robox 11.03.03, 08:59 Mam pytanie jaka jest Pana opinia na temat olejów quaker state, zalałem ostatnio swój silnik takowym 5w40 sl/cf, na razie jest ok, jestem ciekaw opinii na temat olejów tej firmy. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
marcin.klonowski Re: Oleje Quaker State 11.03.03, 09:42 Sczerze mówiąc nie miałem z nimi zbyt dużo do czynienia. Podobno są nienajgorsze, ale też niczym szczególnym się nie wyróżniają. Zdaje się , że to taka dobra klasa średnia. Odpowiedz Link Zgłoś
marcin.klonowski Re: Oleje Quaker State 12.03.03, 09:39 Z moich doświadczeń w sporcie samochodowym śmiało mogę powiedzieć, że z dostępnych dla zwykłych śmiertelników olejów najlepszym jest Motul. Stosowany w bardzo wysilonych silnikach (często w motocyklach wyścigowych) spisuje się na prawdę nieźle. Problemem jest jego dostępność, gdyż nie jest sprzedawany w sklepach, tylko w niektórych specjalistycznych warsztatach (czasami właśnie motocyklowych). Przez lata bardzo wysoko oceniany był też Castrol RS (10W60), który stosowało wielu rajdowców, ale od kilku lat, kiedy jest rozlewany w Polsce jego jakość (według obserwacji wielu osób) pogorszyła się. Do zastosowań ulicznych nadal jest jednak świetny. Ostatnio też dobre opinie słyszy się o sportowym oleju Vavoline (niesty nie pamiętam jego symbolu, gdyż sam go nie używałem). Ogólna zasada jest taka, że do jazdy ulicznej nadaje się prawie każdy olej dobrej marki. Odradzałbym jednak kupowanie go z warsztatów (z beczki) i wszędzie tam, gdzie zachodzi ryzyko, że dostaniemy coś innego niż to, za co płacimy. Wszystko, co powyżej napisałem jest oczywiście moją subiektywną opinią, ale jest to poparte sporym doświadczeniem. Odpowiedz Link Zgłoś