Dodaj do ulubionych

Oleje Quaker State

11.03.03, 08:59
Mam pytanie jaka jest Pana opinia na temat olejów quaker state, zalałem
ostatnio swój silnik takowym 5w40 sl/cf, na razie jest ok, jestem ciekaw
opinii na temat olejów tej firmy.

Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • marcin.klonowski Re: Oleje Quaker State 11.03.03, 09:42
      Sczerze mówiąc nie miałem z nimi zbyt dużo do czynienia. Podobno są
      nienajgorsze, ale też niczym szczególnym się nie wyróżniają. Zdaje się , że to
      taka dobra klasa średnia.
      • robox Re: Oleje Quaker State 11.03.03, 14:49
        A jakie oleje są najlepsze?
        • marcin.klonowski Re: Oleje Quaker State 12.03.03, 09:39
          Z moich doświadczeń w sporcie samochodowym śmiało mogę powiedzieć, że z
          dostępnych dla zwykłych śmiertelników olejów najlepszym jest Motul. Stosowany w
          bardzo wysilonych silnikach (często w motocyklach wyścigowych) spisuje się na
          prawdę nieźle. Problemem jest jego dostępność, gdyż nie jest sprzedawany w
          sklepach, tylko w niektórych specjalistycznych warsztatach (czasami właśnie
          motocyklowych). Przez lata bardzo wysoko oceniany był też Castrol RS (10W60),
          który stosowało wielu rajdowców, ale od kilku lat, kiedy jest rozlewany w
          Polsce jego jakość (według obserwacji wielu osób) pogorszyła się. Do zastosowań
          ulicznych nadal jest jednak świetny. Ostatnio też dobre opinie słyszy się o
          sportowym oleju Vavoline (niesty nie pamiętam jego symbolu, gdyż sam go nie
          używałem).
          Ogólna zasada jest taka, że do jazdy ulicznej nadaje się prawie każdy olej
          dobrej marki. Odradzałbym jednak kupowanie go z warsztatów (z beczki) i
          wszędzie tam, gdzie zachodzi ryzyko, że dostaniemy coś innego niż to, za co
          płacimy. Wszystko, co powyżej napisałem jest oczywiście moją subiektywną
          opinią, ale jest to poparte sporym doświadczeniem.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka