Dodaj do ulubionych

pyt.dotyczac paciorkowca

28.03.12, 17:28
Witam . Mam moze dosc glupie pytanie ale potrzebuje na nie odpowiedzi. jestem na ostatniej prostej swojej ciazy i lekarz pobral mi wymaz z pochwy pod kontem paciorkowca.Mialam robiony wymaz przed ciaza i wszystko wyszlo wtedy dobrze. Moje pytanie brzmi czy jak bym juz predzej mial paciorkowca czy wyszedl by na wczesniejszym wymazie? czy ten wymaz w ciazy sie rozni od tego sprzed ciazy i jest specjalnie pod katem paciorkowca?
Obserwuj wątek
    • deleine Re: pyt.dotyczac paciorkowca 28.03.12, 18:26

paciorkowiec pojawić się może zawsze, dlatego robi się wymaz tuż przed planowanym terminem porodu - gdybyś przykładowo wyleczyła go 3mc temu teraz mógłby się znowu namnożyć; chodzi o wykluczenie jego obecności lub podjęcie leczenia wtedy gdy to szczególnie istotne
    • pikka6 Re: pyt.dotyczac paciorkowca 29.03.12, 10:01
      Tak i nie. Posiew i diagnostyka wymazów z pochwy u kobiet ciężarnych różni się nieco od tych nie ciężarnych. A mianowicie stosuje się dodatkowo metody które mają na celu wykrycie nawet bardzo małej ilości paciorkowca u kobiet w ciąży. Tak jakby robi się to dwukrotnie... przynajmniej tak robimy w moim laboratorium. Tak więc ciężarne mają teoretycznie większą szanse na jego wykrycie, co oczywiście nie znaczy że się go pomija u reszty kobiet.
    • katarzynaoles Re: pyt.dotyczac paciorkowca 30.03.12, 10:47
      Nie wiem jaki miałą Pani wymaz przed ciążą - czasem pomija się w nich GBS, ale tego można się dowiedzieć w laboratorium, które robiło badanie. Jeśli nie miałą Pani GBS przed ciążą to wprawdzie jest mozliwość, ze się teraz pojawiło, ale zdarza się to zdecydowanie rzadziej. Niedługo będzie Pani miała wynik i wszystko się wyjaśni. czasem laboratoria udzielają informacji telefonicznej już po dwu dobach - wtedy widać, czy coś na pożywce rośnie, choć jeszcze nie wiadomo ile, można spróbować dzwonić, jeśli jest Pani bardzo niespokojna. Pozdrawiam :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka