Dodaj do ulubionych

Badanie akumulatora w ASO

04.04.03, 14:41
Zostawiłem w serwisie akumulator do badania (zimą wymagał prostownika co
miesiąc). Twierdzą, że naładują go i zostawią na 3 dni. Wydaje mi się, że
musiałby on być 3 dni co najmniej na mrozie z podłączonym radiem, elektroniką
Samochód ma 1,5 roku, jest to Punto 1.2 8V. Szanowny Panie Ekspercie co mam
zrobić jak w ASO dowiem się, że akumulator jest dobry? Przecież zimą nie
mogłem uruchomić auta jeszcze jak był na gwarancji i mam to odnotowane w
książce gwarancyjnej!
Obserwuj wątek
    • piotridziak Re: Badanie akumulatora w ASO 05.04.03, 20:08
      Właściwa nazwa akumulatora samochodowego brzmi "akumulator rozruchowy" i takie
      jest jego podstawowe zadanie,więc nie wymagaj, żeby zasilał przez trzy dni
      radio, a potem na mrozie odpalił silnik.(zwłaszcza taki byle jaki akumulator,
      jak w Punto) Reklamację załatwić jest bardzo ciężko, większość nawet tych
      niezawinionych przez użytkownika jest odrzucanych, gdyż zasiarczenie
      akumulatora skutkujące spadkiem pojemności może być spowodowane równie dobrze
      złą eksploatacją (częste włączanie odbiorników na postoju) częstymi, krótkimi
      jazdami, które trudno uznać za niewłaściwą eksploatację,chociaż w zasadzie
      pojazdy są projektowane na warunki "średnie"- trochę trasy, trochę miasta, lub
      akumulator ma zbyt niskie napięcie ładowania.Rzadko który serwis rzetelnie
      mierzy wszystkie parametry układu ładowania ("upływność" akumulatora, prąd
      rozruchowy, spadki napięcia na elementach instalacji w momencie uruchamiania
      silnika,pobór prądu przez odbiorniki w stanie spoczynkowym,wydajność prądową
      alternatora, pomiar napięcia ładowania przy zachowaniu właściwych warunków
      tegoż pomiaru)Jest to zbyt pracochłonne, niewspółmiernie do wielkości
      reklamowanej usterki. Z drugiej strony, rzadko który klient zgodzi się na
      pozostawienie samochodu bądź akumulatora w serwisie na kilka dni w celu
      postawienia właściwej diagnozy. Odnośnie napięcia ładowania w Forum jest kilka
      wypowiedzi, również moich, określających właściwy sposób i parametry pomiaru
      tego parametru.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka