Dodaj do ulubionych

obroty silnika

07.01.03, 12:42
mam Peugeot 406 z założoną instalacją gazową tzw. pełny bezpośredni wtrysk.
Od jakiegoś czasu kiedy samochód znajduje się na biegu jałowym (będąc w
ruchu), przy
większych prędkościach (powyżej 30 km/h) obroty silnika mają stała prędkość
ok. 2000 obr/min i maleją dopiero po zahamowaniu samochodu. Chciałbym coś
wiedzieć zanim pojadę do warsztatu
i "wcisną" mi tam jakąś ciemnotę. Z góry dziękuje za odpowiedz i radę.
Obserwuj wątek
    • adam.grabalowski Re: obroty silnika 07.01.03, 13:57
      Zwykle pojawia się problem odwrotny tzn. przy większych prędkościach jazdy na
      luzie obroty silnika spadają aby ustabilizować się dopiero przy wolnej jeździe.
      Prosze sprawdzić, czy podobnie dzieje się podczas zasilania benzyną. (Mogę
      tylko pogdybać bo mechanika nie wchodzi w zakres tego forum). Jeśli tak to wina
      może leży po stronie układu wolnych obrotów (być może trzeba przeczyścić
      okolice zaworu, przepustnicy, może sonda lambda przesyła zafałszowane dane). W
      innym przypadku winna może być elektronika sterująca dozowaniem gazu. Tak na
      prawdę, bez przyrządów nie da się zdiagnozować Pana przypadku tym bardziej, że
      nie moja to rola.
      • Gość: aaa Re: obroty silnika IP: *.swic.dialup.inetia.pl 22.01.03, 05:46
        Nie moja rola jest komentowanie wypowiedzi adama, ale ma on odwrotny problem,
        do odwrotnego. On szybciej jedzie na luzie! Pewien uczony wymyslil do tego
        teorie. Oj, niezauwazylem , ze pisalem to tak szybko, ze czas sie cofnal,
        sorry.

• Gość: Tomek Re: obroty silnika IP: *.kolornet.pl 10.01.03, 21:09
      Byc moze przyczyna jest bardzo prosta - zacierajaca sie linka gazu. Mialem
      podobny przypadek-tyle ze w moim samochodzie peknal pancerz linki. i tez
      dziwnym trafem przy wolnej jezdzie wszystko bylo OK, a przy szybszej samochod
      mial "na luzie" podwyzszone obroty

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka