Dodaj do ulubionych

34tc i 4 cm rozwarcia

08.07.12, 13:50
Trochę wpadam w panikę, bo na wizycie wyszło, ze mam aż 4cm rozwarcia, a to dopiero końcówka 34tc. Mam brać nospe i magnez, bo brzuch mi się napina,ale bezboleśnie i jak najwięcej leżeć... Czy któraś z Was tak miała i mimo wszystko donosiła?
A dodam jeszcze, że to moje drugie dziecko, pierwsze urodziło się na początku 38tc i teraz w 32tc miałam łożysko już w II/III stopniu i gimn mi powiedział, że do terminu nie donoszę (ze względu na łożysko, wiotką szyjkę, itp.), a bardzo bym chciała dotrwać do 36tc przynajmniej, by tak bezpieczniej było dla bobasa...
Obserwuj wątek
    • kisi_165 Re: 34tc i 4 cm rozwarcia 08.07.12, 16:12
      Ja na Twoim miejscu zgłosiła bym się do szpitala (nawet jeśli miała bym skłamać,że mnie podbrzusze boli) Napewno by Cie zostawili ponieważ grozi Ci poród jak narazie przedwczesny a przynajmniej dali by ci sterydy na rozwój płuc malucha+ może fenoterol na skurcze.
      Zresztą może by i zrobili usg i sprawdzili przepływy bo to jest ważniejsze niż stopień starzenia się łożyska. (Poród na tym etapie wbrew pozorom nie jest już tragedią..ale jednak lepiej dostać sterydy i dotrwać chodź jeszcze tydzień)
      • ewelajnawrocek Re: 34tc i 4 cm rozwarcia 08.07.12, 18:20
        Sterydy podaje sie tylko do 34 tc.
        • tes-a Re: 34tc i 4 cm rozwarcia 08.07.12, 19:25
          Miałam takie rozwarcie od 26 tc,dotrwałam do 36,ale leżałam plackiem w szpitalu
          • carolina01 Re: 34tc i 4 cm rozwarcia 08.07.12, 22:25
            Jestes pewna, ze lekarz powiedzial, ze to rozwarcie na 4 cm, a nie, ze szyjka ma 4 cm, bo to roznica.
            • marzena604 Re: 34tc i 4 cm rozwarcia 09.07.12, 11:12
              Carolina jestem pewna, że to było rozwarcie, tym bardziej, że o szyjce też była mowa i jest skrócona...
          • marzena604 Re: 34tc i 4 cm rozwarcia 09.07.12, 11:11
            Tes-a mi leżenia w szpitalu nie proponowali, bo ciąża jest prawie donoszona. Niemniej jednak leże plackiem tyle, ze w domu ;)
        • kisi_165 Re: 34tc i 4 cm rozwarcia 09.07.12, 09:23
          ewelajnawrocek napisała:

> Sterydy podaje sie tylko do 34 tc.
          znajoma rodziła właśnie w 34 z powodu wysokiego ciśnienia i dzień/dwa przed cesarką dostała sterydy więc wszystko zależy od lekarzy.
          • ewelajnawrocek Re: 34tc i 4 cm rozwarcia 09.07.12, 11:48
            w 34 a po 34 to roznica...ale moze daja i pozniej..
      • marzena604 Re: 34tc i 4 cm rozwarcia 09.07.12, 11:09
        Kisi wiem, że to nie tragedia, mój gin do którego chodziłam całą ciążę też mnie uspokajał. Dlatego staram się do tego spokojnie podchodzić... Skórcze mi hamuje magnez i nospa, więc chyba nie jest tak źle :)
      • boo-boo Re: 34tc i 4 cm rozwarcia 09.07.12, 12:58
        No bez paniki z tymi sterydami. 34 tc to wcześnie ale nie tragedia- córka mojej znajomej się w 34 tc urodziła- po trzech dobach wyszły do domu- żadnych problemów nie było.
        • kisi_165 Re: 34tc i 4 cm rozwarcia 10.07.12, 16:33
          Oczywiście,że bez paniki ja tez mam znajomego co dziecko się im urodziło w 34 samo oddychało i było zdrowe wyszło po 2 tygodniach(jednak miało podane na rozwój płuc) zresztą wszystko zależy od lekarzy bo dziecko dziecku nie równe. Jaką wagę ma dzidziuś? wg usg?? spr przepływy ??? równie dobrze możesz donosić z takim rozwarciem do 37/40 tygodnia to nie jest powiedziane poprostu musisz się oszczędzać.
    • katarzynaoles Re: 34tc i 4 cm rozwarcia 13.07.12, 23:55
      Nawet, gdyby urodziła Pani już, to z dużym prawdopodobieństwem wszystko byłoby w najlepszym porządku - dlatego naprawdę proszę się nie denerwować. Życzę spokoju i poordu o czasie, pozdrawiam :)
    • lwiczka99 Re: 34tc i 4 cm rozwarcia 25.07.12, 10:47
      Ja miałam 34/35 t.c z usg a z @ 36/37 (raczej nierelane bo mam długie cykle) i podali mi sterydy od razu bo dziecko miało 2kg. W czwartek sączyły się wody a w niedzielę wywoływali poród. Z dzieckiem ok- 4 dni w inkubatorze dla obserwacji no i żółtaczka się przyplątała.
    • marzena604 Re: 34tc i 4 cm rozwarcia 26.07.12, 12:55
      No i dotrwałam do teraz czyli do skończonego 36tc i rozpoczętego 37tc. Ale nie obyło się bez szpitala jednak, bo 2 tygodnie temu pojawił się lekko bolesne skurcze. Dostałam magnez we wlewie (brrrr nie polecam nawet najgorszemu wrogowi) i nospę. Macica się wyciszyła, po tygodniu wyszłam, w domu jeszcze tydzień leżałam, a teraz już mogę rodzić (na razie tylko w nocy we śnie rodzę ;)).
      Sterydy na płucka też dostałam.
      A teraz przeprowadzam poważne rozmowy z synem, żeby się nie wygłupiał i już niebawem wychodził ;)
      Pozdrawiam i bardzo dziękuję za wszystkie odpowiedzi :)
      • tabakierka2 Re: 34tc i 4 cm rozwarcia 27.07.12, 12:50
        :)
        to super!!!
        pewnie teraz jeszcze pochodzisz w tej ciąży;)
        życzę bezproblemowego porodu!
        • marzena604 Re: 34tc i 4 cm rozwarcia 27.07.12, 14:37
          No chyba nie bardzo pochodzę, bo chyba mi czop odszedł, miałam skurcze, które mijały i ciągle latam siusiu... Z jednej strony boję się jak cholera, a z drugiej już się doczekać nie mogę...
          • miacasa Re: 34tc i 4 cm rozwarcia 27.07.12, 15:11
            Z jednej strony boję się jak cholera, a z drugie
            > j już się doczekać nie mogę...

to już się nie bój, tylko ciesz, niedługo się przytulicie, powodzenia :)
          • 1mzeta Re: 34tc i 4 cm rozwarcia 27.07.12, 17:33
            Mojej koleżance czop odszedł 2 tygodnie przed porodem- mnie na jakiś 5 cm rozwarcia dopiero, więc na dwoje babka wróżyła :)
            • marzena604 Re: 34tc i 4 cm rozwarcia 28.07.12, 10:39
              Mi gin powiedział, że jeśli to faktycznie jest czop, to powinnam zacząć rodzić w ciągu 2 dni...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka