Dodaj do ulubionych

bakterie w moczu

25.09.10, 15:25
Pani Kasiu, drugi raz w badaniu ogólnym moczu wyszły mi dość liczne bakterie. Jestem w 36 tc. Mocz na pewno pobieram w sposób prawidłowy (podmywam się, zakładam tampon, pobieram mocz ze środkowego strumienia). W poniedziałek idę zrobić posiew.
Niemniej jednak trochę się tą sytuacją stresuję i chciałabym dowiedzieć się czy te bakterie mogą zaszkodzić dziecku?
Dodam jeszcze, że mój lekarz nie bardzo się tym przejmuje, mówi że najpierw trzeba zrobić posiew a później zobaczymy (ale widział te bakterie w wynikach z zeszłego miesiąca i nic nie kazał z tym robić). Nie mam żadnych objawów, nic nie boli, nie piecze, siusiam też w normie. Dodam jeszcze, że ph w pochwie mam 4,0 i lekarz powiedział, że tam na pewno nie ma bakterii.
Proszę o opinię.
pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • badziaa Re: bakterie w moczu 26.09.10, 18:30
      sporo w tym racji, że to głównie w zasadowym moczu rozwijają się bakterie, a mocz kwaśny, czyli właśnie o odczynie pH 4 jest mniej "przyjazny" dla bakterii. ale moim zdaniem lekarz powinien zrobić posiew. ja sama w ciąży brałam na bakterie w moczu kapsułki Prouro z żurawiną i wit.C i pozbyłam się bakterii - ale to było przed 35tc. wiem, że te kapsułki nie zaburzają wyniku badania moczu, wiec może skonsultuj z lekarzem, czy możesz je brać i połykaj je trochę a potem zrób kolejne badanie moczu :) staraj się dużo pić, żeby wypłukiwać bakterie z pęcherza, ciepło się ubieraj, jedz owoce żurawiny - w biedronce są suszone, bardzo dobre i pij soki z witaminą C :)
    • katarzynaoles Re: bakterie w moczu 27.09.10, 23:29
      Dobrze koleżanka radzi - spokojnie może Pani wykorzystać jej sposoby. Posiew - ok, będzie wiadomo co i jak proszę się nie martwić na zapas, bo wygląda na to, że nic się nie dzieje złego. Ale wymaz z szyjki to i tak warto zrobić. Pozdrawiam serdecznie :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka