Dodaj do ulubionych

Odczyt KTG

04.04.12, 23:42
Byłam dzisiaj na pierwszym KTG i od razu musiałam się zdenerwować. Na poczatku polozna nie mogła wyczuć tętna ( no mam dość tłuszczyku) w końcu jak załapała to musiałam dobrze dociskac do brzucha głowice żeby było słychać. Jak leżałam i dziecie sie nie ruszało było spokojne to wykres był tak pomiędzy 130-160 natomiast wtedy kiedy kopał ( wiem bo przyciskałam taki przycisk) to skakał nawet do 180. Gin twierdzi że u jest ok ale oczywiście zaczełam sprawdzać i wyczytałam że tetno musi być pomiędzy 110 a 160 tylko nie pisza czy jest to norma dla dziecia spokojnego czy w tej normie musi mieścic sie tez jego kopanie. Oczywiście żeby sie dobić wyczytałam o tachykardi płodu. CZy taki zapis jest prawidłowy i czy mam sie czym martwić?? Dodam że mam cukrzyce ciążową i od 5 tc jestem na insulinie.
Obserwuj wątek
    • katarzynaoles Re: Odczyt KTG 05.04.12, 00:36
      Zapis jest prawidłowy. To, ze położna nie mogła znaleźć tętna może zależeć nie tylko od ilości tkanki tłuszczowej, ale także od wielu ciąży - im młodsze dziecko tym trudniej go zlokalizować, bo ma dużo miejsca, żeby odsuwać się od peloty KTG. Różnica między tętnem w spoczynku i w czasie aktywności jest prawidłowa. Ważne jest także jak wygląda zapis - bo same wartości tętna widoczne na ekraniku to zbyt mało, żeby ocenić kondycję dziecka. Na ekranie pojawia się wartość tętna oceniana raz na kilka sekund - średnia na wykresie może być inna. Dlatego naprawdę nie przejmowałabym się tachykardią, bo zapewne wcale jej nie ma. Pozdrawiam :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka