agniecha_p1984 10.04.11, 18:08 www.allecco.pl/produkt-Ciaza_i_karmienie_MPC_INTERNATIONAL_S_A_Dianatal_zel_polozniczy_zestaw_-56368,1050.html Potrzebny? Działa? Co na to Pani położna... czy w szpitalach jest to stosowane? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
katarzynaoles Re: Dianatal żel położniczy 11.04.11, 23:02 To nowy produkt, jeszcze go nie wypróbowałam i nie znam opinii koleżanek. Mam próbny zestaw do wykorzystania, ale jeszcze nie miałam okazji, więc nie moge powiedzieć nic konkretnego. Pozdrawiam :) Odpowiedz Link Zgłoś
agniecha_p1984 Re: Dianatal żel położniczy 12.04.11, 10:42 Rozumiem. Jeśli będzie Pani po pierwszym testowaniu produktu to proszę o pozostawienie informacji jak się sprawdził. Dziękuje. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
ca.melia Re: Dianatal żel położniczy 12.04.11, 18:44 Żel położniczy Dianatal jest przeznaczony do wspomagania porodu SN. Dzięki wyjątkowemu poślizgowi skraca czas trwania porodu o około 30%. Najważniejsza informacją jest to, że nie jest to lek, nie ma w sobie nic, co mogłoby zaszkodzić matce czy dziecku. Stosowany z powodzeniem już w większości szpitali. Tu jest strona na ten temat. www.dianatal.eu/poland/?gclid=COXZ6J62l6gCFQGGDgodLhBZCw Odpowiedz Link Zgłoś
kaeira Re: Dianatal żel położniczy 13.04.11, 08:52 ca.melia napisała: >Dzięki wyjątkowemu poślizgowi skraca czas trwania porodu o około 30%. [...]> Hmm. To twoje informacje czy ze strony producenta? Czy masz jakieś linki na temat badań naukowych stwierdzających to skracanie porodu? > Stosowany z powodzeniem już w większości szpitali. Naprawdę? W jakich krajach? Jakieś linki to stwierdzające? Ja próbowałam znaleźć jakieś niezależne info na ten temat, w szczególności ze źródeł naukowych i medycznych, jednak nic nie znalazłam (fakt, że szukałam raczej krótko). Odpowiedz Link Zgłoś
ca.melia Re: Dianatal żel położniczy 13.04.11, 17:12 Na Dianatalu zostały zrobione niezależne, randomizowane badania kliniczne, które potwierdziły skracanie porodu w obydwu okresach. Opisane też jest o ile zmniejsza prawdopodobieństwo nacinania krocza. przedruki badań znajdują się na stronie www.dianatal.eu/poland/professionals.html fakt, po angielsku - ale daleko szukać nie trzeba :) i przeczytać wszystko można Z Dianatalem rodziła moja bratowa w usteckim oddziale położniczym. Odwołuje też do kwietniowego wydania "ginekologii i połoznictwa", tam jest artykuł o tym żelu, sygnowany podpisami polskich profesorów. Razem przewertowałyśmy wszystko, co udało nam się znaleźć na anglojęzycznych forach i wysłuchałysmy opinii na oddziale. cena wysoka, na szczeście porody nie są co miesiąc :) Odpowiedz Link Zgłoś
aleksandra1357 Re: Dianatal żel położniczy 13.04.11, 11:03 ca.melia napisała: Dzięki wyją > tkowemu poślizgowi skraca czas trwania porodu o około 30%. Ale chodzi tylko o drugą fazę, a przeważnie to rozwieranie jest najgorsze. U mnie np. parcie trwało 3 minuty. I zdaje mi się, że jak już główka się wstawi, gdzie trzeba, to jest naturalny poślizg i się wyślizguje szybko, cały problem, żeby ją wepchać do kanału rodnego, a tam poślizg nie sięga. Odpowiedz Link Zgłoś
katarzynaoles Re: Dianatal żel położniczy 13.04.11, 16:11 Żel jest sekwencyjny - ma działać i w I okresie porodu i w II (osobne aplikatory). Moim zdaniem podawanie, że skraca czas I okresu porodu o 30% czy jakikolwiek inny procent jest nie do potwierdzenia - bo niby jak? Nie wiadomo przecież, jak dana kobieta rodziłaby dziecko bez użycia żelu - czyli pozostają tylko dywagacje statystyczne. Żel nie jest stosowany w większości szpitali, przynajmniej w Polsce - wiem o tym z całą pewnością. Zalet nie mogę ocenić, bo nie próbowałam, ale ma jedną dużą wadę - cenę ok. 400zł. Odpowiedz Link Zgłoś
zzuzanna1969 Re: Dianatal żel położniczy 15.04.11, 17:32 Z tego co wyczytałam to nie są dywagacje statystyczne. Szczegółowe badania kliniczne przeprowadzone w dwóch niezależnych osrodkach szwajcarskich, randomizowane szczegółowo można przeczytać z dokumentacji badań ( ktoś podał je w poprzednich wypowiedziach) Co prawda po angielsku, ale wszystkie szczegóły są opisane, co do sposobów prowadzenia badań klinicznych. Z tego co widziałam prowadzili je profesorowie szwajcarscy. Uczono mnie, że matematyka i liczby nigdy nie kłamią. Mój lekarz mówił, że na konferencji dla lekarzy mówiono, że Dianatal jest w trakcie wprowadzania do polskich szpitali, a na świecie stosuje się go już od prawie dwóch lat. Szkoda, że Polska znów w tyle za Europą ... Odpowiedz Link Zgłoś
gos85 Re: Dianatal żel położniczy 22.04.11, 00:39 No ale ne da sie sprawdzić na tej samej kobiecie ile trwałby jej poród bez żelu a potem na tej samej ile trwałby ten sam poród z żelem.. zgodzisz się? O tym napisała Pani Kasia Odpowiedz Link Zgłoś
tully.makker Re: Dianatal żel położniczy 23.04.11, 20:15 Fimy farmaceutyczne wsciskaly juz przyszlym matkom mnostwo swietnych srodkow, np - thalidomid. Tez ponoc wszechstronnie przebadamy. Nie rozumiem, dlaczego nie mozna pozozstawic spraw naturze, tylko rodzace sie dziecko juz w drogach rodnych faszerowac chemia? Tzn, rozumiem, chodzi o kase tylko i wylacznie. Odpowiedz Link Zgłoś
ca.melia Re: Dianatal żel położniczy 27.04.11, 11:23 Jakby tak wszystko zostawiać naturze podczas porodu, to śmiertelność noworodków, tudzież uszkodzeń okołoporodowych byłaby na pewno większa. Wróćmy do czasów kiedy to rodziło się pod drzewem i szło dalej w pole :) ] Odpowiedz Link Zgłoś
sroka75 Re: Dianatal żel położniczy 27.04.11, 12:17 > Wróćmy do czasów kiedy to rodziło się pod drzewem i szło dalej w pole :) > nieśmiertelny argument;) jak już ktoś chce urodzić jak najbardziej naturalnie to się go pod drzewo lub w krzaki wysyła..;) tudzież straszy uszkodzeniami... Odpowiedz Link Zgłoś
ca.melia Re: Dianatal żel położniczy 27.04.11, 16:08 oj , to tak jak straszenie "chemią" :)))) Odpowiedz Link Zgłoś
stuzia Re: Dianatal żel położniczy 27.04.11, 21:10 mieszkam w Belgii i tutaj nikt o tym nie slyszal..niestety. Ani lekarz ani w aptece. Gel do sciagniecia w ciagu 3 dni z Holandii za ok 150eur. Chemii podobno tam nie ma wcale ale moja gineko zastanowilo czy zel nie dostanie sie do ukladu oddechowego dziecka.... Najgorsze ze tak malo opinii uzytkowniczek mozna znalezc. pozdr wszystkie mamy w oczekiwaniu;) Odpowiedz Link Zgłoś
ca.melia Re: Dianatal żel położniczy 28.04.11, 17:21 Nawet jeśli się dostanie, to ma wszystkie możliwe badania i testy na to jak wpływa na błony śluzowe nosa, oczu i szereg innych. Dziecku nic się nie stanie. wszystkie dostępne na stronie Dianatalu w zakładce dla lekarzy. Odpowiedz Link Zgłoś
tully.makker Re: Dianatal żel położniczy 28.04.11, 20:43 A dianatal wplywa jakos na zmniejszenie smiertelnosci? Placa ci za to, zebys wciskala ten zel naiwnym ciezarnym? Odpowiedz Link Zgłoś
cressy Re: Dianatal żel położniczy 22.10.11, 21:52 Niestety, ale muszę się z tym zgodzić. Kupiłam Dianatal wbrew opinii ginekolog, która, moze mi nie odradzała, ale też absolutnie nie zachecała do niego. TO był mój pierwszy poród. Myślałam, że Dianatal jeśli nie pomoze to przynajmniej mi nie zaszkodzi, Okazało się inaczej. Żel zamiast pomóc, zepsuł to co natura zrobiłą sama i w rezultacie poród zakończyłam z szyjką wymagającą szycia. Jestem wkurzona na siebie że uległam reklamie, radzę tego nie robić. Odpowiedz Link Zgłoś
rilla_ma_rilla Re: Dianatal żel położniczy 28.05.11, 18:18 Umarłam ze śmiechu, przecież to zagęszczona woda: woda oczyszczona, propylenoglikol, karbomer i hydroksyetyloceluloza. Można poprosić w zaprzyjaźnionej aptece o ukręcenie. Chyba, że działa tylko pod warunkiem zapłacenia 4 stów :D Odpowiedz Link Zgłoś
shoja Re: Dianatal żel położniczy 31.05.11, 07:50 podbijam wątek z zapytaniem czy ktoś używał? z naciskiem na "używał" a nie na "co sądzę o wydawaniu 4 stów na żel położniczy":) Odpowiedz Link Zgłoś
terpuka Re: Dianatal żel położniczy 05.06.11, 19:14 rozmawiałam wczoraj ze swoim ginem o dianatalu, szpital dostał próbki stwierdził, że zdecydowanie przereklamowane, ale może dlatego takie ma odczucia bo przy tej cenie każdy spodziewał się cudów ;) dla niego to granie na emocjach rodzących dodał też, że jeżeli zachodzi taka potrzeba, mazi jest niewiele, dziecko jest duże itp to położne stosują żele nawilżające, różnica jest taka, że tego zwykłego żelu trzeba podać więcej, ale kosztuje on szpital kilka złotych więc nikt się nie zastanawia tylko stosuje w miarę potrzeby Odpowiedz Link Zgłoś
tygrysiatko1 Re: Dianatal żel położniczy 06.06.11, 20:13 dokładnie taką samą funkcję spełni żel używany do USG... Odpowiedz Link Zgłoś
lobo-1234 Re: Dianatal żel położniczy 20.08.11, 20:26 Ja używałam, rodziłam w lipcu, to był mój pierwszy poród. Na salę porodową trafiłam o 10 rano, położna powiedziała, że mam rozwarcie tylko dwu centymetrowe i przewiduje rozwiązanie na 17, urodziłam trzy godziny później z pomocą żelu. Mój ginekolog stosował go również na innych pacjentkach wyniki były bardzo dobre. Często obyło się bez nacięcia krocza. Uważam, że jeśli ktoś ma te 400 zł, to warto je wydać, nawet jeśli ten środek działałby jak zwykłe placebo. Odpowiedz Link Zgłoś
terpuka Re: Dianatal żel położniczy 20.08.11, 22:07 ja też już jestem po porodzie, na Dianatal się nie zdecydowałam, położna sama zaproponowała użycie zwykłe żelu, akcja porodowa przebiegała szybko, urodziłam na 2 skurczach partych, obyło się bez nacięcia, pęknięcia tylko lekkie otarcie pierwszy poród trudniejszy, bez żelu, otarcie było bardzo bolesne i na większej powierzchni Odpowiedz Link Zgłoś
adaneta Do lobo-1234 16.09.11, 11:05 witaj, napisz proszę w jakim szpitalu rodziłaś? I czy otrzymałaś próbkę w szpitalu, czy kupiłaś żel we własnym zakresie. Dziękuję Odpowiedz Link Zgłoś
lobo-1234 Re: Do lobo-1234 16.09.11, 22:38 Żel kupiłam w aptece, kwota 430 zł. Rodziłam w Św. Rodzinie. Odpowiedz Link Zgłoś
adaneta Re: Do lobo-1234 16.09.11, 22:45 podaj proszę maila, miałabym do ciebie pytanie na priv dziękuję Odpowiedz Link Zgłoś
panna.w.drodze Re: Dianatal żel położniczy 22.08.11, 19:30 dostałam ulotkę i po przeczytaniu wyrzuciłam, pozostaję przy wiesiołku Odpowiedz Link Zgłoś
krejzolek85 Re: Dianatal żel położniczy 06.01.12, 19:16 Ja mam termin na 15.01.2012, żel już kupiłam więc jeżeli nie będzie żadnych problemów w trakcie porodu to z pewnością go użyję. Nie spodziewam się uśmierzenia bólu, jednak chciałbym uniknąć fizycznych uszkodzeń zarówno wewnątrz jak i na zewnątrz, a to jest cel stosowania tego specyfiku. Jak tylko będę po porodzie i będę miała własną opinie to się podzielę. Odpowiedz Link Zgłoś