Dodaj do ulubionych

Problem z biegami na zimno

06.11.05, 15:48
Jeżdżę Vectrą 2.0 rocznik 1997.
Od jakiegoś czasu mam problem z wrzucaniem biegów. Ale problem pojawia się tylko i wyłącznie przy zimnym silniku (lub w ogóle, kiedy samochód jest po dłuższym postoju). Wygląda to tak, jakby sprzęgło nie wysprzęglało - wsteczny wchodzi z głosnym zgrzytem, lub w ogóle, żeby tego uniknąć na parkingu rano, muszę wyłączyć silnik, wrzucić wsteczny i dopiero wtedy uruchomić silnik i manewrować. Pozostałem biegi wchodzą wprawdzie bez zgrzytu (wiadomo, są zsynchronizowane) ale za to po przyłozeniu dużej siły. W tym czasie pedał sprzęgła jest jakby "miękki". Problem znika po kilku-kilkunastu minutach jazdy. Wtedy biegi wchodzą już normalnie - łatwo i precyzyjnie. Czasami zdarza się, że w ogóle nie wystepuje.
Zastanawiam się co może być tego przyczyną? czy mozliwe jest zapowietrzenie układu hydraulicznego sterującego dociskiem sprzegła? A może ubytek oleju w skrzyni? Tyle, że o ile wiem, w Oplach nie wymienia sie oleju w skrzyni...
Obserwuj wątek
    • niwela.zj Re: Problem z biegami na zimno 06.11.05, 22:34
      A jak poprzedniej zimy jeżdziłeś? chyba, że teraz kupiłeś ten samochód.
      Wg mnie to olej gęstnieje i dlatego są trudności, a co będzie przy mrozach?
      Chyba, że jest coś innego. Sprawdzić poziom oleju i jeśli się nie wymienia to
      trzeba dolać jakiegoś syntetyka.
      Ja takie coś miałem ale w Polonezie kilka lat temu i po wymianie na syntetyk
      /poradził mechanik/ jak ręką odjął.

Pozdr.
    • sebald Re: Problem z biegami na zimno 09.11.05, 23:30
      Wydaje mi się, że objawy przy wciskaniu sprzęgła mogą wskazywać na usterkę
      hydraulicznego sterowania. Sam mialem kiedyś identyczny przypadek. Trzeba
      sprawdzić, czy nie ubywa płynu hamulcowego.
    • intimo Re: Problem z biegami na zimno 10.11.05, 07:36
      Układ hydrauliczny sprzęgła dzieli płyn ze wspomaganiem kierownicy nie zaś z
      układem hamulcowym.
      Trzeba sprawdzić poziom płynów, to na pewno. Możliwe jest również to, że w
      skrzyni jest jakiś teflonowy preparat mający na celu ukrycie jej niedomagań. To,
      że oleju w skrzyni się nie wymienia oznacza, że nie ma takiej potrzeby a nie to,
      że jest to zabronoine. Przykładowo, po naprawie skrzyni nie zalejesz jej
      przecież starym olejem, prawda? Wymień olej w skrzyni da dobry syntetyk zgodny z
      zaleceniami producenta.
      • thomix Re: Problem z biegami na zimno 10.11.05, 11:43
        Dziękuję za porady. najpierw posprawdzam płyny, w tym także poziom oleju (i
        może go wymienię). Co do samego samochodu, to mam go już 2,5 rokuA problem
        pojawił sie pod koniec lata. Na pewno nie jest to więc sprawa zimna i
        gestnienia oleju. Co do teflonowych preparatów - ja czegoś takiego nie
        wlewałem. I znając poprzedniego właściciela, tez nie. Zresztą, przez ponad 2
        lata było OK.
    • waskes29 Re: Problem z biegami na zimno 10.11.05, 12:30
      Sprawdz czy jest roznica miedzy przelaczaniem biegow jesli silnik jest
      uruchomiony a nie .Jesli biegi wchodza jednakowo zle to sprawdz regulacje
      mechanizmow zmiany biegow -nie wiem czy w vectrzeb ale w poprzednich oplach
      dosc czesto psula sie taka mala kostka w mechanizmie i utrudniala zmiane moze
      byc to tez wina oleju sprawdz jaki olej jest zalecany do takiej skrzyni i
      wymien na nowy -jesli instrukcja nie przewiduje oleju syntetycznego to w
      zadnym przypadku go nie wlewaj.
      Jesli biegi wchodza zle tylko na uruchomionym silniku to cos zwiazane ze
      sprzeglem -sprawdz uklad sterowania jesli jest na silownikach to sprawdz czy
      nie wyciekl plyn prawdopodobnie polaczony z zborniczkiem z plynem hamulcowym-
      ale byc moze to juz wina samego sprzegla to wtedy tylko wymiana niestety dosc
      kosztowna. .
    • hondziarz Re: Problem z biegami na zimno 10.11.05, 15:26
      raczej nie ma się czym przejmować. Olej po prostu gęstnieje jak jest zimno i
      tyle. Wlej dobry syntetyk i po problemie. Bo jeżeli nie ma zgrzytów, ani
      wyczuwalnego, mechanicznego oporu, to skrzynia jest ok.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka