Dodaj do ulubionych

Kolka nerkowe w 24tc

24.03.12, 10:22
Witam serdecznie! W 21 tygodniu byłam 6 dni w szpitalu z bólem prawej strony pleców. Zdiagnozowano niewielki zastój , kolkę nerkową wynikającą z ucisku macicy. Po wypisie 2 dni przeszło zupełnie. Konsultacja u urologa wykazała nerkę czystą, bez kamieni czy piasku. Teraz jestem w 24tc i ból wrócił. Od dwóch dni boli że tylko łzy lecą, nie można siedzieć, leżec, chodzić, w sumie przez 3 godziny nie można znaleźć sobie miejsca, potem chwila przerwy i od nowa. Biorę 3 x nospę, 2x paracetamol, 3x2 asmag. Lekarz i położne w szpitalu mówiły że trzeba to przetrzymać, że przejdzie po porodzie. No to ledwo ale wytrzymuję. Boję się tylko o mojego malucha, bo słyszałam że kolka może wywołać skurcze macicy i przedwczesny poród. Stąd moje pytanie, w jakim momencie należy jechać do szpitala, z każdym takim atakiem, czy rzeczywiście wytrzymywać? Bardzo proszę o wskazówki:)
Obserwuj wątek
    • a_lex Re: Kolka nerkowe w 24tc 24.03.12, 10:35
      współczuję... miałam kolkę w 17 tc. gryzłam ściany... a pielęgniarka na IP dzwoniąc po lekarza stwierdziła "eee nie jest cierpiąca..." masakra
      u mnie atak był jednorazowy, nie stwierdzono przyczyny. to było krótko po Nowym Roku, który spędziłam w Kotlinie Kłodzkiej - byliśmy w kilku uzdrowiskach i próbowałam różnych wód mineralnych ;) więc jako prawdopodobną przyczynę uznano uwolnienie się piasku.
      moja gin zalecała mi picie wody Jana albo innej takiej, która korzystnie wpływa na nerki, ale nie próbowałam (zapach mnie odrzuca...)
      w sumie ciężko coś poradzić.. ja bym z bólem pewnie gnała do szpitala, ale tam w sumie niewiele zrobiono - dostawałam nospę i furagin. w nocy dostałam też zastrzyk przeciwbólowy. po dwóch dniach ataki ustały.
      może jednak warto powtórzyć usg nerek. może poradzą coś, żeby ataki nie wracały
      • dibson28 Re: Kolka nerkowe w 24tc 24.03.12, 23:14
        witaj! Współczuję bardzo. Ja2 tygodnie temu przeszłam dokładnie przez to samo co Ty teraz. Obecnie jestem w 28 tc. Ból był tak okropny,że wyłam z bólu! Na szczęście przeszło nie boli i oby nie bolało!
        Mnie w szpitalu powiedziano,że jak atak wróci to należy przyjechać.Jeśli kroplówki nie pomogą to trzeba będzie założyć cewnik,leżałam z dziewczynami,które taki cewnik miały.
        Znając ten ból z pewnością bym się nie męczyła i pojechała na IP.
    • katarzynaoles Re: Kolka nerkowe w 24tc 26.03.12, 23:48
      Niewiele mogę poradzić - krótko mówiąc jak boli tak, że nie da się wytrzymać, to trzeba iść do szpitala, bo dostanie tam Pani silniejsze leki rozkurczowe i przeciwbólowe. Proszę pamiętać, że kolka jest piekielnie bolesna, ale nie tak bardzo niebezpieczna jak by się wydawało. No i zwykle bez śladu znika po porodzie. Pozdrawiam serdecznie i życzę zdrowia :)
      • angelkochanie Re: Kolka nerkowe w 24tc 27.03.12, 09:15
        jak bym o sobie czytala!!!! 2 razy wyladowalam w szpitalu z bolem z prawej strony plecow!!! 5 lekarzy mnie badalo i nic nerki szyste, w prawej lekki piasek. Podawali leki antybiotyki itd. nic nie pomagalo(to byly takie skurcze, kolki ktore do poziomu podlogi mnie sporowadzaly) plakalam ryczalam, lekarze chcieli juz mi szyne w nerki wstawiac( OP pelna narkoza, ryzyko dla dziecka) nie zgodzilam sie. Az wyladowalam u lekarza ktory mnie oswiecil po USG ze nerki sa czyste i ze to moga byc plecy!!!! Bol plecow moze byc tak silny ze jak ci kto dmuchnie to sie z bolu zwiniesz. 2 dni pozniej wyladowalam u ortopedy, przepisal masaze, naswietlanie i akuputktore :) po tygodniu bylo juz ok. :) teraz jestem znowu w ciazy u juz od samego poczatku chodze na masaze i akupunktore. I smaruje to miejsce voltarenem.
        Sprobuj...:) WSpolczuje i pozdrawiam.
        • carola1_84 Re: Kolka nerkowe w 24tc 27.03.12, 10:48
          Dziękuję za podpowiedzi i słowa wsparcia:) Dziś jest już o niebo lepiej. 6 dni leżenia na lewym boku dało pewne efekty;) W tej chwili boli już tylko podczas leżenia na plecach i przy chodzeniu i jest to do spokojnego wytrzymania. Dwa razy złapie mocniej ale to i tak już sukces:)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka