paola80 21.03.07, 16:31 mam pytanie . Mam diesel 1.5 i jak go odpalam to silnik na samym początku tochę nierówno chodzi a nawet raz mi zgasł , co to może być ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
black_code Re: Problem z odpalaniem 21.03.07, 16:34 W pierwszej kolejnosci trzeba sprawdzic swiece zarowe i ewentualnie wymienic. Odpowiedz Link Zgłoś
paola80 Re: Problem z odpalaniem 21.03.07, 16:43 No ale on odpala bardzo ładnie - dlatego nie sądze żeby to były świece - przynajmniej tak mi się wydaje . Bardziej wtrysk paliwa , ale czekam na inne opinie , dzięki Odpowiedz Link Zgłoś
black_code Re: Problem z odpalaniem 21.03.07, 18:13 paola80 napisała: > No ale on odpala bardzo ładnie - dlatego nie sądze żeby to były świece - > przynajmniej tak mi się wydaje . Bardziej wtrysk paliwa , ale czekam na inne > opinie , dzięki Ja ci udzielilem takiej rady a ty zrob z tym co chcesz . Jesli problem wystepuje tylko na zimnym silniku i zaraz po jego uruchomieniu silnik pracuje nierowno to przyczyna moze byc wlasnie uszkodzona jedna swieca zarowa.To ze zapala dobrze nie ma tu nic do rzeczy . Pewnie ze moze byc kilka innych powodow ale podalem najbardziej prawdopodobny i najtanszy dlatego od sprawdzenia swiec trzeba zaczac. Pozniej to juz sprawa dla fachowca - pompa paliwa, wtryski , zuzyty silnik . Wogole zaczac trzeba od tego ze nie piszesz nawet o jaki konkretnie silnik chodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
szeptak Re: Problem z odpalaniem 22.03.07, 19:05 black_code: Zadaniem świecy żarowej jest podgrzanie zassanego powietrza przed wtryśnięciem porcji paliwa. Po odpaleniu silnika nie biorą już udziału w spalaniu. Należałoby raczej zająć się filtrem ON, pompą paliwa, wtryskami ewentualnie... Odpowiedz Link Zgłoś
black_code Re: Problem z odpalaniem 22.03.07, 20:09 szeptak napisał: > black_code: Zadaniem świecy żarowej jest podgrzanie zassanego powietrza przed > wtryśnięciem porcji paliwa. Po odpaleniu silnika nie biorą już udziału w > spalaniu. > Należałoby raczej zająć się filtrem ON, pompą paliwa, wtryskami ewentualnie... Jesli jedna swieca jest uszkodzona silnik zapalli bez problemu ale jeden cylinder (tam gdzie swieca jest uszjkodzona )przez krotki czas pracuje jalowo bo z byt niska temperatura nie jest wstanie spowodowac zaplonu i stad nierowna praca silnika . Odpowiedz Link Zgłoś
black_code Re: Problem z odpalaniem 22.03.07, 20:09 szeptak napisał: > black_code: Zadaniem świecy żarowej jest podgrzanie zassanego powietrza przed > wtryśnięciem porcji paliwa. Po odpaleniu silnika nie biorą już udziału w > spalaniu. > Należałoby raczej zająć się filtrem ON, pompą paliwa, wtryskami ewentualnie... Jesli jedna swieca jest uszkodzona silnik zapalli bez problemu ale jeden cylinder (tam gdzie swieca jest uszjkodzona )przez krotki czas pracuje jalowo bo z byt niska temperatura nie jest wstanie spowodowac zaplonu i stad nierowna praca silnika . Odpowiedz Link Zgłoś