Dodaj do ulubionych

spadek tętna płodu

19.09.10, 00:30
Witam Pani Kasiu,
od dawna podczytuje forum i Pani rady. teraz i ja mam problem, który, mam nadzieję, Pani będzie w stanie mi wyjaśnić. obencie jestem w 33 t.c. na kontrolnym zapisie KTG wyszedl spadek tętna dziecka - zostałam od razu w szpitalu. Tu monitoring KTG najpierw non stop - przez prawie dobę (wychodzily bardzo rzadkie ale jednak spadki do 90 uderzen). dzis po poludniu odłączono mnie od stałego monitoringu i mam zapisy co godzinę na 60 min zapis z przerwą nocną. Czym grozi taki spadek? czy to dziecko zaciska pępowinę np. bawiąc sie nią, czy raczej może to świadczyć o tym , że coś złego dzieje sie z łożyskiem? czy może być coś jeszcze? czy USG da odpowiedz czemu są te spadki??? dziekuje i pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • kozica111 Re: spadek tętna płodu 19.09.10, 09:23
      A nie badali Ci przepływów na usg? Wtedy można zobaczyć czy pępowina nie wapnieje.
    • qu_esse Re: spadek tętna płodu 19.09.10, 10:06
      nie martw się na zapas, USG powinno wyjaśnić co jest przyczyną, zbadają łożysko i przepływy pępowinowe, jeśli są problemy z łożyskiem, to mogą spaść przepływy, ale przyczyny mogą być różne
      ważne, że jesteś pod dobrą opieką, masz zlecone odpowiedni monitoring, nikt na odległość Ci nie powie dlaczego tak się dzieje, to wykażą dopiero szczegółowe badania
      mocno trzymam kciuki za Ciebie i maleństwo!

kozica111 pisz u nas jak sie trzymasz! btw wapnieje łożysko, nie pępowina:)
    • katarzynaoles Re: spadek tętna płodu 20.09.10, 22:59
      Trudno powiedzieć, co się dzieje - przyczyn może być bardzo wiele i dość często zdarza się, że do końca Ciąży nie wiadomo, o co chodzi. Na pewno sytuacja wymaga diagnostyki i zapewne będzie to badanie przepływów i powtarzanie KTG. Trzyma kciuki, żeby wszystko było dobrze i pozdrawiam :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka