mamlas_1 13.04.06, 00:49 wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,53600,3278653.html?skad=rss&wv=0000 Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
fulcrum1 Re: Wojna o...Księżyc? 13.04.06, 09:14 Ciekawa sprawa. Zastanawia mnie tylko dlaczego nie piszą nic o zainteresowaniu USA tym źródłem energii? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
cyberski Re: Wojna o...Księżyc? 13.04.06, 10:03 Może "us-meni" nie chcą się publicznie o tych akurat planach z jakiś powodów wypowiadać? Odpowiedz Link Zgłoś
speedy13 Re: Wojna o...Księżyc? 13.04.06, 11:40 powoli, powoli... Hel-3 jest "źródłem energii" mocno wirtualnym. Póki co nie udało się nikomu skonstruować reaktora termojądrowego o cechach użytkowych (tzn. są rozmaite urządzenia doświadczalne, ale nie nadają się do produkcji energii). Ani na hel- 3, ani na deuter/tryt. Ale wiecie co, ponieważ to grupa militarna, moglibyśmy sobie pospekulować. Jak mogłyby wyglądac przyszłe dzialania zbrojne na Księżycu? Mam pewne przemyslenia na ten temat ale jestem nieśmiały i nie będę się pierwszy wyrywał :) Odpowiedz Link Zgłoś
berkut1 Re: Wojna o...Księżyc? 13.04.06, 11:43 Hel-3 jest "źródłem energii" mocno wirtualnym. Póki co nie udało się nikomu > skonstruować reaktora termojądrowego o cechach użytkowych (tzn. są rozmaite > urządzenia doświadczalne, ale nie nadają się do produkcji energii). Ani na hel- > 3, ani na deuter/tryt. Dokładnie zdaje się zę reakcje termojądrowe Helu-3 zachodzą w jeszcze większych temperaturach niż D+T czy D+D :) Ale wiecie co, ponieważ to grupa militarna, moglibyśmy sobie pospekulować. Jak > mogłyby wyglądac przyszłe dzialania zbrojne na Księżycu? Mam pewne przemyslenia > > na ten temat ale jestem nieśmiały i nie będę się pierwszy wyrywał :) Turbolasery i działka jonowe ;) pozdro Odpowiedz Link Zgłoś
marcus_crassus nie byloby zadnych dzialan na ksiezycu 13.04.06, 13:18 research.airuniv.edu/papers/ay1997/acsc/97-0427.pdf www.fas.org/spp/eprint/98-144.pdf a na poczatek na amazonie jest dostepna "biblia" tego tematu www.amazon.com/gp/product/0080374328/102-7398397-2872135?v=glance&n=283155 ******************************************************************************** to jak odkrywanie nowych ladow - wszystko beda mieli Ci ktorzy opanuja szlaki transportowe :) Odpowiedz Link Zgłoś
marcus_crassus artykul to dno 13.04.06, 11:11 aby o tym wiedziec wystarczy zerknac na autora. kto zas rywalizuje o ksiezyc to mozna wiedziec jak sie interesuje sprawa. chiny sa de facto poza stawka. rosja juz tez tylko USA wysle juz za 2 lata sonde ktora ma rozpoczac badanie skorupy pod obecnosc wody. tak wiec za 2 lata USA rozpoczna operacje ktorej celem jest budowa stalej bazy. bez tego nie ma co nawet marzyc o jakiejs eksploatacji helu- 3. www.cnn.com/2006/TECH/space/04/10/moon.mission.ap/index.html misja rosyjska jest nierealna czasowo. w 2015 poleca najwyzej na morze polnocne. zzreszta oni sami w to nie wierza. taka misja bylaby bez sensu. w USA poprzedzic ja maja dlugoletnie badania nad wyborem miejsca - bo chodzi o otworzenie "stalej linii" ziemia-ksiezyc. rosjanie moga najwyzej powtorzyc (bardzo ryzykownie zreszta) wyslanie statku na "chybil trafil" - ktorego misja w ogole bedzie pozbawiona celu i efektu. obecnie tylko USA ma sprecyzowany program pozyskania helu-3. m.in dlatego USA chce dokonac militaryzacji kosmosu. mamlas. akurat Ciebie o przywolywanie artykulow babki ktora na codzien robi wywiady z lepperem a wczoraj pisala o radiu maryja w sprawie eksploracji kosmosu nie podejrzewalem :) Odpowiedz Link Zgłoś
