buczynj 17.09.02, 23:41 Mam pewien problem czy jest prawdą,że na luzie w samochodach z instalacją LPG nie powinno dojeżdać się do skrzyżowań. W moim przypadku w takiej sytuacji silnik automatycznie gaśńie Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
sts Re: lpg na luzie 18.09.02, 07:51 Nie jest prawdą. Nie powinien gasnąć - prawdopodobnie masz zbyt ubogą mieszankę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wojtek Re: lpg na luzie IP: *.waw.cdp.pl 19.09.02, 11:38 A mnie gasł, bo miał ustawioną za bogatą miesznkę(!) i go zalewało :) teraz gaśnie tylko rano - jak się rozgrzewa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zenon77 Re: lpg na luzie IP: *.man.polbox.pl 18.09.02, 11:47 Moim zdaniem, a jestem w tej chwili posiadaczem drugiego z kolei auta zasilanego LPG. Obydwa były 10-letnie i z najtańszą instalacją, recepta jest prosta jak drut. Regulacja instalacji, którą zrobi Ci każdy warsztat wyposażony w analizator spalin za ok. 20-30 pln. Gdyby to nie pomogło przyczyny mogą być różne (zła jakość gazu, zanieczyszczony filtr w instalacji). Tak czy inaczej nie obędzie się bez wizyty u solidnego rzemieślnika. Odpowiedz Link Zgłoś
adam.grabalowski Re: lpg na luzie 18.09.02, 19:55 Obaj Panowie, którzy odpowidali "dwa piętra wyżej" mają rację. Samochód z instalacją LPG musi mieć ustawione wolne obroty i nie powinien gasnąć. Fachowiec z odpowiednimi przyrządami powinien sobie z tym poradzić. Ten, który nie ma przyrządów może co najwyżej "podciągnąć" obroty na przepystnicy. Ale nie o to chodzi. Nawiasem mówiąc, problemy z biegiem jałowym nasilają się czesto właśnie w czasie ochłodzenia. Bardzo ważną rolę odgrywają przewody wysokiego napięcia, świece i w ogóle sprawność elementów odpowiedzialnych za jakość iskry świecy zapłonowej. Czystośc filtra powietrza, filtra paliwa też coś znaczy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lopi1 Re: lpg na luzie IP: 213.216.77.* 19.09.02, 21:38 Temat był poruszany na www.autocentrum.pl na forum LPG wiele razy, przeszukaj archiwum, o ile mnie pamięc nie myli nie mialo to wiele wspólnego ze złą regulacją. PZDR Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: joze Re: lpg na luzie IP: *.ias.wat.waw.pl 24.09.02, 11:05 Miałem podobny problem, po regulacji objawy ustąpiły. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zxy Re: lpg na luzie IP: *.waw.cdp.pl 26.09.02, 10:10 buczynj napisał: > Mam pewien problem czy jest prawdą,że na luzie w samochodach z instalacją LPG > nie powinno dojeżdać się do skrzyżowań. W moim przypadku w takiej sytuacji > silnik automatycznie gaśńie Jezeli na postoju masz dobre wolne obroty to nie jest wina regulacji poprostu zmien kierunek wlotu powietrza, gaz jest na to bardzo czuly Odpowiedz Link Zgłoś
darr.darek Re: lpg na luzie 28.11.02, 17:58 Gość portalu: zxy napisał(a): >Jezeli na postoju masz dobre wolne obroty to nie jest wina regulacji poprostu > zmien kierunek wlotu powietrza, gaz jest na to bardzo czuly Jak Ty chcesz zmieniać kierunek wlotu powietrza :?? . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krzyztof Re: lpg na luzie IP: *.gdansk.sdi.tpnet.pl 30.11.02, 16:38 darr.darek napisał: > > Jak Ty chcesz zmieniać kierunek wlotu powietrza :?? . NOrmalnie wszystko można zrobić.I to jest racja ze dostaje za dużo powietrza w czasie jazdy dlatego gaśnie a na postoju normalnie chodzi.w niektórych trzeba to przerobić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: peu306 Re: lpg na luzie IP: *.rejowiec.pl 03.12.02, 14:20 darr.darek napisał: > > > > Jak Ty chcesz zmieniać kierunek wlotu powietrza :?? . Krzyztof napisał: > NOrmalnie wszystko można zrobić.I to jest racja ze dostaje za dużo powietrza w > czasie jazdy dlatego gaśnie a na postoju normalnie chodzi.w niektórych trzeba > to przerobić. Potwierdzam - w niektórych wózkach trzeba sie pobawić z dolotem powietrza - bo co niby regulować, jeśli na postoju wszystko jest ok, a gaśnie na "luzie" i to tym czesciej, im mocniej wieje "wiatr w oczy"? Tak jest np w przypadku peugeotow, a juz na pewno 306. Prztestowalem osobiscie, zreszta od razu przy zamontowaniu instalacji fachman ostrzegal, ze bedzie gaslo jak sie nie odlaczy oryginalnego wlotu od czoła - po prostu za duzo powietrza wdmuchuje. problem rozwiazuje kawalek papierowej rury do czerpania powietrza gdzies w spokojniejszym miejscu pod maska. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: barti Re: lpg na luzie IP: *.czestochowa.cvx.ppp.tpnet.pl 26.11.02, 21:50 jeżdżę lanosem z instalacja gazowa i też mialem ten problem.fachowiec stwierdził że nie ma pojęcia czemu moj samochod gasnie na luzie po czym wyregulowal mi mieszanke, wzial 30 zl a za brama warsztatu samochod mi zgasl.mam juz na to sposob-zwiekszylem przy reduktorze ilosc wplywajacego powietrza.samochod spala o pol litra wiecej ale przynajmniej nie gasnie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: luk Re: lpg na luzie IP: *.um.krakow.pl / *.um.krakow.pl 11.12.02, 15:06 właśnie, właśnie to jest tylko i wyłącznie wina powietrza, poprostu na gazie nie może być go zbyt dużo bo będzie zdmuchiwał i fura zgaśnie ( to tak jak z piecykiem gazowym w łazienkach), nic tu nie pomoże żadna regulacja, sposób jest jeden, trzeba na wlocie powietrza założyć odpowiedni zawór który będzie się zamykał przy przechodzeniu na gaz, a otwierał na benzynie. Można na stałe wsadzić jakiś ograniczacz powietrza np. korek z dziurką w środku. która będzie przepuszczała małą dawekę powietrza, ale za to w zimie bryka nie odpali bo nie będzie miła ssania. Także trzeba ograniczyć dopływ powietrza, gaz nie lubi go za dużo. Jęśli chodzxi o zawór to szczegóły wyjaśnię na meilu ,,jloveyou@wp.pl" - pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
cobrajas Re: lpg na luzie 12.12.02, 12:14 powiem tak. Regulacja i owszem ale czasem zdażają się takie sytuacje: Lecąc na dużej szybkości i wrzucając silnik na luz zaczyna gasnąć silnik. Często przyczyną jest bezpośredni wlot powietrza do filtra powietrza. Ja zdjąłem w moim i golfie i passacie pierwszy "plastki" wlotu powietrza i wsio się uspokoiło .. pozdrawiam:) Odpowiedz Link Zgłoś