Dodaj do ulubionych

Pomocy !!!

16.10.06, 14:57
Mam lanosa 1,5 16v z instalacja gazową.Ma problem w układem chłodzenia. Przez
ostatni okres czasu około 2 tyg.(zrobiłem ok. 2 tys. km) nie zaglądałem pod
maske samochodu-nie było potrzeby, wszystko było ok. Tak mi sie wydawało. W
sobotę wymieniałem olej i zauważyłem, że nie mam płynu chłodzącego w
zbiorniku wyrównaczym. Myślałem, doleje i po sprawie. Weszło tyle, że mnie
zatkało 1,5 litra ??? Zaznaczam, że nie ma przecieku. Samochód chodził bardzo
dobrze, aż do dzisiaj rano. Jak sie rozgrzał okazało się, że faluje mi
wskazówka temperatury. Poradzcie czy to może zapowietrzony układ chłodzenia,
może termostat, albo co najgorsze dla mojej kieszeni, poszła uszczelka pod
głowicą.
Obserwuj wątek
    • chaziaj Re: Pomocy !!! 16.10.06, 20:55
      No ale o co chodzi, dolales poltora litra i co?
      To jak to, bez plynu temperatura byla okej a z plynem sie przegrzewa?
      Jak bys stracil tyle plynu pod uszczelka glowicy
      to autko by prychalo i stanelo.
      Albo nigdy plynu nie dolewales albo jest przeciek!
      Innej mozliwosci nie ma.
      • polam5 Re: Pomocy !!! 16.10.06, 22:41
        Codow nie ma - ktos pod maska zjada plyn, Pierwsze nalezy spawdzic czy plyn
        nie miesza sie z olejem - olej na kurku wlwu czy bagnecie bedzie niepezroczysty
        albo jak kawa z mlekiem. Jesli nic nie widac w oleju - nalezy sprawdzic czy nie
        wycieka i nie czuc nic z rury wydechowej. JEsli oba testy beda negatywne to
        pozostaje 2 opcje - spalanie/wyparowanie w cylindrze albo wyciek. Ja bym dolal
        plynu do normy i zpalil auto, rozgrzal do normalnej temp (any termostat "puscil"
        - mozna to sprawdzic kiedy gorny waz od chlodnicy nagle zrobi sie goracy ze nie
        mozna go dotknac) i wtedy uwaznie sprawdzic czy nie czuc albo nie widac wycieku
        pod maska. Nalezy rowniez sprawdzic czynie wycieka z systemu ogrzewania do
        srodka auta. Zwykle wycieki pod maska czuc kiedy sie stoi np na skrzyzowaniu.
        Jesli nic nie widac , nie czuc i nie slychac to jedyna opcja to wolny wyciek
        poprzez uszkodzona uszczelke do cylindra. Mozna odkrecic swiece rano przed
        zapaleniem i zobaczyc cz na ktorejs nie widac kropli.

chaziaj napisał:

> No ale o co chodzi, dolales poltora litra i co?
        > To jak to, bez plynu temperatura byla okej a z plynem sie przegrzewa?
        > Jak bys stracil tyle plynu pod uszczelka glowicy
        > to autko by prychalo i stanelo.
        > Albo nigdy plynu nie dolewales albo jest przeciek!
        > Innej mozliwosci nie ma.
        • kowrob Re: Pomocy !!! 17.10.06, 08:08
          Dziękuję za podpowiedzi.
          Zobaczę jak wszystko będzie działać jutro. Zastanawia mnie tylko, czy aby nie
          mam uszkodzonego wentylatora od chłodnicy. Od klimatyzacji działa. Bezpieczniki
          sprawdzone - ok. Przejechałem się wczoraj wieczorem i niestety tem. wzrosła i
          powoli spadła do normy i znowu wzrosła (stałem w korkach). Sprawdziłem dzisiaj
          poziom płynu, nic nie ubylo.Będę miał cwolną hwilę w czwartek więc sobie w moim
          pupilku pogrzebię.
          Poz.Robert

polam5 napisał:

> Codow nie ma - ktos pod maska zjada plyn, Pierwsze nalezy spawdzic czy plyn
          > nie miesza sie z olejem - olej na kurku wlwu czy bagnecie bedzie
          niepezroczyst
          > y
          > albo jak kawa z mlekiem. Jesli nic nie widac w oleju - nalezy sprawdzic czy
          nie
          > wycieka i nie czuc nic z rury wydechowej. JEsli oba testy beda negatywne to
          > pozostaje 2 opcje - spalanie/wyparowanie w cylindrze albo wyciek. Ja bym
          dolal
          > plynu do normy i zpalil auto, rozgrzal do normalnej temp (any
          termostat "puscil
          > "
          > - mozna to sprawdzic kiedy gorny waz od chlodnicy nagle zrobi sie goracy ze
          nie
          > mozna go dotknac) i wtedy uwaznie sprawdzic czy nie czuc albo nie widac
          wycieku
          > pod maska. Nalezy rowniez sprawdzic czynie wycieka z systemu ogrzewania do
          > srodka auta. Zwykle wycieki pod maska czuc kiedy sie stoi np na skrzyzowaniu.
          > Jesli nic nie widac , nie czuc i nie slychac to jedyna opcja to wolny wyciek
          > poprzez uszkodzona uszczelke do cylindra. Mozna odkrecic swiece rano przed
          > zapaleniem i zobaczyc cz na ktorejs nie widac kropli.
          >
          > chaziaj napisał:
          >
          > > No ale o co chodzi, dolales poltora litra i co?
          > > To jak to, bez plynu temperatura byla okej a z plynem sie przegrzewa?
          > > Jak bys stracil tyle plynu pod uszczelka glowicy
          > > to autko by prychalo i stanelo.
          > > Albo nigdy plynu nie dolewales albo jest przeciek!
          > > Innej mozliwosci nie ma.
    • thefect Re: Pomocy !!! 17.10.06, 12:09
      Sprobuj odpowietrzyć układ, a co do nalotu na korku jak będzię mętny to się nie
      przejmuj. Przy obecnej aurze zawsze jak auto postoi to będzie nalot, poprostu
      jest duża wilgotność, a w tym miejscu lubi sobie poleżeć :)
    • fredoo Re: Pomocy !!! 17.10.06, 19:34
      Dolałeś i sie wyluzuj.Coś kręcisz.Temperatura nie może falować,nie ma takiej
      możliwości.
      • kowrob Re: Pomocy !!! 18.10.06, 15:06
        Szkoda, że nie możesz jechać moim samochodem i oglądać wsaźnika temperatury.
        fredoo napisał:

> Dolałeś i sie wyluzuj.Coś kręcisz.Temperatura nie może falować,nie ma takiej
        > możliwości.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka