Dodaj do ulubionych

dodatnie HBS

26.10.10, 09:01
witam bardzo serdecznie , otrzymałam niedawno wynik na hbs okazał się dodatni , jestem w 37 tygodniu ciąży i nie przestaję się martwić czy mojemu dziecku nic nie grozi ? zadawałam już wcześniej pytanie co do hbs bo jak się okazało moja mama w ciąży chorowała na żółtaczkę zakaźną ( ponad 2miesiące leżała w szpitalu ) . mam jeszcze jedno pytanie czy to że jestem nosicielką wirusa zółtaczki będzie stanowiło jakiś problem podczas porodu - chodzi mi o poród rodzinny ?
z góry dziękuję za odpowiedź . pozdrawiam Aleksandra
Obserwuj wątek
    • madja84 Re: dodatnie HBS 26.10.10, 15:47
      hej tez dowiedzialam sie ze jestem dodatnia mimo iz w tym roku sie szczepilam na wzwb . z tego co juz wiem przy porodzie dziecko dostanie dodatkowa szczepionke przeciw zoltaczce. i niektore kobiety decyduja sie nakarmienie piersia. tez jestem tym wszystkim zdenerwowana bo naprawde jeszcze w lutym tego roku mialam hbs ag ujemny.....i jetszempo 3 dawkach szczepionki a tu taka niespodzianka:/
      trzymam kciuki!!!powodzenia
      • boo-boo Re: dodatnie HBS 27.10.10, 17:55
        Moja siostra miała HBS dodatni- poród rodzinny na oddziale zakaźnym. Młodzieniec zdrowy jak ryba- 13 lat już ma, karmiony piersią przez 2 lata :)
        Nie macie się czym martwić.
    • katarzynaoles Re: dodatnie HBS 29.10.10, 22:52
      Dziecko nie jest narażone na większe kłopoty zdrowotne, choć istnieje możliwość przeniesienia się na nie wirusa - dlatego po porodzie maluch dostanie immunoglobulinę. Pewnie będzie Pani rodziła na oddziale septycznym, bo Pani krew jest zakaźna i potrzebny jest większy reżim sanitarny, żeby nie narażać innych osób, ale poró rodzinny zwykle jest możliwy - proszę o to spytać w szpitalu, w któym będzie Pani rodzić. Po porodzie będzie Pani mogła karmić malucha. Czyli nie jest źle :) Pozdrawiam serdecznie :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka