Dodaj do ulubionych

Gotująca się woda w chłodnicy a termostat

05.02.06, 21:07
Mam VW Passata 1.9D rocznik 1991. Dziś zagotowała się woda w chłodnicy. Co
może być tego przyczyną? Zamarznięty termostat? Gdy samochód wystygł, dolałem
płynu chłodniczego (nie wiem co do końca było wcześniej) i pojechałem. Na co
zwrócić uwagę (oprócz kontrolki) by ten problem wyeliminować w przyszłości?
Kupiłem płyn chłodniczy zamarzający teraz przy minus 35 stopni. Wymienić
termostat, czy jeździć? Proszę o rady.
Obserwuj wątek
    • chuck.norris Re: Gotująca się woda w chłodnicy a termostat 06.02.06, 13:09
      może brak obiegu plynu ?
      U mnie jakiś fachura dolał wody zamiast plynu chłodniczego i też mi się
      zagotowała, bo "plyn" w przewodzie zamarzł i powstał korek
    • wojtekjot1 Re: Gotująca się woda w chłodnicy a termostat 07.02.06, 16:44
      witam,właśnie padł ci termostat.on nieotwiera obiegu.możesz go wyjąc i jeżdzic,silnik będzie wolniej się rozgrzewał .gdy kupisz nowy termostat włóż go do gorącej wody i zobacz czy się otwiera,gdy okey to wmontuj
      • robbin2 Re: Gotująca się woda w chłodnicy a termostat 13.02.06, 17:35
        Masz wodę w chłodnicy -zależy jak długo jezdzisz na starym płynie.
        Możesz to sprawdzić czy termostat działa tzn. jak kolega wymienił wsadz
        termostat do gotującej się wody i obserwuj jego reakcje.
        Jeżeli nic się nie dzieje to znaczy, że zapsuty-kup nowy.
        • darek9999 Re: Gotująca się woda w chłodnicy a termostat 13.02.06, 17:49
          panowie troche logiki.jeżeli woda zagotowała sie w chłodnicy to znaczy,że
          termostat jest otwarty.ale do tego trzeba troche wiedzy,a nie giełdowego
          wszechznawstwa
          • w_r_e_d_n_y Re: Gotująca się woda w chłodnicy a termostat 14.02.06, 03:08
            darek9999 napisał:

> panowie troche logiki.jeżeli woda zagotowała sie w chłodnicy to znaczy,że
            > termostat jest otwarty.ale do tego trzeba troche wiedzy,a nie giełdowego
            > wszechznawstwa

hehehe
            im sie nawet woda w butelce zagotuje jak termostat jest zrypany
          • waskes29 Re: Gotująca się woda w chłodnicy a termostat 14.02.06, 09:22
            darek9999 napisał:

> panowie troche logiki.jeżeli woda zagotowała sie w chłodnicy to znaczy,że
            > termostat jest otwarty.ale do tego trzeba troche wiedzy,a nie giełdowego
            > wszechznawstwa

Mysle ze nie chodzilo tutaj o zagotowanie "wody w chlodnicy" a raczej plynu
            w ukladzie.
            Bo niby jak sprawdzic czy woda zagotowala sie w chlodnicy zwlaszcza ze nie
            ma tam zadnego korka .
            Tak sie ogolnie mowi ze zagotowala sie woda w chlodnicy nawet jesli tak nie
            bylo.
          • sznikers23 Sprostowanie 14.02.06, 09:25
            Sprostowanie: woda dokładnie bulgotała w zbiorniczku wyrównawczym, z samej
            chłodnicy para się nie wydobywała. W międzyczasie wymieniłem płyn w chłodnicy,
            uszczelniłem wszystkie uszczelki, na bagnecie poziom oleju się nie zwiększa i
            wymieniłem również czujnik od chłodnicy. Dobrze że wiosna idzie :)))
          • robbin2 Re: Gotująca się woda w chłodnicy a termostat 14.02.06, 17:07
            darek9999 skąd to wszystko znasz z złomowiska?
            dlaczego wszystkich krytukujesz, skoro sam nie mas dokładnego pojęcia co sie
            dzieje w tym aucie???
            • darek9999 Re: Gotująca się woda w chłodnicy a termostat 14.02.06, 18:05
              o co ci dokładnie chodzi w tym bełkiocie?jak się zadaje pytanie i wymaga
              odpowiedzi to potrzeba precyzji.o jakim aucie ty piszesz?co ci nie odpowiada?
              uważasz że uszkodzony termostat może być przyczyną gotowania wody w chłodnicy?
              to raczej twoja wiedza ma coś wspólnego ze złomowiskiem.jeżeli czytasz tak jak
              piszesz to i tak nic nie zrozumiesz
              • sznikers23 Do Darka9999 15.02.06, 14:56
                Prawda jest taka, że jakbyś dokładnie czytał o co mi chodzi, to byś zrozumiał,
                a nie od razu bezpodstawnie wyżywasz się ... Problem widnieje jeszcze w
                umiejętności rozumienia tekstu widzę.
    • waskes29 Re: Gotująca się woda w chłodnicy a termostat 14.02.06, 09:25
      Wymien plyn jesli poprzedni byl niepewny i jezdzij jesli problem wroci to
      wymien tez termostat .Moze tez byc niedrozna chlodnica ,uszkodzona pompa
      wody , kolo pasowe pasek klinowy.
      Zakladam ze uklad jest szczelny i plyn nie ubywa bo jesli ubywa to przyczyn
      trzeba szukac gdzie indziej.
      • robbin2 Re: Gotująca się woda w chłodnicy a termostat 20.02.06, 22:22
        Panowie nie obrażajmy innych -jeżeli nie zamieżacie pomagać -proponuje wyżyć się
        na innych pokojach
        pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka