Dodaj do ulubionych

JAKIE GIMNAZJUM DLA DZIECKA

18.01.05, 19:00
Mój syn zdaje w tym roku do gimnazjum. Bardzo dobrze sie uczy, i chciałabym
go posłać do dobrego publicznego gimnazjum.
Na razie wypisałam 3:
1. gimnazium nr 38 przy ul Świętokrzyskiej 18a
2. gimnazjum nr 42 z klasami dwujęzycznymi przy ul. twardej 8/12
3. gimnzazjum nr 54 im. Czartoryskiego przy ul. elsbląskiej 51

byłabym niezwykle wdzięczna za wszelkie opinie na temat tych gimnazjów
(poziom, atmosfera, wymagania..inne) ale równierz polecenie innych szkół.
Obserwuj wątek
    • Gość: Ja gimnzazjum nr 54 przy Elbląskiej odpada -Kaczor IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 18.01.05, 21:29
      zamyka wszystkie gimnazja przy liceach albo zamienia je w rejonowe.To akurat
      (przy Witkacym)jest do likwidacji i nie będzie miało naboru w tym roku!
    • Gość: ddd Re: JAKIE GIMNAZJUM DLA DZIECKA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.01.05, 23:40
      Córka mojej znajomej jest w Gim. na Twardej w klasie z niemieckim. Szkoła
      specyficzna -lekki "terror" :) np. jeśli chodzi o ubieranie się, bo pan
      dyrektor potrafi zdjąć tarczę uczennicy zbyt kolorowo ubranej, bo "nie jest
      godna jej noszenia w takim stroju" (to cytat :)). Ale ja uważam, że lepsze to,
      niż sytuacje, które są nagminne w innych "zwykłych" gimnazjach np. palenie
      papierosów na korytarzach (to nie żart), nie mówiąc już o totalnym olewaniu
      nauki. Poziom na Twardej napewno jest wysoki -średnia całej szkoły podobno
      powyżej 4. U tej dziewczynki w klasie na palcach jednej ręki można policzyć
      uczniów, którzy mają pojedyncze trójki z przedmiotów na semestr.
      Ja trochę się orientuję w sytuacji w gimnazjach i polecałabym jakiekolwiek inne
      gimnazjum byleby nie takie zwykłe rejonowe (może są wyjątki) np. jakieś przy
      liceach czy choćby Twardą, bo "dobrego dziecka" poprostu szkoda oddać
      do "zwykłego" gimnazjum. Jeśli podda się wpływowi innych, to popłynie w "rzece
      miernoty", jeśli nie to 3 lata będzie tłumaczył się kolegom dlaczego "śmie się
      wyróżniać" i się uczy, a poziom -wiadomo obniża się, żeby nie było, że średnia
      gimnazjum to "2". Nie przesadzam -to smutna prawda o gimnazjach.

Pozdrawiam
      D.
      • ja-zmylka dzięki za informacje:) 19.01.05, 13:57
        nie przeraża mnie tzw. "pruski dryl", syn uczy sie b. dobrze wiec nie
        chciałabym obniżac tego poziomu, dobrze że tam sa klasy z jezykiem niemeickim.
    • Gość: Ela Re: JAKIE GIMNAZJUM DLA DZIECKA IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.01.05, 08:24
      Proponuję zainteresować się gimnazjum nr 77 przy ul. Staffa 5/7. Jest na bardzo
      wysokim poziomie (szczególnie matematyka i języki obce).Mój syn bardzo żałuje,
      że kończy w tym roku naukę i idzie do liceum, bo bardzo lubię tę szkolę.
      Gimnazjum wypada bardzo dobrze w testach gimnazjalnych (lepiej chyba od
      wszystkich wymienionych przez Ciebie), a absolwenci dostają się bez problemu do
      renomowanych Liceów, i nie mają w nich kłopotów z nauką, ponieważ są
      przyzwyczajeni do wysokich wymagań.Pozdrawiam.
      • ja-zmylka dzięki:) i mam pytanie o języki 19.01.05, 13:58
        czy sa tam klasy z językiem niemieckim?
        • Gość: Ela Re: dzięki:) i mam pytanie o języki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.01.05, 14:45
          Niemiecki jest w tym gimnazjum językiem obowiązkowym we wszystkich klasach.
          Oprócz tego jest angielski na bardzo wysokim poziomie. Większośc uczniów w 3
          klasie przystępuje do FCE i wszyscy go zdają. Pozdrawiam.
          • Gość: mama-Ela Re: dzięki:) i mam pytanie o języki IP: *.aster.pl / *.aster.pl 19.01.05, 17:36
            Chciałabym rozszerzyć wątek o gimnazjach na inne szkoły - tym razem cos dla
            lubiacych raczej francuski niż niemiecki- czy ktoś albo czyjeś dziecko uczy się
            w Żmichowskiej? A wrażenia z obleganej rok w rok Raszyńskiej (abstrahując od
            zaporowego czesnego, które i tak jest chyba niższe niż w wielu innych
            szkołach)? Czy warto przeżyć stres i poddać się egzaminom wstepnym wraz z
            setkami kandydatów. W imieniu syna będę bardzo wdzięczna za Wasze opinie,
            pozdrawiam,
            elka
            • bartllomiej Re: dzięki:) i mam pytanie o języki 22.01.05, 12:23
              54 sie nie likwiduje, to jedno z lepszych gimnazjow na Żoliborzu...
              • Gość: Ja Likwidacja jest prawdą!!!! IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 22.01.05, 17:25
                Nie twierdzę, że jest to zła szkoła - wręcz przeciwnie - wspaniała.Tyle, że
                WSZYSTKIE gimnazja przy PUBLICZNYCH liceach mają być zlikwidowane albo
                przekształcone w REJONOWE. Tak zadecydował KACZOR.Zapytaj o to wprost
                dyrektorkę p.LIPSZYC!!!!!!!!!
                • bartllomiej Re: Likwidacja jest prawdą!!!! 22.01.05, 18:40
                  przeciez to szkola rejonowa.
                  SDprawdzilem szkola nie ma byc likwidowana i bedzie nabor w tym roku.
                  A do Kaczora nic nie mam to chyba jeden z lepszych prezydentow Warszawy.
                  (prawdopodobnie).Ale nie politykujmy tu bo to nie ten watek....
      • Gość: Maja Re: JAKIE GIMNAZJUM DLA DZIECKA IP: *.chello.pl 22.01.05, 17:18
        Gimnazjum nr 44 na Smolnej ma klasę językową (prócz tego mat-przyrod. i hum.). O
        ile w "zwykłych" klasach rejonowych w tym gimnazjum nie jest ciekawie, o tyle
        klasy profilowane są zwykle bardzo dobre.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka