Dodaj do ulubionych

Wojna o...Księżyc?

13.04.06, 00:49
wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,53600,3278653.html?skad=rss&wv=0000
Obserwuj wątek
    • fulcrum1 Re: Wojna o...Księżyc? 13.04.06, 09:14
      Ciekawa sprawa. Zastanawia mnie tylko dlaczego nie piszą nic o zainteresowaniu
      USA tym źródłem energii? Pozdrawiam
      • cyberski Re: Wojna o...Księżyc? 13.04.06, 10:03
        Może "us-meni" nie chcą się publicznie o tych akurat planach z jakiś powodów wypowiadać?
      • speedy13 Re: Wojna o...Księżyc? 13.04.06, 11:40
        powoli, powoli...
        Hel-3 jest "źródłem energii" mocno wirtualnym. Póki co nie udało się nikomu
        skonstruować reaktora termojądrowego o cechach użytkowych (tzn. są rozmaite
        urządzenia doświadczalne, ale nie nadają się do produkcji energii). Ani na hel-
        3, ani na deuter/tryt.

Ale wiecie co, ponieważ to grupa militarna, moglibyśmy sobie pospekulować. Jak
        mogłyby wyglądac przyszłe dzialania zbrojne na Księżycu? Mam pewne przemyslenia
        na ten temat ale jestem nieśmiały i nie będę się pierwszy wyrywał :)
        • berkut1 Re: Wojna o...Księżyc? 13.04.06, 11:43
          Hel-3 jest "źródłem energii" mocno wirtualnym. Póki co nie udało się nikomu
          > skonstruować reaktora termojądrowego o cechach użytkowych (tzn. są rozmaite
          > urządzenia doświadczalne, ale nie nadają się do produkcji energii). Ani na hel-
          > 3, ani na deuter/tryt.

Dokładnie zdaje się zę reakcje termojądrowe Helu-3 zachodzą w jeszcze większych
          temperaturach niż D+T czy D+D :)

Ale wiecie co, ponieważ to grupa militarna, moglibyśmy sobie pospekulować. Jak
          > mogłyby wyglądac przyszłe dzialania zbrojne na Księżycu? Mam pewne przemyslenia
          >
          > na ten temat ale jestem nieśmiały i nie będę się pierwszy wyrywał :)

Turbolasery i działka jonowe ;)

pozdro
        • marcus_crassus nie byloby zadnych dzialan na ksiezycu 13.04.06, 13:18
          research.airuniv.edu/papers/ay1997/acsc/97-0427.pdf
          www.fas.org/spp/eprint/98-144.pdf
          a na poczatek na amazonie jest dostepna "biblia" tego tematu

www.amazon.com/gp/product/0080374328/102-7398397-2872135?v=glance&n=283155

********************************************************************************

to jak odkrywanie nowych ladow - wszystko beda mieli Ci ktorzy opanuja szlaki
          transportowe :)
    • marcus_crassus artykul to dno 13.04.06, 11:11
      aby o tym wiedziec wystarczy zerknac na autora.

kto zas rywalizuje o ksiezyc to mozna wiedziec jak sie interesuje sprawa.

chiny sa de facto poza stawka. rosja juz tez

tylko USA wysle juz za 2 lata sonde ktora ma rozpoczac badanie skorupy pod
      obecnosc wody. tak wiec za 2 lata USA rozpoczna operacje ktorej celem jest
      budowa stalej bazy. bez tego nie ma co nawet marzyc o jakiejs eksploatacji helu-
      3.

www.cnn.com/2006/TECH/space/04/10/moon.mission.ap/index.html
      misja rosyjska jest nierealna czasowo. w 2015 poleca najwyzej na morze polnocne.
      zzreszta oni sami w to nie wierza. taka misja bylaby bez sensu. w USA
      poprzedzic ja maja dlugoletnie badania nad wyborem miejsca - bo chodzi o
      otworzenie "stalej linii" ziemia-ksiezyc.

rosjanie moga najwyzej powtorzyc (bardzo ryzykownie zreszta) wyslanie statku
      na "chybil trafil" - ktorego misja w ogole bedzie pozbawiona celu i efektu.

obecnie tylko USA ma sprecyzowany program pozyskania helu-3. m.in dlatego USA
      chce dokonac militaryzacji kosmosu.

mamlas. akurat Ciebie o przywolywanie artykulow babki ktora na codzien robi
      wywiady z lepperem a wczoraj pisala o radiu maryja w sprawie eksploracji
      kosmosu nie podejrzewalem :)
      • marcus_crassus ps 13.04.06, 11:13
        www.cnn.com/2006/TECH/space/04/10/nasa.in.transition.ap/index.html
        mowili o tym wczoraj w CNN. pewnie kobiecina obejrzala, weszla w google i
        przetlumaczyla jakis artykul - a ze akurat bylo o rosji i o chinach ;))
      • berkut1 Re: artykul to dno 13.04.06, 11:22
        >ylko USA wysle juz za 2 lata sonde ktora ma rozpoczac badanie skorupy pod
        >obecnosc wody. tak wiec za 2 lata USA rozpoczna operacje ktorej celem jest
        >budowa stalej bazy. bez tego nie ma co nawet marzyc o jakiejs eksploatacji helu-
        3.

Dobre oni mieli problemy z budową stacji kosmicznej wielkości ISS i bez pomocy
        Rosjan nadal by jej nie wybudowali a my tu mowimy o bazach na księżycu :) ROTLF

pozdro
        • marcus_crassus Re: artykul to dno 13.04.06, 12:55
          stacja kosmiczna to piekny projekt. sek w tym ze to projekt rodem ze star
          treka - a wiec wielkie zalozenia, podboj kosmosu, pokoj miedzy narodami i inne
          piekne hasla ktore moglby wyglaszac kapitan picard.

praktycznie jest ona do bani dla USA. a najbardziej do bani dla USA jest juz
          pierwsze slowo "international"

niestety, takie sa realia. co mnie wcale nie cieszy jako ze jestem "fanem"
          eksloracji kosmosu - ktorej jest w stanie podolafc jedynie cala ludzkosc. ale
          to "kiedys". na razie jest jak jest
          • paw_dady Re: artykul to dno 13.04.06, 18:51

• paw_dady a czesci do wahdalowcow wezma z ebaya? 13.04.06, 18:53
            bo czytales o czasie gszefuncia z nasa z internautami jak wil sie na pytanie
            skad biora czesci zapasowe do wahadlowcow? zreszt technologie wyszly z uzycia a
            wahadlowce wyaczeni w celu propagandowym sa uzywane ;)
      • wujcio44 Re: artykul to dno 13.04.06, 12:25
        marcus_crassus napisał:
        > misja rosyjska jest nierealna czasowo. w 2015 poleca najwyzej na morze polnocne
        > .
        > zzreszta oni sami w to nie wierza. taka misja bylaby bez sensu.

Co ty gadasz. W 2004 roku, w odpowiedzi na kosmiczny "program" Busha, Prezydent
        Putin ogłosił, ze Rosjanie w ciagu dziesięciu lat polecą na Marsa. W takim razie
        lot na Księżyc to dla nich jak splunął. Nie chcesz chyba sugerować, że Prezydent
        Putin mija się z prawdą?
        • being28 Re: artykul to dno 13.04.06, 13:44
          Znajac Rosjan to wyslą jakiegoś łunochoda na Książyc i kosmonauta będzie wbijal
          w grunt choragiewki. A w TV nastepca Putina oglosi, że to jest matuszka-rossija
          2 i kto chce z tego terenu korzystac to niech placi:)))

Nie oszukujmy sie, albo wszyscy razem tam lecimy, albo nikt se tam nie
          poradzi:)
          • wujcio44 Re: artykul to dno 13.04.06, 13:47
            being28 napisał:
            > Nie oszukujmy sie, albo wszyscy razem tam lecimy, albo nikt se tam nie
            > poradzi:)

Bangla Desz też?
            • czaja1 Re: artykul to dno 13.04.06, 20:14
              Dla mnie to wygląda tak Chiny Rosja USA
              Usa ma (bedzie miało?) rozpoznany teren + technologia + kasa (to ostatnie przy polityce Buszmena do robienia burd wcale nie jest takie pewne :)
              Rosja technologia + kasa (bo całej kasy za kopaliny to chyba Panowie między siebie nie rozdysponują:)
              Chiny taaaaaka kasa - widzieliście ich rezerwy budżetowe.

pozdro

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka