Dodaj do ulubionych

o! akumulator!

05.09.07, 19:06
Nie aż tak dawno zrobiłam prawko ale dopiero teraz słyszę, ze jest też coś takiego jak sprawdzanie pozimu elektrolitów w akumulatorze, dolewanie wody destylowanej jeśli jej za mało i....po przeczytaniu tego tekstu
"Jeżeli z akumulatora szybko ubywa wody, a ponadto zauważymy w nim silne gazowanie, to uzupełniając poziom elektrolitu nie należy zbyt szczelnie dokręcać korków: gazy powstające w gotującym się akumulatorze grożą wręcz jego wybuchem." troche sie wystraszyłam.
uczono nas gdzie sprawdzać poziom oleju, płynu do spryskiwaczy a o akumulatorze nie usłyszałam ani słowa
Jakie są podstawowe zasady "doglądania" akumulatora? Bo jestem zielona jeśli chodzi o ten temat.... Może znacie jakąś ciekawą stronkę
Z góry dzięki
Obserwuj wątek
    • polam5 Re: o! akumulator! 05.09.07, 22:56
      Dlatego ze nowe akumulatory to najczesciej "maintenance free" czyli nie wymagaja obslugi i zwykle wytrzymuja 3- 5 lat. Wiele z nich nie ma nawet korkow. Niektore maja korki i wtedy nie zaszkodzi zagladnac (uzywajc gumowych rekawiczek oczywiscie jesli nie chcesz sobie zniszczyc lakieru na paznokciach) czy poziom elektrolitu jest wlasciwy i jesli nie to dolac WODY DESTYLOWANEJ. Jesli w akumulatorze szybko ubywa wody to nalezy go wymienic na nowy bo nie sa one az tak drogie aby cokolwiek ryzykowac.
    • waldi9910 Re: o! akumulator! 07.09.07, 08:55
      Z opisu wynika ,że masz problem nie z akumulatorem a z regulatorem
      napięcia.Należy zmierzyć napięcie na zaciskach akumulatora przy
      pracującym silniku na obrotach ok.1500-2000.Powinno być 13.8-14-
      2v.Jak jest więcej to regulator padł.
      • karburatorek Re: o! akumulator! 09.09.07, 11:25
        Jako kobieta, to raczej sie tym nie przejmuj (chyba że chcesz)
        Jeżeli nie ma problemów z prądem, to w zupełności wystarczy, jeżeli
        przypilnujesz żeby mechanik zajrzał do akumulatora przy przeglądzie.
        • szukajaca6 Re: o! akumulator! 12.09.07, 06:59
          DZięki

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka