Dodaj do ulubionych

36tc i silna infekcja

21.10.13, 08:45
Witam,
jestem w 36tc, przez całą ciążę czułam się dobrze. Od 4dni nie - najpierw miałam silny, piekący ból gardła, przeszedł, od 2 dni mam duszący lekko wykrztuśny kaszel. Kaszel bardzo utrudnia oddychanie. Dodam że mam astmę, leczoną Pulmicortem. Z powodu kaszlu musiałam włączyć Ventolin. Do wszystkiego dochodzi katar :( Dziś idę do lek rodzinnego.
I tu moje pytanie: czy na 4tyg przed rozwiązaniem można wziąć antyb jeśli lekarz tak zaleci? Jak to wpływa na dziecko? Podejrzewam że oprócz osłonki na żołądek powinnam jakoś "osłonić" pochwę (często miałam tam problemy grzybiczne w ciąży) - tylko czym?

Bardzo proszę o odpowiedź.
Obserwuj wątek
    • katarzynaoles Re: 36tc i silna infekcja 21.10.13, 15:34
      Oczywiście można wziąć antybiotyk przed porodem i słusznie Pani podejrzewa, że dobrze byłoby zminimalizować skutki uboczne, jakie może wywołać. Dlatego radziłabym antybiotyk + jakiś doustny probiotyk i dodatkowo Lactovaginal albo inny preparat dopochwowy z pałeczkami kwasu mlekowego. O dziecko proszę się nie martwić, teraz jest już na tyle duże, że spokojnie powinno znieść i infekcję i antybiotykoterapię. Życzę zdrowia i pięknego porodu :)
      • comic Re: 36tc i silna infekcja 21.10.13, 19:53
        Dziękuję za szybką odpowiedź. Dostałam amoksycylinę, osłonkę na żołądek Sanprobi forte oraz 6 glubulek Pimafucin do osłonięcia pochwy. Jutro idę na KTG wg wcześniejszych ustaleń z ginekologiem.
        Myślę jeszcze nad Loratadyną z powodu zatkanego nosa. Gin stwierdził że na noc można i na krótką metę.
      • comic Re: 36tc i silna infekcja 30.10.13, 08:13
        Brałam amoksycylinę 7dni i do tego globulki Pimafucin. Pomogło. Infekcja znikła a w pochwie nic się nie zagnieździło. Maluszek też w dobrej kondycji.
        Dziękuję p.Kasiu za wcześniejszy post. Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka