Dodaj do ulubionych

Chyba jednak będzie cc:-(

26.03.12, 10:13
Witam, wcześniej założyłam wątek o cc na żądanie. Byłam na dyżurze w sobotę w szpitalu u mojego lekarza. Na ktg wyszły skurcze, czop niby schodzi(sama widzę że więcej wydzieliny) a szyjka kompletnie nieprzygotowana (to mój drugi poród, pierwszy też przez cc). Lekarz (bardzo doświadczny, starszy, dr n. med) powiedział, że szyjka długa, twarda w ogóle nieprzygotowana....
Czyli chyba nici z porodu sn???
Obserwuj wątek
    • kasienka43 Re: Chyba jednak będzie cc:-( 26.03.12, 11:41
      nie jestem położną ani lekarzem, ale wydaje mi się że twoja szyjka ma czas się jeszcze przygotować i wykonywanie cc z tego powodu wydaje się bynajmniej bezsensowne... to 38 tydz... koleżanka która rodziła na równi ze mną I dziecko - na badaniu porannym podczas obchodu lekarz stwierdził czy jest pewna swojej ostatniej miesiączki .. kazał przynieść jej mężowi usg pierwsze. Jej szyjka kompletnie nie była przygotowana , ze stresu biedaczka zaczęła rodzić w ten sam dzień po południu - ja byłam na porodówce z szyjką gotową do porodu już , męczyłam się 6 h a ją przywieźli i urodziła - szyjka się ładnie skróciła, zgładziła....

Dziecko może nie jest jeszcze gotowe na to by przyjść na świat... Może się mylę - myślę że P. Kasi rada byłaby tu bezcenna..
    • a_lex Re: Chyba jednak będzie cc:-( 26.03.12, 12:22
      spokojnie, ja tez myślę, że wszystko się może zdarzyć. wcale nie musisz chodzić z miękką, skróconą czy rozwartą szyjką dużo wcześniej, żeby urodzić naturalnie. ja bym poczekała.
      chyba że dzieje się coś jeszcze, co powoduje taką decyzję lekarza. bo sama szyjka - zamknięta w 38 tc - moim zdaniem nie powinna być wskazaniem do cc.
      • mama.rozy Re: Chyba jednak będzie cc:-( 26.03.12, 14:12
        też tak myślę-w sumie to ciąża trwa dłużej i jeśli nic się nie dzieje,to nie ma co panikowac
    • julita165 Re: Chyba jednak będzie cc:-( 26.03.12, 17:32
      U mnie była identyczna sytuacja: szyjka kompletnie nie przygotowana, nie skrócona, zamknięta na głucho, nie zmienił tego ani test oksytocynowy ani domowe sposoby typu sprzątanie. Tylko, że to już był 41tc. Na ktg nie wychodziły żadne skurcze, dziecko miało się świetnie. Lekarz mi powiedział że nie ma na co czekać bo w każdej chwili może się okazać, że dziecku się pogorszyło, przy czym z uwagi na stan szyjki on nie zalecał wywoływania porodu. Stwierdził, że z taką szyjką poród będzie długi i trudny i prawdopodobnie i tak skończy się cc więc on proponuje cesarkę od razu. Oczywiście się zgodziłam i wcale nie żałuję. Mogę zrozumieć, że nie ma co upierać się z góry przy cesarce jak nie ma żadnego powodu ale ryzykować trudny poród ? Po co ? Po cc i ja i dziecko czuliśmy się świetnie. Fakt, w pierwszej dobie leżałam. Ale co z tego. Było mi bardzo dobrze, nic mnie nie bolało, oglądałam TV i obdzwaniałam znajomych. Na drugi dzień czułam tylko coś jak mega zakwasy, jakbym z 500 brzuszków zrobiła i latałam po szpitalu, po 3 dobach wyszliśmy, a po 5 dniach łaziłam po sklepach :-)

• neska.79 Re: Chyba jednak będzie cc:-( 27.03.12, 09:18
        Julito, czy mogłabym napisać do Ciebie na priv? Mam do Ciebie pytanie, a nie chcę zaśmiecać forum :)
        • julita165 Re: Chyba jednak będzie cc:-( 27.03.12, 20:51
          Jasna, proszę bardzo :-)
          • neska.79 Re: Chyba jednak będzie cc:-( 28.03.12, 23:47
            A czy mogłabym prosić o Twój adres mailowy? Nie mogę wysłać wiadomości na pocztę gazetową.
            • julita165 Re: Chyba jednak będzie cc:-( 29.03.12, 11:46
              Mam adres na gazecie: julita165@poczta.gazeta.pl
            • julita165 Re: Chyba jednak będzie cc:-( 29.03.12, 11:48
              jullita165@poczta.gazeta.pl
    • katarzynaoles Re: Chyba jednak będzie cc:-( 26.03.12, 23:57
      Oczywiście to nie wyrok - warto pomóc szyjce stosując dopochwowo olej z wiesiołka i dać jej jeszcze chwilę czasu. Dobrze robi też masaż brodawek sutkowych - zwiększa się poziom oksytocyny i działa to korzystnie. Niemniej trzeba się liczyć z operacyjnym rozwiązaniem, bo po pierwsze jest Pani już po jednym cc, a po drugie szyjka wcale nie niekoniecznie przygotuje się do porodu. A więc na dwoje babka wróżyła i zanim coś się wyjaśni będzie trzeba jeszcze nieco cierpliwości. Pozdrawiam i trzymam kciuki :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka