Dodaj do ulubionych

pytanie o nacięcie

27.08.12, 11:46
przeszukałam już wszystkie wątki o nacinaniu krocza
jednak sytuacja z ostatniego porodu nie daje mi spokoju
zostałam nacięta po 3 skurczach nacięcie tak bolało że prawie kopnęłam położną
cały ból z porodu to to cięcie
córeczka urodziła się po 3 kolejnych skurczach i naciskaniu zwiniętą koszulą na brzuch

czy przyczyną całej sytuacji mogła być bardzo krótka pępowina owinięta wokół szyi? (była na tyle krótka że nie mogłam małej dostać na brzuch bo nie starczało pępowiny) i spadek tętna małej do 70 uderzeń?
Obserwuj wątek
    • miacasa Re: pytanie o nacięcie 27.08.12, 16:28
      ten spadek tętna prawdopodobnie spowodował wczesne nacięcie i nerwowe wypychanie dziecka, niekiedy zbyt krótka pępowina powoduje przedwczesne oddzielenie się łożyska
    • katarzynaoles Re: pytanie o nacięcie 27.08.12, 18:30
      Tak, szybkie i rozległe nacięcie oraz pomoc w urodzeniu się dziecka były zdecydowanie reakcją na spadek tętna, a ten wywołany był naciąganiem się zbyt krótkiej pępowiny. W opisanej przez Panią sytuacji to prawidłowe, choć nieprzyjemne dla mamy, postępowanie mające na celu ochronić dziecko. W kolejnej ciąży podobne kłopoty nie powinny się powtórzyć. Pozdrawiam :)
      • minka.b Re: pytanie o nacięcie 29.08.12, 20:27
        Dziękuję za odpowiedź niestety położne i pani doktor które odpierały poród jak tylko tętno zaczęło spadać porozumiewały się w tempie ekspresowym bez użycia słów. Powtarzały tylko że muszę jak najszybciej urodzić.

Nie planuję już kolejnego potomka więc sytuacja nie będzie miała szansy się powtórzyć ;)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka