor oil breakdown. STP® Four-Cylinder Oil Treatment provides high stress lubrication protection for today's smaller engines. Specially formulated to fight metal-to-metal friction by providing a thicker cushion between moving parts. STP® 4-Cylinder Oil Treatment fights friction to help: Resist motor oil breakdown Counteract oil thinning by boosting viscosity Increase anti-wear protection Try the complete line of STP® Oil Additive products: Oil Treatment, Smoke Treatment and Engine Stop Leak. DIRECTIONS: For best results, add one bottle to 4 or 5 quarts of oil (approximately 10%) at every oil change or between oils. www.stp.com/oil_4cyl.html www.stp.com/oil_oil.html .. przezemnie kontinuerligt sprawdzaone od 1976 roku , STP produkty sa kontinuerlig ulepszane. "Castrol MagnaTec" zawiera STP® Oil Treatment , link ; www.stp.com/oil_oil.html Odpowiedz Link Zgłoś