marcus_crassus ps 13.04.06, 11:13 www.cnn.com/2006/TECH/space/04/10/nasa.in.transition.ap/index.html mowili o tym wczoraj w CNN. pewnie kobiecina obejrzala, weszla w google i przetlumaczyla jakis artykul - a ze akurat bylo o rosji i o chinach ;)) Odpowiedz Link Zgłoś
berkut1 Re: artykul to dno 13.04.06, 11:22 >ylko USA wysle juz za 2 lata sonde ktora ma rozpoczac badanie skorupy pod >obecnosc wody. tak wiec za 2 lata USA rozpoczna operacje ktorej celem jest >budowa stalej bazy. bez tego nie ma co nawet marzyc o jakiejs eksploatacji helu- 3. Dobre oni mieli problemy z budową stacji kosmicznej wielkości ISS i bez pomocy Rosjan nadal by jej nie wybudowali a my tu mowimy o bazach na księżycu :) ROTLF pozdro Odpowiedz Link Zgłoś
marcus_crassus Re: artykul to dno 13.04.06, 12:55 stacja kosmiczna to piekny projekt. sek w tym ze to projekt rodem ze star treka - a wiec wielkie zalozenia, podboj kosmosu, pokoj miedzy narodami i inne piekne hasla ktore moglby wyglaszac kapitan picard. praktycznie jest ona do bani dla USA. a najbardziej do bani dla USA jest juz pierwsze slowo "international" niestety, takie sa realia. co mnie wcale nie cieszy jako ze jestem "fanem" eksloracji kosmosu - ktorej jest w stanie podolafc jedynie cala ludzkosc. ale to "kiedys". na razie jest jak jest Odpowiedz Link Zgłoś
paw_dady a czesci do wahdalowcow wezma z ebaya? 13.04.06, 18:53 bo czytales o czasie gszefuncia z nasa z internautami jak wil sie na pytanie skad biora czesci zapasowe do wahadlowcow? zreszt technologie wyszly z uzycia a wahadlowce wyaczeni w celu propagandowym sa uzywane ;) Odpowiedz Link Zgłoś
wujcio44 Re: artykul to dno 13.04.06, 12:25 marcus_crassus napisał: > misja rosyjska jest nierealna czasowo. w 2015 poleca najwyzej na morze polnocne > . > zzreszta oni sami w to nie wierza. taka misja bylaby bez sensu. Co ty gadasz. W 2004 roku, w odpowiedzi na kosmiczny "program" Busha, Prezydent Putin ogłosił, ze Rosjanie w ciagu dziesięciu lat polecą na Marsa. W takim razie lot na Księżyc to dla nich jak splunął. Nie chcesz chyba sugerować, że Prezydent Putin mija się z prawdą? Odpowiedz Link Zgłoś
being28 Re: artykul to dno 13.04.06, 13:44 Znajac Rosjan to wyslą jakiegoś łunochoda na Książyc i kosmonauta będzie wbijal w grunt choragiewki. A w TV nastepca Putina oglosi, że to jest matuszka-rossija 2 i kto chce z tego terenu korzystac to niech placi:))) Nie oszukujmy sie, albo wszyscy razem tam lecimy, albo nikt se tam nie poradzi:) Odpowiedz Link Zgłoś
wujcio44 Re: artykul to dno 13.04.06, 13:47 being28 napisał: > Nie oszukujmy sie, albo wszyscy razem tam lecimy, albo nikt se tam nie > poradzi:) Bangla Desz też? Odpowiedz Link Zgłoś
czaja1 Re: artykul to dno 13.04.06, 20:14 Dla mnie to wygląda tak Chiny Rosja USA Usa ma (bedzie miało?) rozpoznany teren + technologia + kasa (to ostatnie przy polityce Buszmena do robienia burd wcale nie jest takie pewne :) Rosja technologia + kasa (bo całej kasy za kopaliny to chyba Panowie między siebie nie rozdysponują:) Chiny taaaaaka kasa - widzieliście ich rezerwy budżetowe. pozdro Odpowiedz Link Zgłoś